Actinomicoza

Actinomicoza este o infectie bacteriana, care evolueaza lent, cauzata de o multitudine de bacili gram-pozitivi anaerobi si nesporulati. Infectia poate afecta aproape orice organ, avand o localizare foarte diversificata. Ca si simptome caracteristice: boala va conduce la formarea unor leziuni, denumite "granule de sulf", infectia putand disemina catre planurile tisulare profunde, situatie in care se va constata aparitia unor fistule. Boala este de trei ori mai frecventa in randul barbatilor, datorita igienei orale deficitare si a microtraumatismelor care pot aparea in timpul periajului dentar.

- Infectia din actinomicoza se localizeaza cel mai frecvent la nivelul cavitatii bucale, la nivel cervical sau la nivel facial. Leziunea apare sub forma unei tumefieri a tesutului moale, ca un abces, sau ca o masa lezionala, ce poate fi confundata cu usurinta, cu o formatiune neoplazica. Infectia afecteaza mai ales unghiul mandibulei. Boala se poate complica grav, ca urmare a extensiei infectiei catre cutia craniana, catre maduva cervicala sau catre torace.

- Actinomicoza pulmonara apare ca urmare a afectarii parenchimului pulmonar sau a spatiului pleural. Infectia are o evolutie lent-progresiva. Pacientul prezinta durere toracica, febra si scadere ponderala. Tusea este de obicei productiva (tuse cu expectoratie). Mai mult de jumatate dintre cazurile de afectare pulmonara se prezinta cu pahipleurita (ingrosarea foitelor pleurale), pleurezie (acumularea de lichid intre cele doua foite pleurale) sau empiem (acumularea de puroi in cavitatea pleurala).

- Infectia abdominala poate aparea ca o apendicita, diverticulita, ulcer peptic sau de o perforatie prin corp strain. Leziunea caracteristica se prezinta ca o formatiune pseudotumorala, fixata la structurile tisulare subiacente. Boala abdominala poate fi confundata cu usurinta cu o formatiune tumorala neoplazica. Infectia poate afecta si ficatul, determinand aparitia unor leziuni sub forma de abcese unice sau multiple. Actinomicoza se poate dezvolta la oricare din nivelurile tractului genitourinar. Boala renala se prezinta sub forma de abcese renale si perinefretice, sau sub forma de pielonefrita.

- Afectarea regiunii pelvine este favorizata de prezenta unui dispozitiv intrauterin (sterilet). De obicei, infectia se dezvolta daca steriletul a fost lasat pe loc, mai mult de doi ani de zile, insa boala poate apare chiar si la cateva luni dupa indepartarea dispozitivului intrauterin. Tipic, pacienta prezinta febra, dureri abdominale, hemoragii si secretii vaginale cu aspect anormal.  In cele mai multe situatii diagnosticul  poate fi descoperit tarziu, infectia evolueaza, generand un aspect de "pelvis inghetat’’, care mimeaza foarte bine o afectiune maligna sau o endometrioza.

- Sistemul nervos central in foarte rare situatii, infectia cu Actinomyces poate afecta sistemul nervos central. Afectarea sistemului nervos central se poate manifesta sub forma unor abcese cerebrale unice sau multiple.

- Infectia tesutului moale se poate extinde catre structurile osoase invecinate. Actinomicoza osoasa poate sa apara si in urma unui traumatism (fractura) sau prin diseminare hematogena, de la un focar infectios primar. Boala osoasa are o evolutie lenta, insotita in acelasi timp de procese de osteogeneza si osteoliza (formare si distrugere de tesut osos).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor