Pneumonia

Pneumonia este o infectie a parenchimului (tesutului) pulmonar. Aceasta infectie poate fi data de bacterii, virusuri, fungi, paraziti sau alte microorganisme, contractate prin aspirare de la nivelul cavitatii bucale, prin inhalare de aerosoli infectiosi sau prin sange de la un focar extrapulmonar. Pneumoniile pot fi dobandite din populatia generala sau nosocomiale (dobandite din mediul spitalicesc).

Factorii de risc:
- Fumatul - Acesta este cel mai semnificativ factor de risc pentru aparitia pneumoniilor la persoanele tinere sanatoase;
- Asocierea unei alte boli, in special pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva sau astmul bronsic;
- Deficienta sistemului imunitar;
- Suferinte la nivelul coastelor, cum ar fi traumatismele costale;
- Tulburari ale statusului mental (cum ar fi confuzia sau pierderea cunostintei) care cresc riscul aspiratiei sputei sau salivei de la nivelul nasului sau gurii in plamani, a lichidelor sau alimentelor din stomac in plamani.

Pneumonia are mai multe forme:
1. Pneumonie bacteriana;
2. Pneumonie virala;
3. Pneumonie atipica.

Simptome respiratorii:
- Tusea neproductiva sau cu sputa mucoida sau hemoptoica este caracteristica în pneumonii atipice cu chlamidii, micoplasma; legionela.
- Expectoratia cu sputa ruginie este caracteristica pentru pneumonia pneumococica, galben-verzuie în pneumonia cu stafilococi, cea provocata de anaerobi.
- Junghiul toracic se accentueaza cu respiratia sau tusea, sediul durerii variaza în raport cu localizarea pneumoniei (durere în umar în pneumonie apicala, durere abdominala în pneumonia lobului inferior).
- Dispneea (respiratie dificila) coreleaza cu extinderea condensarii pneumonice.

Simptome generale: (simptome de intoxicatie) frison, febra, astenie, anorexie(lipsa poftei de mancare), cefalee(durere de cap), artralgii( dureri articulare), mialgii( dureri musculare), transpiratii, varsaturi, uneori stare confuza. În pneumoniile lobare este caracteristic sindromul de condensare pulmonara (reducerea ampliantei respiratorii, vibratii vocale accentuate, matitate sau submatitate, respiratie suflanta sau suflu tubar, raluri crepitante, posibil raluri subcrepitante).

Manifestarile clinice ale pneumoniei „clasice” includ febra aparuta brusc, insotita de tuse cu expectoratie purulenta si, in unele cazuri, durere toracica localizata segmentar, la care se adauga semne de condensare pulmonara gasite de medicul examinator. In ultima perioada, insa, sindromul pneumonic „atipic” a devenit din ce in ce mai frecvent. Acesta se caracterizeaza printr-un debut mai gradat, tuse seaca si simptome extrapulmonare: dureri de cap, de muschi, de gat, oboseala, greata, varsaturi si diaree.
 
Diversii agenti infectiosi responsabili pentru aparitia pneumoniei dau tablouri clinice diferite, dand uneori indicatii asupra etiologiei (cauzei) bolii. Alteori, insa, manifestarile sunt nespecifice, ingreunand stabilirea diagnosticului si a tratamentului adecvat. Este si cazul pneumoniilor nosocomiale, care apar de obicei la pacienti plurispitalizati si/sau cu afectare pulmonara anterioara.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor