Rinichi polichistic

Rinichiul polichistic este o boala caracterizata prin aparitia mai multor chisturi la nivelul rinichilor. Chisturile sunt tumori benigne (necanceroase) de forma unor pungi cu continut lichid. Aparitia chisturilor nu se limiteaza doar la rinichi, desi acestia sunt in general organele cele mai afectate. Chisturile pot sa apara la nivelul ficatului, pancreasului, meningelor si veziculelor seminale. Cel mai mare risc la care se expun pacientii cu rinichi polichistic este instalarea hipertensiunii arteriale. Insuficienta renala este o alta complicatie a rinichiul polichistic.
 
Boala rinichiului polichistic (numita si polichistoza renala) afecteaza peste 12 milioane de persone in lume. Gradul de severitate al bolii variaza, iar unele complicatii ale sale pot fi prevenite. Consulturile periodice pot duce la instituirea unor tratamente care sa reduca riscul aparitiei complicatiilor (de exemplu, hipertensiunea). Polichistoza renala autosomal dominanta este o boala a adultilor si constituie forma cea mai frecventa. Polichistoza renala autosomal recesiva este o boala a copilului si este mult mai rara. Exista de asemenea si o polichistoza dobandita: chisturile se dezvolta in acest caz la pacientii cu insuficienta renala.

Rinichiul polichistic este o boala ereditara.
- Boala polichistica renala autosomal dominanta - Aceasta forma a bolii este responsabila pentru 85 – 90% din cazurile de rinichi polichistic. In trecut, era numita si boala rinichiului polichistic a adultului, desi intr-un numar mic de cazuri, se poate intalni si la copii. Daca unul din parinti are boala polichistica renala autosomal dominanta, riscul de survenire a bolii pentru fiecare copil este de 50%.
- Boala polichistica renala autosomal recesiva - Aceasta forma este mult mai rara, survenind doar la 1 din 15 000 nasteri. Semnele si simptomele bolii apar la scurt timp de la nastere. Uneori insa, simptomele isi fac aparitia in timpul copilariei sau chiar la adolescenta. Pentru a transmite boala polichistica renala autosomal recesiva, este necesar ca ambii parinti sa poarte gena responsabila de aparitia bolii.

Primele semne apar de regula intre 40 si 60 ani, cu descoperirea unei insuficiente renale, hipertensiunii arteriale (HTA), sau marirea in volum a rinichilor. Alte semne si simptome cauzate de boala rinichiului polichistic cuprind:
- dureri lombare cauzate de marirea in volum a rinichilor;
- dureri abdominale;
- hematurie (prezenta sangelui in urina);
- urinari frecvente (polakiurie);
- infectii urinare;
- litiaza renala (calculi renali).
 
Deseori, boala rinichiului polichistic evolueaza spre insuficienta renala cronica (IRC), necesitand hemodializa spre 50 ani.
 
Rinichiul polichistic al copilului - Este o afectiune grava si se insoteste in general de o insuficienta renala severa, deseori si de o insuficienta hepatica. Diagnosticul poate fi stabilit prenatal. Daca nou-nascutul nu decedeaza in primele zile de viata, el dezvolta rapid o insuficienta renala cu hipertensiune arteriala in 50% din cazuri.  La adolescenta, acestor simptome li se adauga si fibroza hepatica (ingrosarea patologica a tesuturilor hepatice).

Comentarii 

 
+3 #1 andrei elena din pl. 09-07-2010 18:25
Am un baietel de 4 ani diacnosticat cu aceasta boala polichistica renala bilaterala.As vrea sa stiu ce tratament se poate face sau ce as putea face pentru el.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor