Nocardioza

Termenul de nocardioza se refera la boala invaziva asociata cu speciile Nocardia, actinomicete aerobe care determina cateva sindroame caracteristice. Pneumonia si infectia diseminata, ambele considerate ca aparand in urma inhalarii de micelii bacteriene fragmentate, sunt cele mai frecnte. In urma inocularii transcutanate apar trei sindroame: celulita, un sindrom limfocutanat si actinomicetomul. Keratita apare dupa inocularea la nilul ochiului, in momentul unui traumatism cornean.

Boala pulmonara Pneumonia cu Nocardia este in mod tipic subacuta; in general, persoanele solicita asistenta medicala la cateva zile sau saptamani dupa dezvoltarea simptomelor. La pacientii imunodeprimati debutul poate fi mai acut. Tusea este pronuntata si produce cantitati mici de sputa groasa, purulenta, fara miros urat. Febra, anorexia, pierderea in greutate si starea de indispozitie sunt frecnte; dispneea, durerea pleuretica si hemoptizia sunt mai putin obisnuite. Traheita si bronsita sunt rare. Remisiu-nile si exacerbarile pe parcursul catorva saptamani sunt frecnte.
 
Nocardioza pulmonara poate disemina direct de la nilul plamanilor catre tesuturile inconjuratoare. S-au semnalat cazuri de pericardita, mediastinita si sindrom de na cava superioara. Diseminarea la peretele toracic este rara. Uneori, speciile de Nocardia sunt izolate din secretiile respiratorii ale pacientilor fara nocardioza evidenta. Majoritatea acestor pacienti au o boala pulmonara cronica cu aspect anormal al cailor aeriene sau al parenchimului.
 
Diseminarea extrapulmonara in jumatate din cazurile de nocardioza pulmonara, boala apare in afara plamanilor. O cincime din pacientii cu boala diseminata se prezinta doar cu boala extrapulmonara, care se presupune ca a diseminat hematogen de la un focar pulmonar inaparent sau vindecat. Cele mai frecnte localizari sunt creierul, tegumentele si structurile de sustinere, rinichii, oasele si muschii, dar a fost raportata diseminarea in aproape toate organele. Au fost descrise cazuri de endocardita si peritonita. Manifestarea tipica a diseminarii extrapulmonare este abcesul cronic sau subacut. O mica parte din abcesele din afara plamanilor sau sistemului nervos central (SNC) formeaza fistule si elimina cantitati mici de puroi. Toate speciile de Nocardia sunt asociate cu boala diseminata, dar cele mai invazi tulpini, clasificate anterior caN. brasiliensis, au fost grupate intr-o specie noua — N. pseudobrasiliensis.
 
Localizarea cea mai frecnta pentru boala diseminata este SNC. De obicei apar unul sau mai multe abcese cerebrale supratentoriale, frecvent multiloculate. Abcesele cerebrale au tendinta de a drena in ventriculi sau in afara, in spatiul subarahnoidian. Semnele si simptomele sunt intrucatva mai putin zgomotoase decat cele din cazul abceselor cerebrale datorate altor bacterii. Meningita fara abcese cerebrale evidente este rara. Microorganismul se izoleaza greu din lichidul cefalorahidian.
 
Boala care urmeaza inocularii transcutanate Asa cum s-a mentionat deja, infectia produsa in urma inocularii transcutanate imbraca de obicei, la pacientii cu sistem imun intact, una din cele trei forme: celulita, sindrom limfocutanat sau actinomicetom. in general, celulita debuteaza la 1 -3 saptamani de la o leziune cunoscuta, cu intreruperea continuitatii tegumentelor. Adesea rana a fost contaminata cu pamant. in cateva zile sau saptamani apare o celulita subacuta cu durere, tumefiere, eritem si caldura locala. Leziunile sunt de obicei ferme si nefluctuente. in evolutie, procesul poate afecta muschii, tendoanele, oasele si articulatiile subiacente.
 
Actinomicetomul apare de obicei sub forma unei tumefieri nodulare, uneori in asociere cu un traumatism local. in mod tipic, leziunile se dezvolta la nilul mainilor sau picioarelor, insa pot afecta si regiunea cervicala posterioara, regiunea superioara a spatelui, capul si alte localizari. in final, nodului se sparge si apare o fistula, care este in curand insotita de altele. Fistulele au tendinta sa apara si sa dispara, cele noi formandu-se pe masura ce cele chi dispar. Continutul drenat este seros sau purulent, dar poate fi si sanguinolent; contine frecnt granule albe cu dimensiuni intre 0,1-2 mm alcatuite din mase de micelii. Leziunile disemineaza lent de-a lungul urilor fasciale si cuprind zonele adiacente din tegument, tesut celular subcutanat si os.
 
Intr-o perioada de luni-ani pot apare deformari extensi ale zonei afectate. Leziunile care afecteaza tesuturile moi sunt putin dureroase, in timp ce cele care afecteaza oasele si articulatiile sunt mai dureroase. Simptomele sistemice sunt absente sau minime. Infectia disemineaza rareori de la nilul actinomicetomului, iar leziunile de la nilul mainilor si picioarelor determina de obicei doar disfunctie locala. Leziunile care afecteaza capul, gatul si trunchiul pot invada local, afectand organele profunde si ducand la infirmitati sere sau exitus. Infectia apare de obicei in urma unui traumatism ocular. A fost descrisa infectia nocardiala a glandelor lacrimale. Afectarea structurilor oculare profunde este de obicei o manifestare in cadrul bolii diseminate.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor