Bronhopneumopatia cronica obstructiva - BPOC

BPOC reprezinta abrevierea de la "Bronhopneumopatia cronica obstructiva": "Cronic" inseamna ca dureaza toata viata; "Obstructiv" inseamna ca circulatia normala a aerului este partial blocata din cauza ingustarii cailor aeriene. Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) reprezinta un grup de boli cronice, ireversibile care determina dispnee (dificultatea respiratiei, gafaiala) datorita faptului ca aerul nu este expirat corespunzator din plamani. In timp, bronhopneumopatia obstructiva cronica se agraveaza si poate duce la respiratie superficiala, afectare cardiaca si moarte. Cele doua boli asociate in general cu BPOC sunt bronsita cronica si emfizemul pulmonar.

In bronsita cronica, bronhiile (caile care transporta aerul spre plaman) sunt inflamate, ceea ce determina ingustarea lor si aparitia dispneei. Simptomul caracteristic al bronsitei cronice este tusea productiva (cu expectoratie de sputa). In emfizem, tesutul pulmonar si alveolele (partile terminale ale bronsiilor, cele mai mici componente ale sistemului respirator, numite si saci respiratorii) sunt afectate, blocand aerul in interiorul lor. Aceasta determina scurtarea respitatiei, simptomul caracteristic al emfizemului.

Daca aveti bronsita cronica, mucoasa arborelui bronsic se inroseste si se acopera de mucus. Acest mucus blocheaza bronhiile si creaza dificultati de respiratie. Obstructia cailor respiratorii, in special cu mucus, creste probabilitatea infectiilor pulmonare bacteriene. Bronsita cronica este definita clinic ca tuse zilnica cu productia de sputa trei luni pe an, doi ani consecutiv.

Daca aveti emfizem, alveolele dumneavoastra sunt iritate. Ele devin rigide si nu se pot umple cu suficient aer. Acest lucru ingreuneaza patrunderea oxigenului in sange si iesirea dioxidulului de carbon din sange. In emfizem exista o permanenta dilatare a alveolelor datorata distrugerii peretilor dintre alveole. Distrugerea peretilor alveolari reduce elasticitatea pulmonara per ansamblu. Pierderea elasticitatii duce la colapsul bronsiolelor, obstruand iesirea aerului din alveole.

Cauze:
Cauza cea mai frecventa a bronhopneumopatiei obstructive cronice este fumatul. Aproape toti bolnavii de BPOC (mai exact intre 80-90% dintre ei) au fost fumatori pentru o perioada lunga de timp. Studiile sustin faptul ca fumatul creste riscul de a dezvolta BPOC. Cel putin 10-15% din fumatori dezvolta BPOC simptomatica. Unele studii releva faptul ca pana la 50% din fumatorii cronici cu varsta peste 45 de ani fac BPOC. Se crede ca si alti iritanti pulmonari inhalati pentru o lunga perioada de timp — cum ar fi praful industrial si substantele chimice volatile — pot cauza BPOC. Alti factori care va predispun la dezvoltarea BPOC includ un istoric familial de BPOC, greutate mica la nastere si infectiile pulmonare repetate. O alta cauza bine definita a BPOC este deficitul de alfa-1 antitripsina (AAT). Deficitul de AAT este o boala genetica (mostenita) rara. Emfizemul poate aparea la o varsta foarte frageda la unii pacienti cu deficit sever de alfa-1 antitripsina (AAT). Inlocuirea AAT care este inactiva sau lipseste prin injectare poate preveni progresia emfizemului asociat.

Daca aveti in principal bronsita cronica, veti observa la inceput o tuse cu expectoratie mucoasa. Daca aveti emfizem la inceput nu veti observa nici o tuse si nici alte simptome, pana apare respiratia dificila. Pacientii cu BPOC dezvolta tuse cronica, respiratie dificila (dispnee) si infectii respiratorii frecvente. La pacientii cu bronsita cronica tusea cronica si producerea de sputa sunt simptomele majore. Infectiile respiratorii pot cauza periodic febra, dispnee(respiratie dificila), tuse, producerea de sputa purulenta (vascoasa si gri-galbuie) si wheezing(respiratie suieratoare).
 
In BPOC avansata, pacientii pot dezvolta cianoza (albastrirea buzelor si a unghiilor), datorata lipsei de oxigen din sange. Acestia pot avea cefalee (durere de cap) dimineata datorita incapacitatii de a indeparta dioxidul de carbon din sange. La unii pacienti apare scaderea in greutate, in principal datorita efortului suplimentar necesar respiratiei (o alta cauza posibila este aportul alimentar redus). In BPOC avansata, sunt distruse mici vase de sange din plamani, si astfel se blocheaza curgerea sangelui prin plamani. Drept rezulat, inima trebuie sa pompeze cu o forta si o presiune crescute pentru a asigura fluxul sangelui in plamani. (Cresterea presiunii in vasele de sange din plamani este numita hipertensiune pulmonara). Daca inima nu face fata efortului suplimentar, rezulta insuficienta cardiaca care duce la umflarea gleznelor si a gambelor. Pacientii cu BPOC pot tusi si cu sange (hemoptizie).

Forme clinice:
BPOC usoara
- Puteti tusi mult. Uneori puteti expectora.
- Aveti usoare dificultati de respiratie cand munciti intens (faceti efort fizic mare) sau mergeti rapid.

BPOC moderata
- Tusiti mai mult si cu expectoratie;
- Aveti dificultati de respiratie cand desfasurati activitate fizica grea sau mergeti repede;
- Recuperarea dupa o viroza sau o infectie pulmonara poate dura cateva saptamani.

BPOC severa
- Tusiti mai mult si expectorati mult mucus;
- Aveti dificultate in respiratie atat ziua cat si noaptea;
- Recuperarea dupa o viroza sau o infectie pulmonara poate dura cateva saptamani;
- Menajul sau munca de la serviciu devin dificil de realizat;
- Nu puteti urca scarile sau sa va plimbati prin camera cu usurinta;
- Obositi usor.

Comentarii 

 
+3 #6 dan mihaescu 05-03-2012 14:25
Nu exista tratament, boala este irecuperabila.
Citat
 
 
+4 #5 Varlan Angelica 27-11-2011 13:03
.Buna ziua.Ce tratament este recomandat in caz de BPOC. URGENT VA MULTUMESC
Citat
 
 
-1 #4 velicu rodica 22-11-2011 18:33
ceeste recomandat in caz de bpoc.urgent.va multumesc tratament
Citat
 
 
+1 #3 fritea vasile 08-10-2011 11:26
doresc sa aflu care este tratamentul ptr bpoc de tip b
Citat
 
 
+2 #2 Alin 07-03-2010 10:35
Va recomand sa nu luati tratamente sau remedii naturale dupa ureche, este foarte bine sa consultati un medic specialst.
Citat
 
 
+9 #1 SALIM MEMET 04-03-2010 13:13
Ce tratament este recomandat in caz deBPOC URGENT VA MULTUMESC
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor