Diverticulita si Diverticuloza

Diveriticuloza este o stare in care formatiuni asemanatoare cu niste pungi se formeaza in peretele intestinului. Aceste pungi, cunoscute ca diverticuli, sunt de marimea unor boabe mari de mazare. Acestia se formeaza in partile mai slabe ale peretelui intestinal, cel mai adesea in partea inferioara a colonului (intestinul gros).
 
Simptomele diverticulozei:
La marea majoritate a persoanelor cu diverticuloza aceasta nu determina nici un simptom. Unii pacienti pot prezenta sensibilitate abdominala in zona afectata sau spasm muscular in abdomen. Durerea poate fi difuza in partea stanga inferioara a abdomenului sau, mai rar, in partea mijjlocie sau dreapta a abdomenului.

Cu toate ca diverticuloza in sine nu determina simptome, pot apare complicatii, cum ar fi sangerarea sau infectia. Sangerarea este un simptom rar si in mod obisnuit nu este severa. Uneori diverticulul se poate infecta si inflama, determinand aparitia unei boli mai serioase, diverticulita. Daca inflamatia este prezenta, pacientul poate prezenta febra si cresterea leucocitelor, precum si durere abdominala acuta.
 
Diverticulita, de asemenea, determina aparitia abceselor (prezenta de puroi la nivelul diverticulilor infectati), ocluzie intestinala, sau poate duce la ruptura peretelui intestinal si evacuarea continutului intestinal in cavitatea abdominala.
 
Diagnosticul bolii:
Adesea diverticuloza este diagnosticata prin examinare X-ray sau intestinala efectuate pentru motive care nu au legatura cu boala. Medicul poate vedea diverticulul printr-un tub flexibil (colonoscop) care este introdus prin anus. Prin aceasta examinare, diverticulul apare ca un ,,pasaj intunecat,, care iese din conturul normal al peretelui colonului. De asemenea medicul poate face examinarea cu bariu, o examinare radiologica care releva pungile la nivelul peretilor colonului.

Daca apare sangerare rectala, medicul poate face o examinare speciala radiologica (angiografie). Prin aceasta procedura, o substanta coloranta este injectata intr-o artera care merge la colon, astfel ca poate fi localizata zona care sangereaza. Diverticulita poate fi disgnosticata cand pacientul prezinta durere si sensibilitate la nivelul abdomenului inferior care duce la disfunctie intestinala, si febra.

Frecventa bolii:
Diverticuloza
este foarte frecventa, in special la varstnici. Studiile arata ca aproximativ 10% din persoanele cu varsta peste 40 ani si aproape jumatate din persoanele peste 60 ani prezinta diverticuloza. Dar dintre persoanele diagnosticate cu diverticuloza, numai 20% dezvolta diverticulita, si dintre acestia, numai un procent redus prezinta complicatii foarte serioase sau care sa puna viata in pericol.
 
Cauze care duc la aparitia diverticulului:
Nu se cunosc cu precizie cauzele care duc la aparitia acestor pungi in peretele colonului. Cercetatorii cred ca acestea pot sa fie cauzate de cresterea presiunii in interiorul colonului datorita spasmului muscular. Diverticulii s-ar putea forma cand presiunea crescuta actioneaza asupra unei zone subtiri din peretele intestinului, in special daca persoana are probleme de tranzit intestinal (constipatie) sau foloseste prea des laxative.
 
Gravitatea bolii:
Pentru multe persoane, diverticuloza nu este o problema. Diverticulita, insa, este o problema, uneori o problema serioasa. De exemplu, cand una din aceste pungi(diverticul) devine infectat si inflamat, bacteria intra in mucoasa intestinala. Aceasta duce la aparitia unui mic abces. O astfel de infectie poate ramane localizata sau se poate extinde in cateva zile. In cazuri rare, infectia se imprastie prin pertele colonului determinand peritonita (infectia cavitatii abdominale) sau abcese abdominale. Astfel de infectii sunt foarte grave si pot duce la moarte daca nu sunt tratate rapid.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor