Apneea obstructiva in somn

Apneea in somn reprezinta o scadere sau oprire a respiratiei in timpul somnului care determina o diminuare a cantitatii de oxigen inspirate si in acelasi timp treziri repetate. Aceste manifestari sunt responsabile de fragmentarea somnului care devine astfel neodihnitor. Asa se explica somnolenta in timpul zilei, mai ales in momentele de scadere a atentiei.

Apneea centrala in somn este determinata de anomalii de functionare a centrului nervos respirator si se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului fara efort respirator vizibil. Acest tip de apnee este de obicei asociata unor boli neurologice sau cardiovasculare. Apneea obstructiva in somn este determinata de obstructia temporara a fluxului de aer, de obicei la nivelul faringelui. Pacientul „lupta” pentru a respira, ceea ce determina trezirea si fragmentarea somnului. De asemenea, obezitatea, hipotiroidismul si afectiunile rinosinusale cronice favorizeaza aparitia acestei afectiuni.

Manifestarile apneei in somn depind de severitatea bolii, care, la randul ei, este dependenta de numarul de episoade de apnee pe ora de somn si de severitatea acestora. Manifestarile sunt de doua tipuri:

- In timpul somnului determina treziri repetate, complete sau partiale, uneori insotite de senzatia de panica. In acelasi timp, partenerul sau partenera pacientului poate observa episoadele de oprire a respiratiei sau sforaitul puternic sau neregulat.
- In timpul zilei, pacientul acuza somnolenta excesiva, care se poate exprima in orice moment, inclusiv in timpul sofatului, apneea in somn fiind una dintre cauzele importante de accidente rutiere prin adormirea la volan. Lipsa de concentrare si scaderea performantelor intelectuale sunt alte consecinte neplacute ale acestei boli.

Apneea obstructiva in somn favorizeaza aparitia sau agravarea hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace si a bolii cardiace ischemice. In acelasi timp se asociaza frecvent cu bronhopneumopatia obstructiva cronica, agravand evolutia acesteia.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor