Gastrita

Gastritele sunt boli care se manifesta printr-un sindrom de suferinta gastrica si care pot fi provocate de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice, care intereseaza mucoasa si submucoasa stomacului. Termenul de gastrita nu se aplica deci numai in sensul strict de inflamatie a mucoasei gastrice, ci intr-un sens mai larg, astfel fiind denumite majoritatea suferintelor gastrice, in afara celor din ulcerul si cancerul gastric. Din punctul de vedere al evolutiei clinice, gastritele sunt acute sau cronice, iar din punct de vedere etiopatogenic, primitive si secundare.

Cauzele care provoaca aparitia gastritelor sunt foarte numeroase si, dupa provenienta lor, recunoastem factori exogeni si endogeni. Factorii etiologici exogeni sunt de natura mecanica, termica, chimica, alergica, infectioasa. Masticatia insuficienta datorita obisnuintei sau unei danturi deficitare, tahifagia, mesele abundente, alimentele voluminoase sunt factori de iritatie mecanica. Factorii termici intra in actiune prin consumarea aliementelor si a bauturilor prea reci sau prea fierbinti.
 
Un rol nociv il au si anumite mancaruri preparate cu prajeli, unele conserve si mezeluri, alimentele condimentate, alcoolul, abuzul de cafea, tutunul.Foarte multe medicamente luate timp indelungat sunt factori iritanti pentru stomac. Factorii endogeni pot fi bolile infectocontagioase si starile septice. Leziuni ale mucoasei gastrice sunt constatate in uremie, in hipoproteinemii, in pelagra, scorbut, in anemii biermeriene.

In gastrita acuta simpla se evidentiaza:
- Macroscopic: o mucoasa congestionata, cu zone de eroziune si cu mici hemoragii; o mucoasa cu pliuri ingrosate si acoperite cu mucus;
- Microscopic: vasodilatatie si descuamari ale epiteliului superficial. In majoritatea cazurilor, o gastrita, odata instalata, persista ca proces cronic evolutiv - la inceput hipertrofie, apoi atrofie. in unele situatii, cum se intampla in anemia biermeriana, glandele gastrice dispar, pastrandu-se numai epiteliul mucoasei.

Gastrita acuta este cea mai obisnuita forma a gastritelor acute si apare in urma consumului de alcool in cantitati mari, dupa mese copioase, condimente sau mese grele (ciuperci, moluste, grasimi).

Simptomele in gastrita acuta sunt reprezentate de: dureri in epigastru, curand dupa masa, insotite de gust rau, greturi, sialoree si varsaturi, la inceput alimentare, apoi bilioase sau mucoase. Tranzitul intestinal poate fi nemodificat, dar pot surveni diaree sau constipatie. Ca semne generale se intalnesc cefaleea, astenia, starea de indispozitie, inapetenta si chiar repulsia pentru mancare. Evolutia gastritei acute simple dureaza 2-5 zile, mergand spre vindecare. Gastritele acute neglijate sau repetate pot evolua spre cronicizare.

Gastrita coroziva este consecinta accidentelor constand in inghitirea unor substante caustice: hidrat de sodiu, acid sulfuric, azotic, clorhidric, acetic - substante care provoaca necroze pe diferite intinderi ale mucoasei gastrice.

Simptome - Dupa ingerarea causticului, primul simptom il constituie durerea extrem de intensa, cu localizare epigastrica si retrosternala, urmata imediat de disfagie, dupa care survin varsaturi incoercibile. Prin varsaturi se elimina substanta ingerata, apoi varsaturile devin brune si urmeaza hematemeze repetate. Starea bolnavului este foarte grava, cu soc; se adauga fenomenele pe care toxicul le-a provocat asupra altor organe (rinichi, ficat).

Evolutia gastritei corozive merge spre vindecare, cu procese cicatriceale deformante, mutilante, la nivelul stomacului (si al esofagului); uneori, se poate complica cu o perforatie a stomacului sau cu o gastrita flegmonoasa.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor