Oreion

Oreionul este o boala cauzata de un virus care de regula se raspandeste prin saliva si poate infecta multe parti ale corpului, in special glandele salivare parotide, una din cele trei perechi de glande salivare localizate dedesubtul si in fata urechilor. Daca dvs sau copilul dvs faceti oreion, acesta poate cauza inflamarea uneia sau a ambelor glande parotide. 
 
Dupa un caz de oreion este foarte neobisnuit sa ai un al doilea episod deoarece oreionul da aproape totdeauna protectie pe viata. Totusi si alte infectii pot cauza inflamarea glandelor salivare, ceea ce l-ar putea face pe un parinte sa creada in mod gresit ca un copil a facut oreion de mai multe ori. Perioada de incubare – data de la care o persoana este prima data infectata cu virusul si pana cand apar primele simptome – este de regula de 16-18 zile, desi poate sa fie si de 25 de zile. De obicei persoanele infectate sunt contagioase o zi sau doua inainte sa apara primele simptome, desi ele pot sa raspandeasca virusul oricand intr-un interval cuprins intre 7 zile inainte pana la 9 zile dupa aparitia simptomelor.

Transmitere:
Virusul este contagios si se raspandeste prin mici picaturi de lichid din gura sau din nasul unei persoane infectate. Poate fi transmis la alte persoane prin stranut, tuse sau chiar prin ras. Virusul se poate transmite de asemenea prin contact direct, cum ar fi ridicarea batistutelor folosite sau folosirea paharelor care au fost folosite de persoanele infectate. Persoanele cu oreion sunt contagioase mai ales cu doua zile inainte de manifestarea simptomelor si pana la sase zile dupa ce acestea inceteaza. Virusul se poate transmite si daca persoanele infectate nu prezinta simptome.
 
Manifestari:
Incubatia bolii dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Copilul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile. Uneori, oreionul poate produce si umflarea testiculelor, dar asta se intimpla foarte rar, la baieti, inaintea pubertatii.
 
Prima zi:
- dureri la mestecat sau durere faciala pe care copilul nu o poate localiza.
- temperatura crescuta.
 
A doua zi:
- umflatura si sensibilitate de o parte a fetei (eventual de ambele parti)
- dureri la deschiderea gurii
- temperatura crescuta
- dureri in gat, ce se intensifica la inghitire
- gura uscata
 
A treia zi: umflarea accentuata a fetei, de obicei bilaterala.

A patra si a sasea zi: reducere gradata a umflaturii si ameliorarea celorlalte semne si simptome

A treisprezecea zi: copilul nu mai este contagios.

Complicatii:
Complicatiile oreionului sunt potential serioase, dar rare. Acestea includ : Sensibilitatea crescuta si inflamarea unui testicul (orhita). De obicei un testicul se inflameaza si devine dureros la aproximativ 7-10 zile dupa ce se inflameaza parotidele. Acest proces este insotit de febra mare, frisoane puternice, durere de cap, greata, voma si durere abdominala, care uneori poate fi luata in mod gresit drept apendicita daca este afectat testiculul drept. Dupa 3-7 zile, durerea si inflamatia testiculara se reduc, de regula aproximativ simultan cu disparitia febrei. In unele cazuri sunt implicate ambele testicule. Chiar si atunci sterilitatea este doar o complicatie rara a orhitei. In plus, oreionul poate afecta pancreasul (pancreatita) sau, la femei, ovarele, cauzand durere si jena in diverse zone ale abdomenului.
 
Oreionul poate conduce la inflamatia si umflarea creierului si a altor organe, desi acest lucru nu este frecvent. Encefalita (inflamarea creierului) si meningita ( inflamarea captuselii creierului si a maduvei spinarii) ) sunt, ambele, complicatii rare ale oreionului. Simptomele apar in prima saptamana dupa ce glandele parotide incep sa se inflameze si pot include : febra mare, redoare de ceafa (gat intepenit), durere de cap, greata si voma, somnolenta, convulsii si alte semne de implicare a creierului.
 
In cazuri rare, oreionul poate provoca o pierdere a auzului, temporara sau permanenta, la o ureche sau la ambele. Copiii de obicei se fac bine in aprox. 10-12 zile. Dureaza aproximativ o saptamana ca sa dispara inflamatia la fiecare glanda parotida dar cele doua glande de regula nu se inflameaza simultan.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor