Hepatita virala C

Virusul hepatic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice si din cancerele hepatice. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica. Cel putin 75% dintre bolnavii de hepatita acuta C dezvolta intr-un final infectia cronica.
 
Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN ce este transmis in principal prin sange in timpul transuziilor, al utilizarii drogurilor injectate si uneori prin contact sexual neprotejat. Exista 6 tipuri de genotipuri ale virusului hepatic C identificati pana in prezent, cel mai frecvent fiind genotipul 1.

Cai de transmitere:
- Transmiterea de la mama la fat - Transmiterea de la o femeie insarcinata la fat este neobisnuita. In cele mai multe studii, doar 5% dintre nou nascutii cu o mama infectata, devin infectati. Boala la nou nascuti este, de obicei, usoara si asimptomatica. Riscul acestei modalitati de trasmitere este ceva mai mare la femeile insarcinate care sunt infectate concomitent si cu HIV. Riscul pentru transmiterea infectiei de la mama la fat creste odata cu cantitatea de virusi din sangele mamei (mai exact numarul de copii ale virusul hepatic C in sange). Infectia nu poate fi transmisa prin alaptare.
- Transmiterea sexuala - Transmiterea sexuala a hepatitei C intre partenerii monogami (cu un singur partener sexual) este neobisnuita. Din punct de vedere al transmiterii sexuale a HCV exista studii contradictorii si nu s-au tras inca concluziile. Cercetarea sotilor sau partenerilor monogami ai pacientilor cu hepatita C a relevat ca mai putin de 5% erau infectati, si multi dintre acestia aveau alti factori de risc pentru infectie. Din acest motiv, modificarile comportamentului sexual nu sunt considerate obligatorii in cuplurile monogame, insa utilizarea unui mijloc de protectie este o atitudine mai prudenta. Testarea partenerului pentru anticorpii HCV (anti-HCV) este de ajutor in consilierea pacientilor. Persoanele cu mai multi parteneri sexuali trebuie avertizati sa foloseasca prezervativul ca metoda de protectie, acesta protejandu-i in acelasi timp si de contactarea hepatitei B si HIV.
- Transmiterea sporadica -Transmiterea sporadica, atunci cand sursa infectiei este necunoscuta, este inregistrata in aproximativ 10% din pacientii cu hepatita acuta C si in 30% din cei cu hepatita cronica C. Aceste cazuri se refera, de asemenea, la infectiile contactate in comunitate. Virusul poate fi contactat prin cutite, rani superficiale, injectii, extractii dentare sau alte proceduri medicale.

Factori de risc:
Exista cateva grupuri care sunt prezinta un risc ridicat de a contacta hepatita C:
- persoane care au suferit transfuzii de sange sau transplanturi de organe;
- persoane afectate de hemofilie (peste 60% din cazuri);
- utilizatori ai drogurilor injectate;
- personal al spitalelor;
- copii nascuti din mame infectate cu virusul hepatic C;
- familii ale persoanelor infectate;
- persoane cu parteneri sexuali multipli;
- adepti ai tatuajelor si a piercingurilor numeroase.

Manifestari:
In mod normal, infectia cu hepatita C nu produce vreun semn sau simptom in timpul fazelor initiale, doar 25% din pacienti manifesta simtome caracteristice de hepatita acuta (aparuta rapid). Cand se intampla acest lucru acestea sunt in general usoare si asemanatoare gripei si pot include :
- Oboseala usoara;
- Greata si scaderea apetitului;
- Dureri musculare si articulare;
- Sensibilitate in zona ficatului;
- Febra joasa;
- Voma;
- Diaree;
- Icter.
 
Chiar daca dezvoltati hepatita cronica de la virusul hepatitic C, puteti avea simptome putine sau chiar deloc. In multe cazuri simptomele pot sa nu apara timp de zeci de ani. Daca hepatita progreseaza, simptomele ei incep sa indice ficatul ca sursa a bolii. Compusii chimici secretati in mod normal de ficat incep sa se acumuleze in sange ceea ce produce:
- Icter;
- Respiratie urat mirositoare;
- Gust amar in gura;
- Urina inchisa la culoare („ca berea neagra”);
- Scaune albe, deschise la culoare (de culoarea lutului);
- Caracteristicile clinice ale cirozei.
 
O data cu dezvoltarea cirozei (cicatrizare avansata), pacientii infectati cu virusul hepatitei C pot avea atrofiere musculara, slabiciune generalizata si vanatai care apar cu usurinta. O data ce pacientul dezvolta ciroza sau daca pacientul are o forma de boala severa, simptomele si semnele sunt mai evidente. In plus fata de oboseala, pacientul se mai poate plange de slabiciune musculara, lipsa poftei de mancare, greata, scadere in greutate, mancarime, urina inchisa la culoare, retentie hidrica si umflarea abdomenului. Elementele clinice din ciroza pot include:
- Ficat marit;
- Splina marita;
- Icter;
- Atrofie musculara;
- Escoriatii;
- Ascita;
- Umflarea gleznelor.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor