Bronsita cronica

Bronsita cronica (BC) este o afectiune cronica inflamatoare a bronhiilor mari si mici, însotita de o secretie exagerata de mucus, care produce tuse si expectoratie de sputa mucoasa sau mucopurulenta nu mai putin de 3 luni pe an timp de 2 si mai multi ani consecutiv, inducând schimbari fizicale bronho-pulmonare, tulburari de ventilatie si modificari radiologice ireversibile. BC, în special formele obstructiva si astmatiforma, contribuie la dezvoltarea emfizemului pulmonar si constituie o componenta a bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Se disting 4 tipuri de bronsita cronica:
- bronsita cronica simpla, care se caracterizeaza prin producerea unei spute mucoase;
- bronsita cronica mucopurulenta, care se manifesta cu expectoratii de sputa purulenta, persistente sau recurente în absenta unui proces supurativ localizat (abces, bronsiectazie);
- bronsita cronica obstructiva, presupune asocierea unui grad de obstructie, evaluata prin metode specifice;
- bronsita cronica astmatiforma, care se manifesta prin bronsita cronica si obstructie, asociata cu dispnee intensa si "wheezing" aparenta, la inhalarea unor agenti iritanti sau în timpul infectiilor respiratorii acute.

Sistemul afectat - bronhopulmonar.
Ereditatea - exista o predispozitie genetica sau o susceptibilitate individuala pentru dezvoltarea bronsitei cronice.
Incidenta / Prevalenta - BC este foarte frecventa, afectând 10 -25% din populatia adulta, în special dupa 40 ani, evolueaza cu tulburari ventilatorii obstructive în fiecare al 3-lea caz. Prevalenta BC obstructiva a crescut cu 60% în ultimii 20 de ani, iar mortalitatea - cu 23% în ultimii 10 ani.
Predominare de vârsta: BC afecteaza mai frecvent adultii dupa vârsta de 40 ani si copiii de vârsta scolara.
Predominare de sex: BC afecteaza preponderent barbatii. Statisticele OMS apreciaza, ca 18% din barbati si 8 % din femeile peste 55 ani sufera de bronsita cronica.
 
Simptome:
- in bronsita simpla: tusea apare dupa prima tigara din zi, expectoratie redusa, mucoasa.
- în bronsita obstructiva si astmatiforma: tuse si dispnee la efort fizic, sputa mucoasa vâscoasa; simptomele apar initial doar în anotimpul rece, ulterior - toata ziua, cu cresterea cantitatii de sputa, periodic apare "wheezing".
- examenul fizic: în forma usoara poate fi normal, în celelalte forme - murmur vezicular accentuat (în stadiu precoce) sau diminuat (în stadiu mai avansat), raluri sibilante si ronflante asociate perioadelor de bronhospasm, de asemenea raluri subcrepitante, care dupa tuse se modifica de intensitate si localizare.

Factorii etiologici ai bronsitei primare:
- fumatul este elementul etiologic principal;
- factorii poluanti atmosferici (dioxidul de sulf - SO2, pulberi, dioxidul de azot - NO2);
- noxele ocupationale: expuneri la praf, gaze toxice, diizocianat de toluen, industria bumbacului;
- infectiile cu rinovirusuri si pneumonia virala severa, care induc obstructia cronica;
- factorii familiali: fumatul pasiv, gazul metan;
- factorii genetici: existenta unei predispozitii genetice sau a unei susceptibilitati individuale pentru dezvoltarea bronsitei cronice.

Cauzele BC secundare pot fi:
- anomaliile de dezvoltare a sistemului respirator, mucoviscidoza;
- astmul bronsic;
- tuberculoza;
- insuficienta cardiaca ctc.

Schimbari morfologice - bronsita cronica se caracterizeaza prin hipertrofia glandelor producatoare de mucus din submucoasa cailor respiratorii magistrale, cartilaginoase. Pentru boala pulmonara obstructiva este caracteristica hiperplazia celulelor mucipare, aparitia celulelor inflamatorii în mucoasa si submucoasa cailor respiratorii mici, edemul, fibroza peribronsica, prezenta dopurilor intraluminale de mucus si hipertrofia musculaturii netede.

Factorii de vârsta:
Pediatrici - Bronsita cronica se dezvolta preponderent la copiii de vârsta scolara, care au un istoric al recurentelor bronsitice cu persistenta de durata, conditionata de actiunea factorilor de risc. Cei mai importanti sunt: iritarea bronsica prin infectii respiratorii repetate, în special virale (cu epizoade de evolutie trenanta sau grava) si expunerea la aeropoluanti (atmosferici, substante toxice de la arderea lemnelor sau a altor combustibile, inhalare de substante chimice, cum ar fi insecticidele etc).

Geriatrici - La pacientii de vârsta a treia bronsita cronica se complica cu cordul pulmonar cronic si se asociaza cu cardiopatia ischemica. Exacerbarile BC favorizeaza dccompensarca cardiaca, agraveaza evolutia pronosticul bolii.

Sarcina - bronsita cronica astmatiforma rareori se agraveaza în sarcina. Tratamentul cu bromura de ipratoriu trebuie sa fie efectuat cu precautie. Tetraciclina, Cotrimoxazolul si Acetilcisteina sunt contraindicate în timpul sarcinii. Beclometasonul si Prednisolonul sunt contraindicate în primul trimestru de sarcina.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor