Virilismul-Virilizarea

Virilismul este un sindrom care se caracterizeaza printr-un exces de secretie a hormonilor adrogeni (masculini) de catre glandele suprarenale. Virilismul, ca urmare a procesului de virilizare, se manifesta prin dezvoltarea prematura a caracterelor secundare masculine sau prin aparitia acestora la femei. Acest sindrom se manifesta in unele cazuri inca de la nastere si continua postnatal.
 
Cele doua glande suprarenale (situate deasupra rinichilor) produc diversi hormoni care regleaza functiile corpului. Unii din acestia sunt androgeni (hormoni masculini) care sunt secretati in mod normal si la femei. Uneori, una sau ambele glande suprarenale creste in dimensiuni si incepe sa produca acesti hormoni in exces, avand drept rezultat aparitia caracterelor masculine.

La copii virilismul se datoreaza in general unei hiperplazii suprarenale congenitale -o crestere in volum a glandelor suprarenale, cauzata de o anomalie ereditara, a unei enzime a glandei suprarenale. Mai rar, virilismul este cauzat de o tumora suprarenala care secreta androgeni. Tumora poate fi benigna (adenom suprarenal) sau canceroasa (carcinom suprarenal). In unele cazuri, tumora secreta atat androgeni in exces cat si cortizol, provocand sindromul Cushing.
 
Uneori virilismul este provocat de o tumora ce are ca sediu ovarul (arenoblastom). Hiperplazia suprarenala intarziata este o varianta a hiperplaziei congenitale, ambele fiind cauzate de un defect al hidroxilarii precursorilor de cortizol. Acestia se acumuleaza si sunt deviati in producerea de androgeni. Acest defect este partial in hiperplazia suprarenala intarziata, de aceea boala se va instala doar la varsta adulta.

Simptomele virilizarii depind de sexul si de varsta pacientului si sunt mai vizibile la femei decat la barbati:
- hirsutismul (crestere anormala a parului);
- acnee;
- ingrosarea vocii;
- cresterea libidoului.
 
La copiii prepuberi dezvoltarea este accelerata, dar daca nu sunt diagnosticati si tratati la timp, cartilajele de crestere se inchid, deoarece se instaleaza pubertatea precoce si talia finala a acestor pacienti este mai mica decat media. Baietii care sufera de virilism prezinta semne de maturizare sexuala precoce.
In cazul femeilor, amenoreea (absenta fluxului menstrual), atrofia uterului, hipertrofia clitorisului, absenta dezvoltarii mamare si dezvoltarea musculaturii se numara printre simptomele virilizarii. La barbatii adulti, excesul de hormoni androgeni pot afecta functia gonadica provocand infertilitate.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor