Pesta (Ciuma)

Pesta este o boala infectioasa acuta. Pesta mai este cunoscuta si sub denumirea de ciuma, fiind una dintre cele mai grave boli infectioase cunoscute pana in momentul de fata. Principala manifestare clinica, a acestei boli este febra, cazurile de imbolnavire la om fiind destul de rare. Boala poate fi tratata cu succes prin utilizarea unei antibioterapii adecvate. Infectia se transmite frecvent prin intepaturile puricilor, dar si prin contactul direct cu produsele biologice contaminate, de origine animala sau pe cale aeriana, prin intermediul aerosolilor infectanti (picaturi foarte mici lichid ce contin patogenul, vehiculate foarte usor de catre curentii de aer) .

Pesta se poate manifesta sub trei forme clinice distincte:
1. Pesta bubonica.
2. Pesta septicemica.
3. Pesta pulmonara.

Majoritatea cazurilor au o manifestare sporadica, afectand un numar izolat de pacienti. Uneori infectia poate cuprinde grupuri mai mici sau mai mari de indivizi = potential epidemic.

Boala are un debut rapid, cu febra si manifestari sistemice caracteristice unei infectii bacteriene. Netratata, ciuma va urma o evolutie toxica, producand soc toxic, insuficienta multipla de organ si decesul pacientului. Asa cum deja am semnalat, exista trei forme clinice principale de pesta: pesta bubonica, pesta septicemica si pesta pulmonara.

Pesta bubonica este cea mai frecvent intalnita forma de boala, declansata de intepatura unui purice infectant sau de inocularea directa a materialului contaminat. Formele de pesta pulmonara si septicemica apar de obicei secundar diseminarii bacteriei de la nivelul unui focar primar. Alte forme secundare de infectie semnalate: meningita, endoftalmia si limfadenita. Patogenul a fost evidentiat in culturi realizate din exidatul faringian, atunci cand bolnavul prezenta semne de faringita pestoasa primara.

Pesta bubonica are o perioada medie de incubatie, de cinci zile. Individul bolnav se prezinta la medic cu febra ridicata (peste 38 grade Celsius), frisoane, dureri musculare, dureri articulare, cefalee si astenie (oboseala) . Ganglionii limfatiti regionali (care dreneaza limfa din zona focarului infectios) vor deveni sensibili la palpare si durerosi. Functie de topografia regiunii de inoculare, cei mai frecvent ganglioni afectati vor fi: ganglionii inghinali, axilari si ganglionii cervicali. Ulterior bubonul isi mareste volumul, devenind sensibil la palpare si permanent dureros. De obicei pacientul evita efectuarea miscarilor care ii provoaca durere la nivelul statiilor ganglionare. Pielea supraiacenta bubonului este edematiata, rosie si calda (semne locale de inflamatie) . Se observa cum tegumentul este tensionat de foarmatiunea pseudotumorala subiacenta. Locul inocularii va fi marcat prin aparitia unei mici papule (leziune tegumentara solida si denivelata, de mici dimensiuni).

Boala are un debut rapid, cu febra si manifestari sistemice caracteristice unei infectii bacteriene. Netratata, ciuma va urma o evolutie toxica, producand soc toxic, insuficienta multipla de organ si decesul pacientului. Asa cum deja am semnalat, exista trei forme clinice principale de pesta: pesta bubonica, pesta septicemica si pesta pulmonara. este cea mai frecvent intalnita forma de boala, declansata de intepatura unui purice infectant sau de inocularea directa a materialului contaminat. Formele de pesta pulmonara si septicemica apar de obicei secundar diseminarii bacteriei de la nivelul unui focar primar.

Alte forme secundare de infectie semnalate: meningita, endoftalmia si limfadenita. Patogenul a fost evidentiat in culturi realizate din exudatul faringian, atunci cand bolnavul prezenta semne de faringita pestoasa primara. are o perioada medie de incubatie, de cinci zile. Individul bolnav se prezinta la medic cu febra ridicata (peste 38 grade Celsius), frisoane, dureri musculare, dureri articulare, cefalee si astenie (oboseala) . Ganglionii limfatiti regionali (care dreneaza limfa din zona focarului infectios) vor deveni sensibili la palpare si durerosi.

Pesta septicemica reprezinta o forma grava de boala care evolueaza progresiv, cuprinzand intregul organism. Pesta septicemica poate evolua cu simptomatologie gastrointestinala: greturi, varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale, care pot deruta clinicianul atunci cand se doreste stabilirea unui diagnostic clinic corect. Netratata, pesta septicemica evolueaza rapid catre deces.

Coagularea intravasculara diseminata (CID)
este raspunzatoare de aparitia echimozelor, petesiilor, hemoragiilor punctiforme si a leziunilor de gangrena. In stadiile finale evolutive, pacientul va prezenta hipotensiune arteriala (refractara la terapie), anurie (absenta formarii urinii = insuficienta renala) si afectarea statusului mental. Indiferent de stadiul evolutiv al bolii, pacientul poate prezenta un sindrom de detresa respiratorie al adultului (ARDS) .

Pesta pulmonara, reprezinta forma clinica de boala, cu cel mai rapid debut si cea mai grava evolutie (deces) . Perioada de incubatie a pestei pulmonare nu depaseste patru zile. Boala debuteaza brusc, cu febra ridicata, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie si vertij (ameteli) . Pacientul prezinta tuse productiva (cu expectoratie), dureri la nivelul toracelui, tahipnee (accelerarea miscarilor respiratorii) si dispnee (dificultate in respiratie) . Simptomatologia pulmonara poate evolua cu hemoptizie (expectoratie cu sange), depresie respiratorie progresiva si colaps circulator. Sputa din aceasta forma de pneumonie bacteriana are un aspect apos sau mucos, cu striuri sanguinolente. Infectia afecteaza initial un singur lob, extinzandu-se ulterior catre alte structuri lobare ale pulmonului homolateral (de aceeasi parte) sau controlateral. Daca nu se intervine cu un tratament adecvat, zonele de infectie pulmonara vor evolua catre leziuni de necroza, cu formarea de caverne care vor laza cicatrici reziduale importante.

Pneumonia pestoasa secundara va fi insotita de o productie de sputa limitata cantitativ, vascoasa si aderenta la peretii bronhiilor. Sputa din penumonia pestoasa secundara este mai putin contagioasa decat sputa din pneumonia pestoasa primara.

Atunci cand infectia se localizeaza la nivelul faringelui, boala nu poate fi diferentiata de alte etiologii. Faringita pestoasa se manifesta prin: dureri la nivelul gatului, cefalee, febra si adenopatie laterocervicala. In astfel de situatii, infectia cu Yersinia pestis va fi suspectata, mai ales daca pacientul provine dintr-o zona endemica pentru ciuma.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor