Peritonita

Peritonita este o inflamatie a peritoneului. Peritoneul este o membrana care captuseste peretii cavitatii abdominale si este ca un „sac“, in care se afla toate organele abdominale. Cavitatea peritoneala este compartimentata, iar mezocolonul transvers (peritoneul care leaga intestinul de peretele abdominal) o imparte intr-o cavitate superioara si una inferioara. Pancreasul, duodenul, colonul ascendent, colonul descendent si rinichii sunt considerate structuri retroperitoneale (in spatele peritoneului). Toate celelalte organe abdominale se gasesc in interiorul cavitatii peritoneale.

Cavitatea peritoneala prezinta o cantitate minima de lichid seros intraperitoneal, ce contine mai ales albumine si leucocite mononucleare. Aceasta cantitate mica de fluid permite alunecarea organelor abdominale; exista doua foite peritoneale ce delimiteaza cavitatea peritoneala, una parietala si una viscerala. Inflamatia peritoneului se manifesta prin dureri abdominale pe fondul unei distensii marcate a cavitatii abdominale, sensibilitate la palpare, febra. De asemenea apar ascita (acumularea de lichid in peritoneu, in cantitati variabile, in functie de stadiul bolii de fond) si oligurie (diminuarea diurezei).

Unele persoane acuza in acelasi timp frisoane, greturi, varsaturi si chiar dureri articulare. Exista de asemenea cazuri asimptomatice, in care nu apare disconfortul abdominal, ci doar o degradare a starii de sanatate determinata de boala hepatica sau renala de fond. Inflamatiile acute ale peritoneului au origini foarte diferite:
- Apendicita acuta;
- Ulcerul duodenal sau gastric perforat;
- Colecistita acuta;
- Pancreatita acuta;
- Ocluzia intestinala, inclusiv herniile strangulate;
- Tromboza vaselor mezenteriale.

Peritonita acuta poate fi generalizata sau localizata:

1. Peritonita acuta generalizata se traduce printr-o durere abdominala intensa si generalizata, prin semne de paralizie intestinala (varsaturi, oprire a evacuarii materiilor fecale si a gazelor), printr-o alterare a starii generale (febra, depresie) si uneori prin semne ale micsorarii volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Muschii peretelui abdominal sunt foarte contractati; peretele abdominal devine tare, tensionat, dureros (abdomen de lemn).
2. O peritonita acuta localizata antreneaza formarea de aderente care compartimenteaza cavitatea peritoneala si impiedica focarul infectios sa se intinda. Localizarea sa depinde de organul in cauza (in jos si in dreapta abdomenului pentru apendicita, in jos si la stanga pentru sigmoidita).

Simptomele peritonitei:
- Durerile abdominale incep brusc sau cresc treptat;
- Localizarea durerii depinde de organul afectat;
- Caracterul durerilor: sub forma de crampe sau continua, crescanda;
- voma unica (apendicita) sau multipla (ocluzie intestinala, pancreatita acuta);
- Balonari, retinerea emisiei de gaze si fecalelor se datoreaza intreruperii tranzitului digestiv;
- Semnele generale: pulsul rapid, concordat cu febra inalta (39-40°C) la peritonita dezvoltata (initial 37,1°C), subfebrila in apendicita; tensiunea arteriala scade in pancreatite, in peritonita terminala.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor