Insuficienta corticosuprarenaliana acuta si criza suprarenaliana

Insuficienta corticosuprarenaliana acuta poate fi provocata de mai multe afectiuni. Criza suprarenaliana este o intensificare rapida si coplesitoare a insuficientei suprarenaliene cronice, precipitate de obicei de o stare septica sau de stresul chirurgical. O alta cauza este o distractie hemoragica acuta a ambelor glande suprarenale la pacienti anterior sanatosi. La copii, acest eniment se asociaza de obicei cu septicemie cu Pseudomonas sau cu meningococemie (sindrom Waterhouse-Friderichsen).

O a treia cauza si probabil cea mai frecnta de insuficienta acuta este oprirea brusca a tratamentului cu steroizi la pacienti cu atrofie suprarenaliana secundara administrarii cronice de steroizi. Insuficienta corticosuprarenaliana acuta poate aparea si la pacienti cu hiperplazie suprarenaliana congenitala sau la cei cu o rezerva corticosuprarenaliana scazuta.

Supravietuirea pe termen lung a pacientilor cu insuficienta corticosuprarenaliana depinde in mare masura de prenirea si tratarea crizei suprarenaliene. De aceea, aparitia infectiei, traumatismele (inclusiv cele chirurgicale), tulburarile gastrointestinale sau alte stressuri necesita o crestere imediata a aportului hormonal.
 
La pacientii netratati simptomele preexistente se intensifica. Greata, varsaturile si durerea abdominala pot sa nu mai raspunda la tratament. Febra poate fi sera sau poate lipsi. Letargia se transforma in somnolenta si apare colaps vascular hipovolemic. in contrast, la pacientii controlati anterior prin tratament cronic cu glucocor-ticoizi pot sa nu apara deshidratarea si hipotensiunea decat preterminal, deoarece secretia de mineralocorticoizi este de obicei pastrata. La toti pacientii in criza trebuie determinata cauza precipitanta.


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor