Pleurizia

Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei (acea membrana subtire care acopera plamanii si imbraca cutia toracica) caracterizata prin aparitia în cavitatea pleurala a unei cantitati excesive de lichid. Pleura are doua foite, cea exterioara imbraca cutia toracica, iar cea interna acopera plamanii. Spatiul ingust dintre cele doua foite(cavitatea pleurala) contine o cantitate mica de lichid cu rol de lubrifiere, permitand ca cele doua foite sa alunece una pe cealalta in timpul respiratiei.
 
Cauze:
Printre cauzele acestei afectiuni se numara infectiile virale aparute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoida, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicatie a unei operatii pe cord. Pleurezia poate fi cauzata de infectii, rani sau tumori sau poate fi o complicatie a unor boli precum pneumonia, tuberculoza sau abcesul pulmonar. In unele cazuri, pleurezia are drept cauze afectiuni ale tractului gastrointestinal, in special ale ficatului si pancreasului, care pot inflama diafragma si pleura care o protejeaza. Exista si cazuri cand apare in mod spontan, fara sa fie vorba de o problema de sanatate anterioara. Pleureziile pot surveni la orice vârsta. Pleurezia tuberculoasa este specifica la tineri si adultii sub 40 ani. La vârste mai înaintate acestea indica neoplazii, insuficienta cardiaca congestiva.

Factorii de risc:
- supraracire;
- factori socio-economici;
- tromboflebite (inflamarea peretelui venos).
 
Lichidul pleural se acumuleaza atunci cand formarea acestuia depaseste absorbtia sa. Revarsatul pleural este de tip transsudat atunci cand factorii sistemici care influenteaza formarea si absorbtia lichidului pleural sufera anumite alterari, si de tip exudat atunci cand sunt implicati factorii locali.

Manifestari:
Simptomele care apar in pleurezie sunt durerea toracica si dificultatea de a respira (dispnee). Durerea toracica are de obicei un debut brusc. De cele mai multe ori este descrisa de catre pacienti ca o durere intepatoare. Caracterele durerii:
- este prezenta continuu dar se poate agrava in momentul respiratiei, in timpul inspirului. Pacienti evita sa respire profund pentru a preveni durerea.
- de obicei apare doar pe o parte a toracelui (unilaterala);
- poate sa iradieze in umar sau la nivelul abdomenului;;
- se agraveaza de obicei la tuse, stranut sau miscari bruste;
- se poate calma in momentul opririi respiratiei intentionat sau la compresia pe torace, in zona dureroasa.
 
Daca pleurezia este produsa de o infectie virala, pot sa apara sau nu simptome de infectie virala, cum ar fi febra, durere de cap (cefalee), durere musculara. Inflamatia pleurei, uneori, poate sa provoace acumularea de lichid in cavitatea pleurala (sindrom lichidian pleural). Se poate ca durerea sa se amelioreze dupa ce acest proces se poate produce, intrucat acumularea de lichid previne frecarea foitelor pleurale una de alta. Daca exista o cantitate mare e lichid acumulat in cavitatea pleurala, se poate diminua expansiunea plamanilor in timpul inspirului, producand dificultati de respiratie. Alte simptome care apar in sindromul lichidian pleural sunt febra si tuse seaca. Sindromul lichidian pleral poate sa apara si in alte situati decat asociat cu pleurezia, cum ar fi insuficienta cardiaca sau afectiuni ale ficatului sau rinichilor. Clinic pacientul prezinta o bombare a peretelui toracic cu largirea spatiilor intercostale, diminuarea amplitudinii miscarilor respiratorii.

Complicatii:
- insuficienta respiratorie acuta (pleurezia libera in cavitate pleurala a unuia dintre plamani in cantitate mare poate determina deplasarea mediastinului si insuficienta respiratorie acuta);
- pahipleurita ( ingrosare inflamatorie a pleurei );
- transformare purulenta;
- pericardita (inflamatia membranei care inveleste inima);
- fistule bronhopulmonare (canal artificial prin care bronhiile in mod anormal cu plamanii).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor