Mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infectioasa este o boala transmisibila acuta, de obicei, benigna, afectand mai ales copiii mari si tinerii, determinata de virusul Epstein-Barr. Virusul Epstein-Barr este agentul patogen al mononucleozei infectioase. Virusul se localizeaza si se multiplica prin excelenta in sistemul reticuloendotelial, de la toate nivelurile (ganglioni, ficat, maduva osoasa), ca si in toate organele si tesuturile, pe componenta reticuloendoteliala a acestora. Hiperplazia acestui sistem, sub actiunea iritativa a virusului, duce atat la mariri de volum ale organelor respective, cat si la desprinderea a numeroase limfocite tipice si atipice, care vor invada torentul circulator, constituind caracteristica tabloului sanguin.

Simptome: Incubatia, greu de apreciat, este de 4-6 saptamani. Debutul bolii este necaracteristic, de obicei insidios cu usoara indispozitie, astenie. Febra, care ajunge des la 39°-40°, este primul semn important; de cele mai multe ori, dureaza peste o saptamana, uneori chiar 3-4 saptamani. Hipertrofiile ganglionare, constante ca si febra, constituie al doilea semn important, predominand mai ales de-a lungul marginii posterioare a sternocleidomastoidianului.

Hipertrofiile ganglionare sunt moderate, rareori foarte marcate, moderat dureroase, si dureaza 1-3 saptamani. Uneori, sunt prinsi si sensibili ganglioni mezenterici, simuland afectari ale tubului digestiv.

Angina, prezenta in 80% din cazuri, constituie al treilea semn important; ea nu apare din prima zi de boala, ci dupa 2-5 zile de febra. Amigdalele mult tumefiate, moderat dureroase, prezinta depozite abundente, pseudomembranoase, simuland difteria. Angina persista de obicei cel putin o saptamana, nefiind influentata de antibioterapie.

Splenomegalia, un semn foarte frecvent, este nedureroasa, palpabila la 1-2 cm sub rebord, cu consistenta usor crescuta, iar durata este sincrona cu a adenopatiilor. Modificarile hematologice, constituind un semn cardinal pentru diagnosticul bolii, se caracterizeaza prin leucocitoza cu mononucleoza. Diagnosticul de mononucleoza infectioasa se pune pe baza datelor clinice (febra, angina, adenopatie cervicala, hepatosplenomegalie) si date hematologice (leucocitoza cu mononucleoza caracteristica).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor