Abcesul pulmonar

Abcesul pulmonar este o colectie purulenta, de obicei unica,(pot fi si multiple) localizata în parenchimul pulmonar, care se evacueaza prin caile respiratorii, în urma deschiderii în bronhii, însotindu-se de expectoratie mucopurulenta si imagine radiologica hidro-aerica. Este produs de cele mai multe ori de catre germeni anaerobi (care se dezvolta in lipsa oxigenului), prin aspiratie de la nivelul cavitatii bucale unde ajung din mai multe surse. Odata ajunsi in plaman, germenii produc necroze ale tesuturilor si apoi cavitati pulmonare. Fiind inchisi in aceste cavitati ei pot prolifera usor, caci lipseste calea de eliminare la exterior.
 
Agenti patogeni sunt pneumococul, streptococul, stafilococul, pneu-mobacilul Friedlander. Germenii patrund în parenchimul pulmonar pe cale aeriana (prin inhalarea unor produse septice), pe cale limfatica sau hematogena (însamântarea plamânilor cu emboli dintr-un focar supurat) si prin continuitate, de la un focar septic din vecinatate. Cauzele cele mai frecvente sunt:
- stenoza bronsica (de obicei un cancer pulmonar);
- dilatatia bronsica;
- emboliile septice;
- suprainfectarea unor afectiuni preexistente (chist hidatic, chist aerian, atelectazii etc.);
- diverse infectii situate la distanta (sinuzite otite infectii dentare, furuncule, flebite, traumatisme toracice etc.).
 
In raport cu modul de formare, supuratia poate fi primitiva (abces cu piogeni, amibian, micotic) sau secundara unei alte afectiuni pulmonare (pneumonie, bronhopneumonie), unei supuratii toracice sau subdiafragmatice, unei embolii septice pulmonare. Factori favorizanti sunt frigul oboseala, alcoolismul, diabetul etc. Barbatii contracteaza mai frecvent boala. Abcesele pulmonare apar mai frecvent la pacientii indelung spitalizati odata cu inrautatirea starii generale, in legatura cu afectiuni asociate.
 
Abcesul pulmonar este constituit de obicei din trei structuri:
- o cavitate care contine puroi de aspect galben-verzui (piogeni), grunji galbeni (micoze) sau ciocolatii (amoebe);
- un perete mai mult sau mai putin ingrosat, aparand uneori ca o membrana (membrana piogena);
- o zona de reactie inflamatorie in jur.

Clasic in desfasurarea abcesului pulmonar se admit trei faze:
1. Faza de debut - Abcesul pulmonar se instaleaza in medie dupa 1-3 zile de la aspiratia sursei infectante. Debutul este brutal cu stare generala alterata: febra 39-40C; frisoane; tuse seaca la inceput, apoi cu expectoratie mucoasa; junghi toracic; dispnee (respiratie dificila) moderata; fata palida, rezistenta organismului la antibiotice; hiperleucocitoza (cresterea globulelor albe) si sindrom de condensare pulmonara incomplet (submatitate si raluri subcrepitante).
2. Faza de deschidere (vomica) - Dupa 7-10 zile de la debut si in absenta tratamentului antiinfectios, brusc bolnavul prezinta: tuse violenta, urmata de evacuarea unei cantitati mari de puroi fetid, intre 400-600 ml (vomica). Aceasta se asociaza cu: febra; paloare; anorexie (lipsa poftei de mancare); slabire.
Vomica se anunta prin accentuarea durerii toracice, cresterea febrei. Abundenta expectoratiei determina dispnee, iar uneori asfixie si deces.
3. Faza de supuratie cronica - Se caracterizeaza prin: febra; bronhoree (crestere patologica a secretiei de mucus a bronhiilor) purulenta in jur de 100-300 ml/24 h; paliditate; anorexie(lipsa poftei de mancare); scadere ponderala; degete hipocrotice (unghii cu aspect bombat); raluri subcrepitante localizate.

Forme clinice particulare:
- abcesul supraacut (evolutie foarte rapida) intalnit la bolnavii tarati, alcoolici, diabetici;
- abcesul subacut (evolutie lenta) sau abcesul pulmonar decapitat printr-un tratament insuficient;
- abcesul cu determinare pleurala sero-fibrinoasa sau purulenta (intereseaza pleura);
- abcesul lobului inferior se insoteste frecvent de simptome toracoabdominale si determina leziuni bronsiectatice;
- supuratii pulmonare difuze, tot mai rar intalnite in era antibioticelor.

Dupa introducerea antibioterapiei se constata cresterea ratei de vindecare si rarirea complicatiilor locale si generale. Cronicizarea se datoreaza depistarii tardive. Complicatiile sunt de doua feluri:
a) Complicatiile locale sunt:
- hemoptizii (eliminare de sange in sputa prin tuse);
- gangrena pulmonara (moartea tesuturilor afectate);
- piopneumotorax (puroi in cavitatea pleurala);
- bronsiectazii (afectiune cronica caracterizata prin dilatarea bronhiilor mici si mijlocii);
- tuberculoza pulmonara etc.
b) Complicatiile extrapulmonare, sau care manifesta la distanta de plamani sunt:
- abcese metastatice (colectie purulenta constituita in alte organe);
- flebite (inflamatia peretelui venos);
- endocardite septice (infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern) etc.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor