Pielonefrita acuta

Pielonefrita acuta este o infectie a tractului urinar superior si anume reprezinta o infectie a parenchimului si a pelvisului renal, care de obicei afecteaza unul dintre rinichi, doar ocazional sunt afectati ambii rinichi. Afectiune infectioasa acuta a rinichiului, mai frecvent de origine bacteriana, ce afecteaza sistemul colector renal si parenchimul (tesutul renal care formeaza urina) este intalnita predominant la femei, iar maximul de incidenta este de 20-40 de ani.

Cauzele cele mai frecventa ale pielonefritelor sunt reprezentate de bacterii aerobe gram-negative, dintre care cel mai frecvent Eschericia coli. Toate organismele care cauzeaza cistita acuta pot cauza, de asemenea, si pielonefrita acuta. Speciile de Proteus sunt in mod particular importante, deoarece, produc o enzima numita ureaza, care determina alcalinizarea urinii si favorizeaza formarea litiazei renale (pietre). Stafilococii pot infecta rinichiul pe cala hematogena (prin diseminare dintr-un alt focar pe calea sangelui) si pot cauza abcese renale.

Factorii de risc:
- dereglari uro-dinamice, reflux vezico - ureteral, anomalii de dezvoltare, nefroptoza, nefrolitiaza, hiperplazia prostatei, tumori ale cailor urinare, scadere brusca în greutate, consum redus de lichide, dereglari metabolice, diabet zaharat, hipercorticism, hiperuricemie, sarcina, imunodeficienta congenitala sau dobândita, tratament de lunga durata cu corticosteroizi, citostatice, focare de infectie extrarenale, investigatii insrtumentale, cateterizarea vezicii urinare, introducerea substantei de contrast, polipragmazia (mai multe medicamente luate in acelasi timp), vârsta înaintata, incontinenta de urina si fecale, modificari involuntare, scaderea imunitatii, dereglari de microcirculatie.

Simptome: Intr-un prim timp, bolnavul se plange de tulburari mictionale asemanatoare celor ale unei cistite: arsuri la mictiune, polakiurie (mictiuni frecvente si imperioase), urina tulbure.
Triada: febra, dureri lombare, piurie, este de cele mai multe ori edificatoare. Debutul este in general brusc, manifestat prin febra (39-40 grade C), frisoane, alterarea starii generale. Durerea este intensa, localizata la ambii rinichi cel mai des (dar si la un singur rinichi). Se poate insoti de polakiurie (nevoia de a urina fecvent), usturimi la urinare, nevoia de a urina neaparat, urina tulbure, aceste fenomene precedand aparitia febrei, durerilor.
Alte manifestari: greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, dureri musculare si articulare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor