Astmul bronsic

Astmul bronsic este o boala pulmonara caracterizata prin dispnee(respiratie cu dificultate) expiratorie. Acest disconfort este reversibil, in mod spontan sau sub tratament. Exista trei principalele mecanisme implicate in aparitia astmului bronsic:
- Inflamatia mucoasei bronsice;
- Hiperreactivitatea bronsica (raspunsul exagerat al bronsiilor la alergeni);
- Reducerea dimensiunilor (diametrului) bronhiilor  sau bronchoconstrictia.
 
Pacientul cu astm bronsic este deobicei un pacient cu teren alergic (atopie). Acesta prezinta un raspuns imun excesiv (aflux foarte mare de imunoglobulina E) la contactul  cu un agent extern: agentul responsabil este denumit alergen. Inhalarea alergenilor determina o reducere a diametrului bronsiilor (hiperreactivitate bronsica), precum si o eliberare de mediatori chimici.Unii dintre acesti mediatori, in asociere cu alte celule inflamatorii (eozinofile) pe termen lung  conduc la modificari ale mucoasei bronsice. Astfel apare inflamatia cronica a mucoasei bronhiilor si va fi obiectivul de baza al tratamentului astmului.Gradul de deteriorare si inflamatia bronsica sunt corelate cu severitatea astmului.

Astmul este rezultatul a doua tipuri de factori:
A. Factorii predispozanti, congenitali (ereditari) - terenul atopic;
B. Factori imuno-alergici, psihologici sau legati de mediu.
 
De asemenea, astmul bronsic este de doua feluri:
- astmul alergic (atopic sau extrinsec): in cazul in care cauza este alergica;
- astm bronsic non-alergic (intrinsec ): atunci cand alti factori, inclusiv infectiosi sunt cauza astmului. 

A.Terenul alergic (atopia):
Influenta terenului alergic, adica a ereditatii, este foarte importanta, inainte de pubertate si mai ales la copiii mici. Antecedentele familiale alergice sunt prezente in 49 - 75% din cazuri. Exista legaturi intre manifestarile alergice si HLA (complex major de histocompatibilitate). Exista o predispozitie la producerea de IgE impotriva alergenilor din mediul , hiperreactivitate bronsica, anomaliile ale mediatorilor chimici sau a sistemului nervos vegetativ.De la nastere, copilul poate dezvolta o alergie.
 
Copiii hraniti cu lapte matern prezinta mai putine manifestari alergice decat cei care au fost hraniti cu lapte de vaca. Laptele matern asigura aportul de substante necesare apararii si evita sensibilizarea nou-nascutului la proteinele din laptele de vaca (care sunt considerate ca "straini" de catre organismul copilului). Alaptarea este recomandata in cazul in care exista antecedente familiale alergice. Eczemele  atopice sunt adesea asociate cu astm bronsic. De cele mai multe ori, copilul sufera de eczeme in timpul primilor doi ani si apoi afectiunile cutanate vor disparea fiind inlocuite de afectiuni respiratorii. Motivele pentru aceasta relatie sunt inca insuficient intelese.

B. Factori de mediu:
Daca factorii genetici au importanta in mecanismul alergic, factorii de mediu sunt esentiali pentru debutul manifestarilor clinice.In primele saptamani de viata, evitati contactul nou-nascutului  cu animale domestice,in special in familiile cu alergii, avand grija sa eliminati praful si fumul de tutun.Astmul si alergiile respiratorii sunt mai frecvente la copii care au avut diferite afectiuni in perioada neonatala ( infectiile, interventiile chirurgicale si anestezia precoce favorizeaza dezvoltarea timpurie a alergiilor).
 
- Locuinta - Praful a fost recunoscut ca fiind responsabil pentru majoritatea cazurilor de astm bronsic. 75% din cazurile de astm bronsic alergic la copii sunt datorate alergiei la praf, care include un amestec de substante de origine animala si vegetala:acarieni,par de animale, fibre vegetale,scuame,mucegai, fungi etc.Expunerea prelungita la praf (locuirea intr-o casa veche, vacanta intr-un hotel sau o casa cu mobilier vechi,joaca intr-un pod a unei case vechi, zilele de curatenie) adesea declanseaza crize severe. Parul cainilor si a pisicilor si scuamele umane (fragmentele de substanta cornoasa care se elimina la suprafata pielii) sunt componente alergene  importante ale  prafului. Praful contine deasemenea alergeni bacterieni, mucegai,fragmente de plante si alge microscopice. Toate acestea sunt prezente in extractele comerciale de alergeni (in concentratii diferite) si sunt utilizate pentru diagnosticarea alergiei si desensibilizarea la praf.
 
Animalele sunt frecvent implicate in declansarea crizelor de astm bronsic, parul pisicilor si saliva acestora sunt extrem de alergene. Hamsterii, cobaii, iepurii, soarecii, caii si cainii au, de asemenea, par cu potential alergizant. Este de remarcat faptul ca parul de animale este transportat de vant in interiorul casei( chiar in cazul in care animalul este afara acesta poate fi implicat in declansarea crizei de astm).Veninul de hymenoptere (albine, viespe,gargaun) joaca un rol semnificativ. Penele din perne si cuvertura sunt cunoscute ca substante alergene(este vorba de continut mare de acarieni).Mucegaiul din atmosfera provine in special din conductele de aerisire si climatizare (incalzire, aer conditionat) sau din jurul conductelor de apa (baie, bucatarie). De asemenea poate sa creasca pe plantele verzi frecvent stropite,deseurile vegetale, tapiserii,picturi,pereti vopsiti, salte si animale impaiate.Casele vechi,cu aer umed,situate langa o apa sau intr-o padure sunt adesea implicate.
 
- Alimentele - Mucegaiurile si drojdia sunt utilizate in industria alimentara pentru a se prepara berea, vinul, lichiorurile, otetul,ciocolata, branzeturile (cum ar fi branza Camembert si bleu d'Auvergne). Rolul alergenic exact al mucegaiului si drojdiei alimentare nu este cunoscut, dar se pare ca vinul, branza, aluatul de paine si pizza sunt responsabile de aparitia astmului si a rinitelor alergice mai des decat s-ar crede. Este foarte dificil sa se dovedeasca alergia alimentara, dar alimentele si bauturile pot fi responsabile de declansarea crizei de astm. Utilizarea unui sistem de excludere urmata de reintroducerea alimentului sau testul cu cromoglicat de sodiu (administrat oral) pot ajuta la diagnosticarea alergiei alimentare. Laptele de vaca contine lactoglobulin, serumalbumina si lactalbumina,care sunt proteinele alergene cel mai frecvent intalnite in alergiile la copii.Oul este un produs alimentar alergen.
 
Pestele este un produs alimentar bogat in histidina si este dificil de separat o reactie de tip alergic de una de tip toxic (reactie histaminica nespecifica). Cerealele, crustaceele, molustele, telina, morcovul crud, cartofii, rosiile, fasolea, arahidele, uneori, sunt implicate. Mustarul, cafeaua, condimentele, ciocolata pot provoca atacuri de astm( prin eliberarea unei cantitati crescute de histamina). Colorantii sintetici inclusiv tartrazina (E102), colorantii naturali, colorantii minerali, conservantii( acidul benzoic si derivatii sai, nitriti ) pot fi implicati.Diversi contaminanti din alimente pot avea un rol alergen: pesticide, insecticide, antibiotice.In mod similar, unele medicamente (penicilina si derivatii sai, aspirina, anestezicele, hormonii, substantele de contrast) au o activitate alergenica.
 
- Aerul - Influenta poluarii aerului asupra astmaticilor este de necontestat, dar mecanism nu este inca clar precizat.Copilul astmatic are o sensibilitate(susceptibilitate) particulara la substantele nocive pe care aerul le vehiculeaza la nivelul bronhiilor, in timp ce pentru un copil normal acesti factori raman inofensivi. Vantul puternic favorizeaza aparitia crizelor de astm, pentru ca transporta polen. Altitudinea este benefica pentru alergii, deoarece prezenta acarienilor si polenului este mai redusa. Ionizarea atmosferei nu pare sa intervina.Din contra, climatul umed agraveaza astmul, probabil, datorita prezentei de acarieni in cantitate mai mare in aer. Caldura si umezeala favorizeaza dezvoltarea mucegaiului, eliberarea sporilor si polenizarea anumitor plante.Modificarile bruste de temperatura  sunt deasemea prost tolerate, precum si schimbarile bruste de presiune atmosferica.
 
Polenul este foarte des implicat in alergii. 10 - 15% din alergiile respiratorii ale copilului sunt date de polen (alergia la graminee reprezinta 75% din alergiile la polen). Transportat de vant, polenul eliberat in cantitati mari poate sa calatoreasca pe distante mari si ajunge in zone indepartate de sursele de polen (mesteacan, ficus, cedru, ienupar, frasin, urzica, graminee,macris etc.) Cele 3 tipuri de manifestari alergice, izolate sau asociate: rino-conjunctivita periodica, traheita spasmodica si astmul bronsic se declanseaza frecvent din aprilie pana in iunie-iulie si toamna. Simptomele sunt exagerate de vant, statul la tara, plimbarea pe camp, taierea ierbii. Primaverile umezi sunt mai bine tolerate. Exista in atmosfera numerosi spori produsi de fungi. Importanta alergenica este dificil de stabilit, dar se presupune ca aproximativ 4 - 5% din alergiile respiratorii sunt cauzate de acestia.
 
Contaminantii aerici sunt toate elemente straine din aer si care poate fi inspirate. Ele provin din arderea materialelor necesare incalzirii, deseurile provenite din industrie, centralele termice,mijloacele de transport, etc. Exista, de asemenea, substante organice, cum ar fi pneumaalergenii, tutunul, bacteriile si virusii, poluantii agricoli, domestici, profesionali, etc. Poluarea aerului ( "smog"), este implicata in astmul bronsic, asa cum au demonstrat studii epidemiologice si experimentale. Diferitele componente ale "smog"-ului sunt implicate in grade diferite: oxizii de sulf, acidul sulfuric, ozonul, oxizii de azot (fumul de tutun si gaze de esapament de la automobile)  determinand bronchoconstrictie si scaderea capacitatii respiratorii.
 
- Infectiile - Infectiile cailor respiratorii sunt, de asemenea,factori declansatori importanti:virozele respiratorii(virusul respirator sincitial) si infectiile bacteriene ale tractului respirator (Neisseria, Haemophilus, Streptococi, Stafilococi, Pneumococi). Numeroase studii sunt in desfasurare pentru a clarifica exact mecanismul de declansare a crizelor de astm in timpul infectiilor.Frecvent exista o infectie dentara sau o sinuzita care intretine prezenta microbilor, declansand atacuri de astm in mod repetat. Diagosticul si tratamentul acestor infectii asociate sunt importante.Influenta parazitilor intestinali este foarte controversata.
 
- Factori psihologici - Psihicul joaca un rol important in crizele de astm.Este usor de observat astmul declansat de frustrare, probleme la scoala sau in familie, emotiile puternice. Prin insasi caracteristicile astmului,senzatia de sufocare genereaza anxietate(teama). Sindromul de asfixie creeaza copilului o panica similara cu cea resimtita de catre o persoana care se ineca.In timpul sufocarii, el se agitata si se enerveaza.Senzatia de moarte iminenta este intensa. Limitele impuse, pe drept sau pe nedrept, activitatilor sale vor afecta caracterul copilului. Reactia psihoafectiva a copilului hiperemotiv cu famila sa pot fi alterata. Aceasta depinde de personalitatea copilului, de familie,de severitatea bolii si, in special, de raspunsul la tratament.Reactiile persoanelor din jur pot merge de la o supraprotectie pana la o respingere inconstienta(in special in familiile numeroase): delasarea, indiferenta, agresivitatea fata de copil, care apar ca intrusi.
 
- Alte cauze - Implicarea refluxului gastro-esofagian,a unor vasculite si a anumitor hormoni(in special cei sexuali) in aparitia astmului bronsic nu este inca suficient clarificata. Astmul de efort este datorat bronhospasmului din timpul efortului (reflecta o hiperreactivitate  bronsica ca reactie la reducerea temperaturii la nivel tracheo-bronsic).

Simptome:
- Dificultate respiratorie (dispnee): in principal dificultate in a da aerul afara din plamini (dispnee expiratorie).Respiratia se face cu efort si este obositoare;
- Respiratie suieratoare (wheezing): este perceputa si de catre cei din jur, fara a fi necesare instrumente de ascultatie;
- Tusea: se manifesta deseori in accese prelungite, obositoare, in special in timpul noptii sau la primele ore ale diminetii.in cele mai multe cazuri este uscata, iritativa;
- Expectoratia: nu este caracteristica astmului bronsic. Criza se poate termina cu eliminarea unei mici cantitati de expectoratie groasa, lipicioasa, dificil de eliminat;
- Constrictia toracica: senzatia de apasare pe piept,impiedica respiratia profunda.
 
Boala incepe sa se manifeste la un moment dat, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizati (polen de exemplu). Bronhiile inflamate reactioneaza exagerat fata de particulele inhalate, care provoaca o ingustare brusca a bronhiilor: apare o criza de astm. Este posibil ca primele crize sa fie trecute cu vederea si sa fie apoi relatate de pacient ca "raceli frecvente", pentru ca pacientul acuza nas infundat si tuse ca la o raceala, dar niciodata febra. Odata inceputa, boala are o evolutie cronica. Ea este prezenta permanent in bronhii, dar este resimtita de bolnav numai in timpul crizelor. Intre ele, pacientul se poate simti bine si se poate crede sanatos. In timpul crizei pacientul are senzatia de sufocare insotita de suieraturi in piept, senzatia de moarte iminenta. Tusea chinuitoare apare la sfarsitulul crizei, cand secretia devine mai fluida, albicioasa, gelatinoasa, urmata de o senzatie de usurare. Uneori pacientii au senzatia ca "ii strange pieptul" sau ca "respira ca printr-un tifon".
 
Durata unei crize este de aproximativ o ora (mai intensa in primele 10-15 minute) intre crize, pacientul se poate simti perfect sanatos, sau poate avea o greutate in respiratie la efort. Boala poate imbraca diverse grade de severitate. Atunci cand este usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine. Daca boala este mai severa, crizele pot aparea mai frecvent, chiar zilnic, sau in timpul noptii, trezind pacientul din somn. Intr-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici intre crize, acuzand oboseala la eforturi din ce in ce mai mici, haraiala permanenta in piept, tuse. Inflamatia din bronhii este prezenta in permanenta la astmatici. Cu cat ea este mai puternica, cu atat crizele sunt mai frecvente si mai severe, ducand la manifestari cronice.

Frecventa si severitatea simptomelor sunt foarte diferite de la un pacient la altul si cateodata la acelasi pacient. Se disting 3 forme clinice:
- Astmul cu crize intermitente;
- Astmul cu dispnee continua;
- Astmul acut grav.
 
Criza astmatica are trei etape:
- Prima etapa consta in semne ce anunta criza (uneori absente): tuse la contactul cu alergeni;
- Cea de-a doua etapa este criza propriu-zisa ci dificultati in respiratie(dispnee). Aceasta apare de multe ori in timpul noptii, pacientul are respiratie suieratoare(wheezing), mai ales la final, care poate fi auzita de cei din jurul sau, si prefera sa stea la marginea patului(ortopnee).  Acuza senzatia de presiune toracica (respiratia  este insotita distensie toracica);
- In a treia etapa, aceste simptome se reduc in intensitate, cu atat mai repede cu cat tratamentul este inceput mai devreme. Pacientul tuseste si  elimina sputa (expectoreaza).
 
Astmul cu dispnee continua afecteaza, de obicei, persoanele in varsta si se caracterizeaza prin simptome respiratorii persistente (si intre crize). Astmul acut grav se recunoaste printr-o crestere a frecventei crizelor ( mai multe crize intr-o singura zi: atacul de astm), o reducere a debitului expirator de varf (PEF) sau o cantitate mai mare de medicamente pentru tratamentul crizelor.In astmul acut grav, pacientul nu poate vorbi fara pauze pentru respiratie. Respiratia este ineficienta,pacientul este obosit, agitat, anxios si devine din ce in ce mai cianotic(coloratie albastruie a pielii si mucoaselor, care apare datorita unei cantitati inadecvate de oxigen in sange). El poate deveni confuz ceea ce sugereaza o insuficienta respiratorie progresiva.

Comentarii 

 
0 #2 ioana-50 04-01-2012 11:26
si eu am astm iar de doua nopti ma trezesc si nu am aer destul,un tratament naturist cu plante mar interesa si pe mine daca stie cineva.va multumesc.
Citat
 
 
+1 #1 ema 20-02-2010 11:05
am si eu astm si este exact cum scrie in randurile de mai sus .as vrea sa aflu si eu cateva remedii pt aceasta boala. va multumesc
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor