Amigdalita sau Angina

Amigdalita este o infectie sau o inflamatie a amigdalelor. Amigdalele sunt rotunde si sunt formate din tesut limfatic. Sunt situate de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii si fac parte din sistemul imunitar. Tratate cu antibiotice corespunzatoare, simptomele amigdalitei bacteriene ar trebui sa dispara in cateva zile. Tratamentul chirurgical este necesar numai daca amigdalita afecteaza respiratia sau deglutitia copilului, sau daca reapare des.
 
Amigdalita acuta este o infectie a amigdalelor cauzata de unul sau mai multe tipuri de bacterii sau virusuri. Amigdalita acuta este caracterizata de o instalare rapida sau graduala a durerii in gat, asociata de obicei cu febra. Pacientul poate inceta sa inghita saliva, sa saliveze, sa se planga de dureri in urechi la inghitire sau sa aiba o respiratie urat mirositoare. Suprafata amigdalelor devine rosu-aprins, cu sau fara o depunere alb-cenusie (exudat). Ganglionii gatului se pot umfla si poate apare febra.
 
Amigdalita cronica este o infectie persistenta a amigdalelor. Infectiile repetate pot cauza formarea unor mici buzunare (cripte) in amigdale, care adapostesc bacteriile. In mod frecvent, in aceste cripte sa gasesc pietricele urat mirositoare. Aceste pietre (amigdaliti ) pot contine cantitati mari de sulf. Atunci cand sunt zdrobite, apare mirosul caracteristic de ou stricat care e cauza respiratiei urat mirositoare. Ele dau senzatia pacientului ca are ceva care il tine in fundul gatului.

Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale si bacteriene. Bacteria cel mai des implicata in producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), care produce de asemenea si angina streptococica. Alte cauze de amigdalite, rar intalnite la persoanele cu un sistem imunitar sanatos, pot fi cele parazitare si fungice. Cu toate ca nu exista o dovada clara care sa indice o implicare a fumului de tigara in producerea amigdalitelor, s-a constatat o incidenta crescuta a amigdalectomiilor, procedeu chirurgical de indepartare a amigdalelor palatine, la copiii expusi fumului de tigara.

Factori de risc:
Principalul factor de risc pentru amigdalite este contactul apropiat cu o persoana infectata. Picaturi contagioase ce contin agenti patogeni ajung in aer atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta; infectia apare prin inspirarea aerului ce contine aceste particule infectante. Infectia poate aparea de asemenea in cazul in care agentii patogeni ajung pe piele sau obiecte care vin in contact cu gura, nasul, ochii sau alte membrane mucoase. Obstructia nazala determina aparitia unei respiratii de tip oral, fapt ce creste riscul de amigdalita. Cu toate ca nu exista o dovada clara care sa indice o implicare a fumului de tigara in producerea amigdalitelor, s-a constatat o incidenta crescuta a amigdalectomiilor, procedeu chirurgical de indepartare a amigdalelor palatine, la copiii expusi fumului de tigara.

Amigdalita este contagioasa la contactul apropiat cu o persoana infectata. Picaturi contagioase ce contin agenti patogeni ajung in aer atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta; infectia apare prin inspirarea aerului ce contine aceste particule infectante. Infectia poate aparea de asemenea in cazul in care agentii patogeni ajung pe piele sau obiecte care vin in contact cu gura, nasul, ochii sau alte membrane mucoase. Simptomele debuteaza de obicei dupa 2-5 zile de la expunerea fata de agentul infectant. Amigdalita de cauza streptococica este contagioasa inca din primele faze ale bolii si fara instituirea unui tratament poate ramane asa timp de doua saptamani. Tratamentul antibiotic scurteaza perioada de contagiozitate, o persoana infectata nefiind contagioasa dupa instituirea unui tratament de cel putin 24-48 ore.

Simptome:

Principalul simptom al amigdalitelor este prezenta gatului inflamat si dureros la care sa mai adauga alte simptome aditionale. Pot sa fie prezente toate sau cateva din urmatoarele simptome: febra, respiratie urat mirositoare, congestie nazala si guturai, noduli limfatici imflamati, amigdale rosii si inflamate acoperite total sau partial cu puroi, dificultati la inghitire, cefalee (dureri de cap), dureri abdominale, suprafete sangerande pe suprafata amigdalelor, prezenta culturilor bacteriene pe suprafata amigdalelor. Cand inflamatia gatului este insotita de simptome de tip gripal ca si congestia nazala (aflux excesiv de sange la nivelul nasului), catar (secretii apoase nazale) nazal, stranut si tuse, etiologia este cel mai probabil virala. Infectia virala a amigdalelor se vindeca de obicei fara tratament in aproximativ doua saptamani.
 
Inflamatia gatului acompaniata de febra peste 38,3 °C, brusc instalata (febra usoara sau subfebrilitatile pot indica o infectie virala) si cresterea in volum a nodulilor limfatici, indica de obicei o infectie bacteriana. Prezenta acestor simptome impune consultul medical de specialitate pentru stabilirea diagnosticului, deoarece exista riscul infectiei faringiene streptococice. Cu toate ca angina streptococica este vindecabila de obicei fara tratament, o infectie streptococica netratata conduce la complicatii importante cum ar fi reumatismul articular acut (boala inflamatorie provocata de actiunea toxinelor streptococului beta hemolitic grup A, care provoaca o inflamatie a articulatiilor mari si a inimii).

Principalele complicatii ale amigdalitei sunt infectiile ulterioare. De altfel, utilizarea antibioticelor are obiectivul de a preveni recurenta infectiilor. Bolnavii de amigdalita sunt usor contagiosi in cazul prezentei unei bacterii sau a virusului Epstein-Barr si foarte contagiosi in cazul unei raceli sau gripe. Din nefericire, antibioticele nu reduc decat riscul de transmitere a bacteriilor si nu permit prevenirea raspandirii virusurilor.
 
O alta complicatie ce poate surveni este abcesul periamigdalian. Spre deosebire de o amigdalita simpla, acest abces nu poate fi palpat pe o latura a gatului. Abcesul periamigdalian survine in special la adultii tineri ce sufera de amigdalita. Otita medie este o infectie frecventa a urechii medii, provocata in majoritatea cazurilor de o infectie care se extinde de la gat. Tubul prin care se propaga infectia este mai scurt la copii, motiv pentru care aceasta categorie constituie marea majoritate a victimelor. Otita medie este dureroasa si poate provoca alte complicatii.
 
Reumatismul articular acut – in trecut, aceasta boala era frecventa, inainte de utilizarea antibioticelor in tratamentul amigdalitelor si a altor infectii bacteriene ale gatului si cavitatii bucale. Reumatismul articular acut (RAA) este o consecinta a propagarii infectiei cu streptococii de grupa A la organele vitale, in special inima, provocand tulburari permanente si antrenand o boala cardiaca fatala.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor