Varice esofagiene

Varicele sunt vase de sange dilatate de obicei esofagiene sau gastrice. Doar daca se rup si sangereaza determina aparitia simptomelor. Una dintre consecintele notabile ale hipertensiunii portale este formarea circulatiei colaterale profunde, exprimate clinic prin aparitia varicelor esofagiene si gastrice, care prezinta un risc major de sangerare.  Peste 50% din cei diagnosticati cu ciroza hepatica dezvolta varice esofagiene intr-un an si 90% in 10 ani, iar 30-50% dintre acestia vor sangera la un moment dat cu un risc de recurenta a sangerarii de 70%. 
 
Hemoragia digestiva superioara prin efractie de varice esofagiene reprezinta o complicatie cu prognostic infaust, 30-50% decedand la prima hemoragie si peste 70% la cea de-a doua. Varicele esofagiene sunt de obicei asimptomatice; pot avea un singur simptom dar de o importanta deosebita, deoarece pune viata pacientului in pericol: hemoragia digestiva superioara, de regula masiva manifestata prin hematemeza cu sau fara melena.

Endoscopia este metoda ideala de evaluare a varicelor incipiente si incadrarea lor in grupe de risc, iar in caz de sangerare tratamentul endoscopic imediat.  Riscul de sangerare depinde in primul rand de marimea varicelor si clasa Child in care este plasat pacientul. In timpul sangerarii endoscopia trebuie sa specifice fara dubiu sursa sangerarii si prezenta altor leziuni potential sangerande. Momentul cind trebuie efectuata endoscopia in caz de hemoragie: cand pacientul este stabil hemodinamic si continutul gastric este evacuat, in conditii de monitorizare si pulsoximetrie.

Varicele esogastrice sunt de obicei asimptomatice. Pot avea un singur simptom dar de o importanta deosebita deoarece pune viata pacientului in pericol: hemoragia digestiva superioara. Aceasta este de regula masiva, manifestata prin hematemeza, insotita sau nu de melena. De obicei apare seara, in timpul nopti sau dimineata si nu este precedata de semne premonitorii. Este in cantitate de 500-1000 ml si poate aparea in reprize-pauze necesarii acumularii sangelui in stomac.
 
Melena izolata este exceptionala. Prezenta varicelor nu este suficienta pentru producerea hemoragiei, alti factori sunt la fel de importanti: gradul hipertensiunii portale, prezenta atrofiei mucoase gastrice, hiperaciditate si tulburari severe de coagulare. Alte semne si simptome care apar cu o frecventa relativa includ: slabiciune, stare de rau general, anorexie; greata si varsaturi, pierdere in greutate; discomfort abdominal si durere epigastrica sau in hipocondrul drept;  icter si urina inchisa la culoare; edem si distensie abdominala; prurit-asociat cu colestaza; simptome de encefalopatie: alterari ale ciclului somn-veghe, deteriorarea functiilor intelectuale, pierderi de memorie; impotenta si disfunctii sexuale, crampe musculare.


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor