Malaria

Malaria este o boala infectioasa tropicala transmisa la oameni de catre tantari. Este intalnita mai ales in Africa, America de Sud, Asia si Orientul Mijlociu. Exista 2 tipuri generale de malarie: benigna si maligna. Tipul benign este mai bland si mai usor de tratat. Malaria maligna poate fi foarte grava, si uneori fatala. Ea necesita tratament medical de urgenta. Malaria este cauzata de un parazit numit plasmodium.

Exista sute de tipuri de plasmodium, insa doar 4 dintre acestea cauzeaza malaria la om:
- plasmodium falciparium: cauzeaza malarie maligna. Se gaseste predominant in Africa si determina cele mai grave simptome.
- plasmodium vivax: cauzeaza malarie benigna. Se gaseste in Asia. Determina simptome mai blande ca primul, insa poate rezista in ficat pana la 3 ani.
- plasmodium ovale: cauzeaza malarie benigna. Se gaseste in Africa. Poate exista in sange ani de zile fara a determina simptome.
- plasmodium malarie: cauzeaza malarie benigna. Este rar si se gaseste in Africa de Vest.

Parazitul este transmis de o anumita specie de tantar, numita anopheles. Daca femela tantar inteapa si se hraneste din sangele unei persoane infectate cu malarie, ea poate transporta si transmite boala la alte persoane pe care le va intepa. O data ajuns in circulatie parazitul malariei este tranportat la ficat de unde reintra din nou in circulatie.
 
El invadeaza globulele rosii sanguine in care se inmulteste. La 48-72 ore hematia infectata se sparge si elibereaza mai multi paraziti in circulatie. Studiile au demonstrat ca femeile insarcinate pot contacta malaria mai usor din cauza sistemului imun slabit care nu poate contracara parazitul. Boala se poate transmite fatului. Simptomele apar intre 10 zile si 4 saptamani de la infectare. Insa, in unele cazuri, ele pot sa apara si dupa un an.

Simptomele malariei benigne sunt asemanatoare cu simptomele gripale si includ:
- febra (temperaturi de pana la 40 grade);
- tremuraturi;
- stare generala alterata;
- dureri musculare;
- cefalee;
- diaree;
- greata;
- varsaturi.

Aceste simptome pot dura cateva saptamani fara tratament, insa dispar in cateva zile cu un tratament adecvat. Malaria maligna debuteaza de obicei asemanator cu malaria benigna, dar duce la aparitia complicatiilor ca insuficienta respiratorie, cedarea ficatului si soc. Ea poate afecta de asemenea sistemul nervos central, putand fi fatala.

Complicatii:
- Anemie - Distrugerea masiva a hematiilor poate duce la anemie severa;
- Malarie cerebrala - In unele cazuri rare de malarie, celulele rosii infectate pot bloca vasele de sange cerebrale, cauzand anemie cerebrala. Creierul se inflameaza fapt ce poate lasa daune permanente si poate duce la socuri sau coma.
- insuficienta respiratorie;
- deshidratare;
- insuficienta hepatica;
- soc;
- sangerari spontane;
- icter;
- hipoglicemie;
- insuficienta renala;
- inflamarea si lezarea splinei.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor