Sindromul Bourneville

Scleroza tuberoasa (sindromul Bourneville-Pringle, epiloia, complexul sclerozei tuberoase) este o afectiune genetica rara, avand manifestari sistemice. Se caracterizeaza prin triada clasica epilepsie, retard mintal si adenoame sebacee.

Scleroza tuberoasa a fost descrisa pentru prima data de von Recklinghausen in 1862. Denumirea de scleroza tuberoasa a fost introdusa de Bourneville, iar Sherlock a denumit-o epiloia (triada „epilepsy, low intelligence si adenoma sebaceum'). Prevalenta este de 5-7 cazuri la 100.000 locuitori(1). Nu s-a observat predominanta legata de sex si rasa.
 
Scleroza tuberoasa este rezultatul unor mutatii genetice, aparute spontan fara o cauza cunoscuta sau transmise autosomal dominant, cu penetranta variabila. Majoritatea cazurilor, pana la 70%, sunt rezultatul mutatiilor spontane(2). S-au identificat doua gene ale caror mutatii sunt legate de aparitia sclerozei tuberoase - TSC1, localizata pe bratul lung al cromozomului 9 (9q34) si TSC2 situata pe bratul scurt al cromozomului 16 (16p13.3)(3).

Tabloul clinic al afectiunii este complex. In unele cazuri apar numai leziuni la nivel cutanat, dar uneori se asociaza si cu leziuni ale diverselor aparate si sisteme. Manifestarile cutanate (tabelul 1) apar la 70-80% dintre cazuri(4) si sunt:

1. Macule hipomelanotice - apar de la nastere sau in timpul primilor ani de viata, fiind de ajutor in diagnosticarea precoce a maladiei. Mai mult de trei macule prezente la nastere trebuie sa ridice suspiciunea unei scleroze tuberoase. Examinarea trebuie facuta atent, folosirea lampei Wood ajutand la identificarea lor. Se intalnesc la nivelul trunchiului si membrelor, avand forme (ovalara, in forma de frunza de frasin) si dimensiuni variabile (pana la cativa cm).

2. Adenoame sebacee - sunt cel mai frecvent intalnite in cadrul sclerozei tuberoase, aparand la 80-90% dintre cazuri. Termenul este gresit, pentru ca leziunile sunt de fapt angiofibroame, hamartoame constituite din tesut vascular si conjunctiv. Sunt papule de dimensiuni mici, 1-4 mm, de culoarea pielii sau roz, uneori si cu teleangectazii pe suprafata. Sunt situate simetric, bilateral, la nivelul santurilor nazo-labiale, obraji, barbie, uneori si la nivelul fruntii, unde pot forma placi de cativa centimetri. De regula, nu sunt prezente la nastere si apar mai tarziu, uneori dupa pubertate.

3. Fibroame - sunt localizate periunghial (tumorile Koenen), subunghial si uneori si la nivelul gingiilor. Sunt papule de consistenta ferma, aparand de regula la pubertate.

4. Pata Shagreen - apare de regula in copilarie, la nivelul trunchiului (cel mai frecvent la nivelul regiunii lombosacrate), ca o placa usor elevata, cu tenta galbuie, avand pana la 10 cm in diametru. Suprafata placii este putin aspra la palpare. Este de fapt un nev de tesut conjunctiv.

5. Macule in confett
i - se observa pretibial, leziuni de dimensiuni mici, de 1-3 mm, hipopigmentate.

6. Molluscum pendulum - se localizeaza la nivelul gatului, toracelui posterior, uneori in numar foarte mare.

7. Alte manifestari: pete 'cafe au lait', polioza, albinism partial, depresiuni la nivelul smaltului dentar.

Acest sindrom se caracterizeaza prin leziuni cutanate, convulsii si retard mental. Leziunile cutanate includ adenoame sebacee (angio-fibroame faciale), macule hipo-pigmentate de forma frunzelor moarte (se vad cel mai bine prin iluminare cu o lampa Wood cu ultraviolete), pete sagrin (tegumente ingrosate, de culoare galbuie, la nivelul regiunii lombo-sacrate) si nevi depigmentati. Pot aparea rabdomioame ale miocardului si angioame ale rinichilor, ficatului, suprarenalelor si pancreasului.
 
Trasaturile neurologice includ epilepsia, retardul mental si hidrocefalia. Studiile imagistice arata caracteristic prezenta de noduli sub-ependimali, care pot fi calci-ficati. Purtatorii de gena au risc crescut de dezvoltare a ependi-moamelor si a astrocitoamelor in copilarie, dintre care peste 90% sunt astrocitoame cu celule gigante subependimale. Acestea sunt neoplasme benigne care se pot dezvolta la nivelul retinei sau de-a lungul marginii ventriculilor laterali. Pot obstrua foramenul Monro si pot produce hidrocefalie.

Comentarii 

 
+1 #1 cristinapopescu2005@yahoo.com 12-06-2010 20:35
Chiar as fi interesata de un posibil tratament naturist, intelegand prin asta "ceva" care sa incetineasca manifestarile cutanate care ma streseaza cumplit. Multumesc.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor