Vasculitele pulmonare

Vasculita pulmonara desemneaza un numar de afectiuni distincte a caror caracteristica patologica o constituie distrugerea vaselor de sange. Manifestarile clinice ale fiecarei afectiuni sunt determinate de marimea, tipul si localizarea vaselor distruse. Implicarea pulmonara apare mai ales in cazul vasculitelor primare, idiopatice, asociate cu anticorpii citoplasmatici antineutrofili, care afecteaza vasele de calibru mic: granulomatoza Wegener, poliangiita microscopica si sindromul Churg-Strauss. Riscul de afectare pulmonara exista insa si in cazul vasculitelor primare idiopatice care afecteaza vasele de sange de dimensiuni medii sau mari, in cazul vasculitelor primare mediate imunologic si al vasculitelor secundare.

Vasculita se defineste prin prezenta celulelor inflamatoare, a distrugerii vaselor de sange si a necrozei tisulare. Caracteristicile procesului inflamator (granulomatoza, eozinofilie, neutrofilie) pot fi relevante pentru diagnostic. Particularitatile clinice ale fiecarei boli sunt determinate de localizarea, marimea si tipul vaselor de sange implicate, dar si de gradul de extindere a inflamatiei, a distrugerii vasculare si a necrozei tesuturilor.

Graulomatoza Wegener
reprezinta un tip rar de inflamatie a arterelor si venelor de dimensiuni mici (arteriole, venule) (vasculita), care afecteaza in mod clasic arterele care furnizeaza sange oxigenat tesuturilor de la nivel pulmonar, renal si al sinusurilor nazale. Boala se poate manifesta si „incomplet”, in sensul ca afecteaza doar una din aceste regiuni. Daca sunt implicati atat plamanii, cat si rinichii, vorbim de granulomatoza Wegener sistemica. Daca patologia este restransa doar la nivelul plamanilor, se numeste granulomatoza Wegener limitata. Pe langa inflamarea vaselor de sange, granulomatoza Wegener se caracterizeaza prin producerea unui tip de tesut inflamator numit granulom, care se formeaza in jurul vaselor de sange si au potential distructiv asupra lor.

Sindromul Churg-Strauss reprezinta un tip particular de vasculita sistemica, care a fost descris pentru prima data in 1951 de doctorii Jacob Churg si Lotte Strauss, ca fiind un sindrom caracterizat de astm, eozinofilie (cresterea numarului de eozinofile in sange), febra, si vasculita in diverse organe. Sindromul Churg-Strauss prezinta multe din particularitatile clinice si patologice ale poliarteritei nodoase, dar se distinge de aceasta prin prezenta granuloamelor si cresterea excesiva a numatrului de eozinofile. Sindromul Churg-Strauss mai este cunoscut sub denumirea granulomatoza alergica.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor