Rubeola

Rubeola este o boala infecto-contagioasa, ce se datoreaza unui virus ARN din familia togaviridae (genul rubivirus). Inainte de vaccinarea antirubeolica, boala aparea in epidemii, la fiecare 5 -9 ani, in special iarna si la inceputul primaverii, afectand cu precadere copiii, adolescentii si tinerii adulti. Dupa utilizarea vaccinului, numarul cazurilor de rubeola a scazut cu aproape 99%.
 
In afara sarcinii, rubeola este boala cu evolutie benigna, ce afecteaza pielea, ganglionii limfatici si mai rar, articulatiile. In schimb, rubeola este deosebit de grava atunci cand afecteaza femeia insarcinata, neimunizata, in timpul primelor 4 luni de sarcina, deoarece poate antrena malformatii fetale. Rubeola survine o singura data, datorita imunizarii pe toata durata vietii, pe care o confera virusul.
 
Rubeola se transmite pe cale aerogena, prin intermediul picaturilor nazale emise de bolnav, ce se afla in suspensie in aer si patrund in caile respiratorii, determinand aparitia simptomelor. Perioada de incubatie este de 14 -21 zile, cu debutul eruptiei de obicei in a 15-a zi. Infectia poate fi transmisa timp de cateva zile inaintea aparitiei exantemului, pana la 5 -7 zile dupa aceasta. Virusul poate fi detectat in faringe timp de 7 zile inainte pana la 7 zile dupa aparitia eruptiei. Perioada de contagiozitate maxima este in timpul aparitiei eruptiei. Rar, virusul poate fi eliminat din faringe chiar si pana la 15 zile dupa aparitia eruptiei, in cantitati ce scad rapid. Pacientii nu sunt considerati contagiosi dupa 7 zile.

Manifestari:
Adesea semnele si simptomele de rubeola sunt asa de usoare incat sunt dificil de observat, in special la copii. Daca apar semne si simptome, acestea in general apar intre doua si trei saptamani de la expunerea la virus . Tipic, ele dureaza 2-3 zile si pot include :
- febra usoara;
- congestie nazala;
- dureri de cap;
- ochi inflamati si rosii;
- ganglioni limfatici mariti si care jeneaza, la baza cutiei craniene, in spatele gatului si in dosul urechilor;
• iritatie fina, roz care incepe pe fata si se raspandeste repede pe trunchi si apoi pe brate si picioare, inainte de a dispare in aceeasi ordine;
• piele uscata care se descuameaza;
• articulatii dureroase si inflamate;
• durere de testicule.

Complicatiile sunt rare la copiii si adultii in stare buna de sanatate. Rar, pot surveni encefalita sau nevrita periferica, dar vindecarea este de obicei completa, fara sechele. Alte complicatii care pot aparea sunt:
- infectia urechii medii – otita medie;
- inflamatia articulatiilor – poliartrita;
- hemoragii cutanate – purpura;
- inflamatia meningelor – meningita (rar).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor