Prolactinomul

Prolactinomul (adenomul hipofizar) este cea mai frecventa  tumora benigna secretanta a glandei hipofize,tumora care secreta in exces hormonul prolactina determinand astfel hiperprolactinemie. Marimea prolactinomului se coreleaza cu productia de hormon :in general ,cu cat tumora are dimensiuni mai mari, cu atat mai mare este nivelul de prolactina secretata.

Tumorile hipofizare mari, cu o crestere moderata de prolactina (50-100µg/l), nu sunt prolactinoame adevarate si comportamentul lor biologic este diferit. Microprolactinoamele determina doar hiperprolactinemie si hipogonadism (afectiune caracterizata printr-o insuficienta a functionarii gonadelor-glandele sexuale –testicolul la barbat,ovarul la femeie),in timp ce macroprolactinoamele pot influenta si secretia altor hormone hipofizari.

La femei boala se manifeste clinic prin cicluri menstruale neregulate care merg pana la amenoree (lipsa menstruatiei) si galactoree (secretia lactata in afara perioadei normale de alaptare exteriorizata prin mamelon).

La multe femei cu prolactinom se produce intai galactoreea, daca se afla sub tratament cu contraceptive orale, sau apare amenoreea la intreruperea acestora. In unele cazuri, aceste femei au interupt tratamentul cu contraceptive orale din cauza neregularitatii ciclului menstrual,care era de fapt determinata de existenta unui prolactinom.

La barbati  principala manifestare clinica este disfunctia sexuala, dar acesta este un motiv de prezentare la medic pentru mai putin de 15% dintre pacienti. Desi intarzierea in solicitarea ajutorului medical explica existenta tumorilor cu dimensiuni mai mari la barbati ,nu s-a exclus un comportament mai agresiv al tumorilor la acestia.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor