Gastroenterita

Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, ce se manifesta prin tulburari digestive – greturi, varsaturi, crampe abdominale si diaree. In majoritatea cazurilor, este o afectiune de scurta durata, simptomele disparand in trei zile. Severitatea bolii variaza, iar in cazurile grave, gastroenterita duce la deshidratare si dezechilibru electrolitic, datorita pierderii de lichide prin voma si diaree. Gastroenterita este o afectiune frecventa, ce dispare de obicei de la sine, in absenta unui tratament. Deshidratarea care o insoteste poate provoca probleme, in special la varstnici si la copii, ce necesita ingrijiri medicale.

Gastroenterita este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele. Intensitatea simptomelor variaza in functie de cauza. Virusul Norwalk este recunoscut drept agentul cel mai frecvent implicat in focarele epidemice de gastroenterita virala. Acest virus a fost identificat pentru prima data in 1968 intr-o scoala din Norwalk, Statele Unite, in timpul unei epidemii de gastroenterita. Rotavirusul este un alt tip de virus frecvent responsabil pentru cazurile de gastroenterita la copii.
 
Simptome ale Gastroenteritei:
La adultii cu o stare buna de sanatate, simptomele dureaza intre 1 si 3 zile. In mod exceptional, ele pot persista pana la 7 zile. Intensitatea simptomelor variza in functie de cauza. Simptomele gastroenteritei: inapetenta, crampe abdominale, greata si varsaturi, diaree apoasa, febra usoara (38ºC), dureri de cap. In urma contaminarii, simptomele survin: dupa 12 – 24 ore  – in cazul unei gastroenterite virale; intre 1 ora – 12 ore mai tarziu – in cazul unei gastroenterite bacteriene; dupa 30 minute – daca agentul etiologic este o toxina.

Semnele deshidratarii: uscarea pielii si a gurii; mictiuni rare, cu urina inchisa la culoare; iritabilitate; crampe musculare; slabiciune; scadere in greutate;  pierderea apetitului; stare de soc si lesin. Consultarea medicului este obligatorie imediat dupa aparitia unuia dintre simptomele urmatoare: semne de deshidratare; scaun cu sange sau mucozitati; varsaturi ce dureaza mai mult de 8 ore; incapacitatea de a urina mai mult de 12 ore; dureri abdominale puternice, timp de peste 2 ore; febra de peste  38,5ºC.

Numeroase virusuri, bacterii si paraziti cauzeaza gastroenterita. Gastroenterita virala reprezinta intre 50 si 70% din cazuri. Virusurile responsabile pentru gastroenterita sunt: virusul Norwalk, rotavirus, adenovirus, parvovirus, astrovirus, coronavirus, pestivirus, etc. Gastroenterita bacteriana reprezinta 15 – 20% din cazuri si este provocata de: Salmonella, E. coli, Shigella, Aeromonas, Listeria, etc. Parazitii responsabili pentru aparitia gastroenteritei sunt: giardia, criptosporidium, etc. Unele cazuri de gastroenterita sunt cauzate de intoxicatia cu fructe de mare. Rar, gastroenterita apare ca o reactie alergica (gastroenterita eozinofilica) sau in urma contactului cu unele animale.
 
Alte cauze: colita ischemica; colita ulcerativa; boala Crohn; sindromul dumping; chimioterapia sau radioterapia. Gastroenterita poate fi transmisa:

Pe cale alimentara – consumul de alimente sau apa contaminate de germeni poate cauza gastroenterita. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt, in ordinea importantei: fructele de mare, fructele si legumele, carnea de pasare sau de vita si ouale.
Prin transmie fecal -orala – prin  atingerea unor suprafete sau obiecte pe care se gasesc particule fine de fecale sau voma a  bolnavilor de gastroenterita infectioasa, apoi ducerea mainilor la gura sau prepararea mancarii fara a se spala bine pe maini in prealabil. O persoana este contagioasa de la debutul simptomelor si pana la 48 ore dupa disparitia lor. In general, copiii contracta gastroenterita virala de la alti copii cu care intra in contact, la gradinita sau scoala. Gastroenterita virala are de obicei o transmisie fecal -orala, dar poate fi transmisa si prin stranut.
 
Gastroenterita bacteriana este contractata prin ingestia de maioneza, produse lactate, carne si alte alimente pastrate in conditii necorespunzatoare. Pregatirea improprie a alimentelor, in special prepararea termica insuficienta, poate fi implicata. Gastroenterita contractata in acest mod este numita intoxicatie alimentara. Bacteriile sau parazitii ce provoaca gastroenterita pot proveni din apa contaminata (din fantani, piscine).

Prevenirea Gastroenteritelor:
- cea mai buna metoda de a preveni gastroenterita consta in incurajarea copilului de a se spala pe maini cu apa si sapun (in special inaintea meselor, dupa folosirea toaletei). De asemenea, adultii trebuie sa se spele pe maini inainte de prepararea alimentelor si dupa schimbarea scutecelor bebelusului.
- evitarea contactului cu o persoana bolnava de gastroenterita
- dezinfectarea tuturor obiectelor care intra in contact cu voma bolnavului de gastroenterita (imbracaminte si obiecte sanitare)
- evitarea folosirii la comun a ustensilor de bucatarie cu un bolnav de gastroenterita
- pastrarea periutelor de dinti separat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor