Hepatita virala A

Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, benigna, manifestata prin fenomene infectioase generale, digestive si hepatice, având o evolutie autolimitata în marea majoritate a cazurilor. Boala are raspândire universala, cu evolutie endemica – sporadica, pe care se grefeaza crosete epidemice, mai ales în sezonul de toamna-iarna si cu o periodicitate la 5-6 ani.

Manifestarile clinice ale hepatitei virale A sunt asemanatoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri (B, C, E, F, etc.). Incubatia dureaza între 14 si 42 de zile, fiind în medie 21-35 de zile; se caracterizeaza prin prezenta virusului în scaun si prin contagiozitate crescuta în a doua jumatate a perioadei.

Perioada prodromala (preicterica) dureaza 1-10 zile (în medie 3-7 zile) si este dominata de manifestari generale de tip infectios si tulburari digestive care se amendeaza odata cu instalarea icterului. Desi, simptomatologia perioadei prodromale este polimorfa se descriu urmatoarele forme de debut în hepatita virala A:
1. debut pseudogripal: febra, mialgii, catar al cailor respiratorii superioare, ce fac dificil diagnosticul diferential cu o viroza respiratorie sau o angina acuta.
2. debut digestiv dispeptic: inapetenta (uneori pâna la anorexie), greturi, varsaturi, epigastralgii, jena sau tensiune dureroasa în hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive (dezgust de a fuma), fiind cel mai frecvent întâlnit.
3. debut nervos – astenic: astenie, cefalee, ameteli, somnolenta (sau insomnii), apatie, stare de rau general, uneori depresie psihica.
4. debuturi atipice: debut colicativ, simulând colica biliara sau apendicita acuta si debut direct cu icter.

Infectia cu VHA se poate opri la perioada prodromala în formele abortive ale hepatitei virale A. În perioada prodromala, examenul obiectiv poate decela hepatomegalie, adeno-splenomegalie (mai ales la copii). Examenele de laborator efectuate în acest stadiu pot confirma hepatita virala acuta prin valori crescute ale testelor de inflamatie mezenchimala (testul cu Tymol, Kunkel, etc.) si ale testelor de hepatocitoliza (TGP, TGO).

Perioada de stare (icterica) începe odata cu instalarea icterului sclero-tegumentar. În marea majoritate a cazurilor simptomatologia se remite, bolnavii redevin apetenti, fara acuze subiective. Persistenta sindromului digestiv dispeptic sau/si a celui neuropsihic poate anunta o evolutie severa. Principalele sindroame care caracterizeaza aceasta perioada sunt: sindromul icteric si sindromul hepato-splenomegalic, la care se adauga, inconstant, simptome legate de afectarea unor organe învecinate ficatului: vezica biliara, pancreas, stomac si duoden. Aparatul cardio-vascular poate prezenta unele modificari: bradicardie, hipotensiune arteriala; lezarea rinichiului este minima si se evidentiaza prin discreta albuminurie.

Sindromul icteric începe prin coloratia galbena a sclerelor, urmata de colorarea galben-rubinie a tegumentelor. Intensitatea si durata icterului este variabila si poate constitui un indicator al gradului de severitate al bolii (formele severe se insotesc de un icter accentuat, formele usoare pot evolua fara icter sau cu icter discret si de scurta durata, formele colestatice sunt caracterizate prin persistenta îndelungata a unui icter intens, etc.). Concomitent cu icterul, bolnavii prezinta urini hipercrome si scaune decolorate, hipocolice. În hepatita virala A durata icterului este de 2-4 saptamâni; în formele colestatice icterul persista mai mult de 4 saptamâni.

Sindromul hepatomegalic
ficatul este marit în volum, depasind rebordul costal cu 2-4-6 cm sau mai mult. Consistenta ficatului este elastica, marginea inferioara rotunjita, suprafata neteda. Este sensibil la palpare, iar în ortostatism prelungit sau la efort, bolnavul acuza durere sau jena în hipocondrul drept si epigastru (epigastralgiile din debutul hepatitelor virale se datoreaza cresterii dimensiunilor lobului stâng hepatic ce duce la distensia dureroasa a capsulei Glison ).

Hepatomegalia persista pe toata perioada de stare a hepatitei virale acute si se remite lent în convalescenta, ficatul ajungând la dimensiuni normale la 4 – 6 luni de la debutul bolii. Se întâlnesc însa si cazuri de hepatita virala A în care nu se evidentiaza hepatomegalie sau aceasta este foarte discreta.

Splenomegalia poate însoti hepatomegalia, mai ales daca hepatita virala apare la copil. Prezenta si importanta splenomegaliei nu poate orienta însa asupra evolutiei bolii. Copiii cu hepatita acuta A prezinta un facies caracteristic, cu pometi congestionati si buze carminate, ce contrasteaza cu paloarea sau icterul tegumentar.

Perioada de declin a hepatitei virale A începe dupa 10 – 14 zile de evolutie a bolii, prin remisiunea treptata a icterului, normalizarea culorii urinilor si a scaunelor, reducerea moderata a hepatomegaliei, declinul valorilor bilirubinei serice si a enzimelor de hepatocitoliza. Perioada de convalescenta dureaza 2-3 luni dupa boala acuta, timp în care simptomatologia clinica dispare complet, înainte de vindecarea biochimica si histologica a ficatului. Din acest motiv, supravegherea bolnavului se face prin control clinico-biologic lunar în primele 3 luni de la externare si se continua apoi trimestrial timp de 1 an.

Hepatita virala A
evolueaza, în marea majoritatea cazurilor, ca o infectie virala autolimitata, cu vindecare completa, clinica si biologica si cu câstigarea unei imunitati specifice pentru toata viata. Prin ameliorarea tehnicilor de diagnostic, în ultimii ani s-au putut însa decela si forme prelungite, cu recaderi, sau forme colestatice cu evolutie mai lunga de 8-12 saptamâni. Prin analiza formelor clinice pe grupe de vârsta s-a constatat ca la copii infectia îmbraca, mai ales, forme inaparente sau usoare de boala, în timp ce un procent îngrijorator de bolnavi, peste 40 de ani, pot prezenta forme grave.

Prognosticul este, de asemenea, rezervat la persoanele cu agamaglobulinemie si hipogamaglobulinemie severa, care nu pot sintetiza titruri suficiente de IgM specific anti-VHA, si deci nu pot limita infectia, care evolueaza spre insuficienta hepatica si deces.

Masuri de prevenire:
1. Masuri fata de izvorul de infectie
– depistare: ancheta epidemiologica, clinic, examene de laborator;
– izolarea cazurilor, obligatoriu în spital;
– declarare nominala, lunara; anuntarea cazului se face la 24h de la depistare;

2. Masuri fata de caile de transmitere

– se vor lua masuri de dezinfectie continua a obiectelor bolnavului, lenjeriei, prin caldura sau cu cloramina 2%, a fecalelor cu var cloros si terminala prin formolizare;
– se vor lua masuri de dezinsectie, deratizare;
– în caz de epidemii, masuri speciale de educatie sanitara a populatiei, controlul apei potabile, evacuarea corespunzatoare a rezidurilor, controlul personalului care lucreaza în colectivitati de copii, în sectoarele de alimentatie publica sau de aprovizionare cu apa.

3. Masuri fata de receptivi

– imunizare activa cu vaccin produs pe celule diploide umane, inactivat cu formol, administrat intramuscular în 2 doze la interval de 1 luna si cu rapel la 1 an, care asigura protectie de 99%, cu durata de minim 10 ani.


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor