Gusa simpla (netoxica)

Gusa endemica a fost definita ca prezenta unei mariri generalizate sau localizate a tiroidei la mai mult de 10% din populatie. Gusa sporadica exista in regiuni neendemice ca rezultat al factorilor care nu afecteaza populatia in mod general. Deoarece acesti termeni nu definesc cauzele gusii si deoarece marirea tiroidei poate aa multiple etiologii atat in regiunile endemice cat si in cele neendemice, este prudenta utilizarea unui termen general precum gusa simpla sau netoxica. Gusa simpla sau netoxica poate fi definita ca orice marire a glandei tiroide care nu este datorata unor procese inflamatorii sau neoplazice si nu este initial asociata cu tireotoxicoza sau mixedem.

Gusa simpla
se datoreaza uneori unei cauze identificabile de alterare a sintezei hormonilor tiroidieni, precum un deficit de iod, ingestia unor agenti gusogeni sau un defect in biosinteza hormonala, insa de cele mai multe ori cauza sa nu este cunoscuta. Indiferent de cauza, manifestarile clinice reflecta actiunea unui mecanism fiziopatologic comun. Gusa simpla se produce cand unul sau mai multi factori altereaza capacitatea tiroidei de a secreta hormoni in cantitate suficienta pentru a satisface nevoile tesuturilor periferice.

Cauzele specifice ale gusei simple pot produce, in unele cazuri, hipotiroidism (elul 331-5). Iodarea defectuoasa a tireoglobulinei poate fi o cauza importanta la multi pacienti. Gusa se poate datora, de asemenea, anticorpilor care stimuleaza cresterea dar nu si functia tiroidei. In gusa simpla, manifestarile clinice constau doar din marirea tiroidei, deoarece statusul meolic este normal. in gusa cu hipotiroidism, simptomele cauzate de tiromegalie sunt acompaniate de semne si simptome de insuficienta hormonala. Sechelele mecanice includ compresia si deplasarea traheei si esofagului, uneori cu simptome obstructi daca gusa este suficient de mare.
 
Obstructia mediastinului surperior se poate produce in cazul gusii retro-sternale de dimensiuni mari. Semnele de compresie pot fi induse, in cazul gusii retrosternale de dimensiuni mari, in momentul ridicarii bratelor pacientului deasupra capului; aceasta manevra poate determina eritroza fetei, ameteala sau sincopa (semnul Pemberton). Raguseala datorata compresiei nervului recurent laringian este rara in gusa simpla, prezenta sa sugerand existenta unui neoplasm. Hemoragiile produse rapid in interiorul unui nodul pot determina o edematiere acuta dureroasa a gatului si pot produce sau agrava simptomele determinate de compresie. in gusa multinodulara (gusa toxica multinodulara) cu evolutie lunga poate apare hipertiroidismul.
 
Atat in gusa endemica cat si in cea sporadica multinodulara, un aport crescut de iod poate determina producerea tireotoxicozei (fenomen iodbasedow). Desi deficitul de iod este un factor cert implicat in etiologia gusii endemice, frecnta aparitiei gusii are mari variatii printre persoanele cu deficit de iod la fel de ser. In asemenea conditii, agentii gusogeni din dieta sau din apa par a fi factori etiologici importanti. in unele regiuni, acesti agenti gusogeni pot produce gusa in absenta unui deficit de iod.Comentarii 

 
-1 #1 dany 06-08-2010 01:58
am fost diagnosticata cu gusa in forma de compresie mar interesa daca ma pot vindeca cu tratamentul pe care mi la prescris sau e necesar sa ma operez cat ar costa operatia astept raspuns.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor