Antrax

Antraxul este o boala potential fatala data de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Sporii sunt bacterii in repaus. Antraxul este rar la oameni in afara situatiei in care este raspandit in mod intentionat.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax:
- antrax cutanat, printr-o leziune a pielii;
- antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate;
- antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate;
- antrax respirator, prin inhalarea sporilor.
 
Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Singura modalitate de a face antrax este prin expunerea directa la sporii bacterieni prin piele, prin ingestia alimentelor contaminate sau prin inhalarea sporilor din aer. Exista posibilitatea ca o leziune deschisa sa fie sursa transmiterii antraxului de la o persoana la alta, dar aceasta metoda de transmitere este rara.

Antraxul cutanat este raspandit prin contact direct cu sporii de antrax, ce ajung pe tegumente sau pe o leziune a mainilor, degetelor, fetei.

Antraxul gastrointestinal si orofaringian este raspandit prin consumul de carne contaminata.

Antraxul respirator se transmite cand o persoana inhaleaza sporii. In antraxul respirator, cel mai mic spor poate patrunde in caile respiratorii, se multiplica si intra in sistemul circulator sanguin. Din acest moment boala este in perioada activa si este foarte dificil de tratat. Acest poces are loc in cateva zile pana la cateva saptamani.

Perioada medie de incubatie pentru antrax este de pana la 7 zile dar poate lua 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infectiei.

Antraxul cutanat - apare de obicei cand sporii bacteriei ajung pe o leziune a tegumentelor. Antraxul cutanat are urmatoarele caracteristici:
- infectia pielii apare ca o papula mica, cu sau fara prurit (mancarime), asemanatoare cu muscatura de insecta sau paianjen;
- in una pana la doua zile vezicula se transforma intr-o bula plina cu un lichid, de aproximativ  1 cm pana la 3 cm in diametru;
- in 7 pana la 10 zile apare un punct negru in mijlocul leziunii, inconjurat de o zona rosie si edematiata (infiltrata cu lichid seros); bula este de obicei nedureroasa; pot aparea mai multe bule in diferite stadii.
Alte simptome pot fi:
- ganglioni limfatici mariti in apropiere de zona cu leziunea cutanata;
- febra;
- migrene (dureri de cap);
- un sentiment de disconfort.

Antraxul gastrointestinal - aceasta forma de antrax apare dupa consumul de carne contaminata cu bacteria care da antrax. Antraxul gastrointestinal poate fi mai grav decat antraxul cutanat dar poate fi tratat eficient prin administrarea prompta de antibiotice. Netratat, antraxul gastrointestinal duce la:
- ulcere la baza limbii sau amigdalelor;
- angina faringiana;
- inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- voma;
- febra.
Aceste simptome sunt urmate de:
- dureri abdominale;
- voma cu sange (hematemeza);
- scaun diareic cu sange.
In doua pana la patru zile dupa aparitia acestor simptome, apare ascita (lichid in abdomen) iar socul si decesul survin peste 2 pana la 5 zile.

Antraxul respirator - Antraxul inhalator are ca sursa cea mai grava forma de expunere. Perioada de incubatie pentru aceasta forma poate fi  60 de zile sau mai mult, dar de obicei este de 2-3 zile. Simptomele de debut pot include:
- angina faringiana;
- subfebrilitati;
- febra musculara.
Simptomele se pot accentua rapid in doar cateva zile pana la:
- dificultati la respiratie (dispnee);
- soc, care poate aparea rapid;
- meningita care apare frecvent.
 
Decesul poate surveni in 24 pana la 36 de ore dupa aparitia acestor complicatii. Simptomele respiratorii pot mima o pneumonie. O data ce boala se agraveaza este dificil de tratat si supravietuirea este mica. Antraxul inhalator nu este contagios. Aceasta forma de antrax apare dupa inhalarea sporilor de antrax din aer. Acest tip de contaminare este foarte rar. Simptomele antraxului inhalator pot semana cu cele ale gripei, in afara de aceste doua diferente:
- senzatia de lipsa de aer, care apare in infectiile cu antrax dar nu este frecventa in gripa;
- rinita abundenta, care apare des in gripa si nu este frecventa in antrax.

Antraxul orofaringian - Aceasta forma este cea mai rara. Perioada de incubatie este de una  pana la sapte zile. Simptomele de debut sunt:
- febra;
- ganglioni limfatici mariti ai zonei cervicale;
- angina faringiana severa;
- dificultati la inghitire (disfagie);
- ulcere la baza limbii.
Pe masura ce infectia progreseaza si edemele cresc, respiratia poate deveni dificila.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor