Disfagia

Disfagia se refera la dificultatea in deglutitie (inghitire) si este o problema frecventa, in special la varstnici. Aproximativ 7 -10% din persoanele cu varste peste 50 ani acuza dificultati la deglutitie, desi numarul acestora poate fi mult mai mare, deoarece numerosi pacienti cu aceasta problema nu se prezinta la medic.
 
Deglutia este procesul de inghitire, prin care bolul alimentar este transportat din cavitatea bucala prin faringe si esofag pana in stomac. In mod normal, deglutitia implica o serie de contractii voluntare si involuntare si cuprinde trei etape: bucala, faringiana si esofagiana. Disfagia prezinta un risc serios pentru sanatatea pacientilor, datorita riscurilor de pneumonie de aspiratie, malnutritie, deshidratare, scadere in greutate si obstructie aeriana pe care le prezinta.
 
Desi cele doua afectiuni sunt frecvent asociate, trebuie sa se faca distinctia intre odinofagie (deglutitie dureroasa) si disfagie. Afectiunile care provoaca disfagia pot afecta etapa orala, faringiana sau esofagiana a deglutitiei. Accidentul vascular cerebral (AVC) este principala cauza a disfagiei neurologice. Aproximativ 50 – 70% din pacientii cu AVC prezinta disfagie, care este cel mai important factor de risc pentru aparitia pneumoniei. Pe baza antecendentelor medicale ale pacientului, dar si a examenului fizic se poate stabili diagnosticul, confirmat apoi de explorarile paraclinice: examenul radiologic baritat si/sau endoscopia gastroesofagiana. O anamneza amanuntita si un examen fizic riguros sunt importante in diagnosticul si tratamentul disfagiei.
 
In disfagia orofaringiana, simptomele sunt provocate de transferul deficitar al bolului alimentar din faringe in esofag. Disfagia orofaringiana este mai frecventa la varstnici si este deseori insotita de alte semne si simptome ce orienteaza spre diagnosticul corect. Principala cauza a disfagiei orofaringiene este accidentul vascular cerebral. Disfagia esofagiana este cauzata de tulburarile de motilitate (acalazia si sclerodermia) sau de obstacole mecanice la nivelul esofagului (carcinoame, strictura si inelul Schatzki).

Printre cauzele disfagiei se numara:
- accident vascular cerebral;
- boala Parkinson sau alta afectiune degenerativa;
- miastenia gravis;
- laringectomie (extirparea laringelui) sau esofagectomie;
- miopatie;
- spondiloza cervicala;
- varsta;
- reflux gastroesofagian.
 
La pacientii cu tulburari neuromusculare, disfagia se instaleaza progresiv, intai pentru alimentele solide apoi pentru lichide. Alimentele reci agraveaza problema. Pasajul bolului alimentar poate reusi cu ajutorul manevrei Valsalva, sau prin modificarea pozitiei corpului. Cele mai frecvente tulburari functionale care provoaca disfagie sunt: acalazia, sclerodermia si spasmul esofagian difuz. Obstacolele mecanice sunt asociate cu disfagie la deglutitia alimentelor solide, dar nu si la lichide. Pacientii pot reusi sa trimita bolul alimentar in esofag cu ajutorul manevrei Valsalva, sau prin regurgitarea alimentelor nedigerate. O anamneza atenta va pune in evidenta modificarea dietei pacientilor, cu adoptarea unei diete bazate pe alimente de consistenta scazuta. Disfagia cu evolutie rapida pe durata catorva luni poate indica un carcinom esofagian. Scaderea in greutate este un semn al unei leziuni obstructive mecanice. Stricturile peptice, carcinoamele si inelul Schatzki sunt cele mai frecvente leziuni obstructive.

Disfagia orofaringiana - Pacientii cu disfagie orofaringiana prezinta dificultati in initierea deglutitiei. Alte simptome sunt tusea, regurgitatia nazala si voce nazonata (timbru nazal). Acest tip de disfagie este frecvent asociat cu accidentul vascular cerebral (AVC), boala Parkinson sau alte afectiuni neuromusculare. Leziunile structurale locale sunt mai rare.

Disfagia esofagiana - Pacientii cu disfagie esofagiana descriu o senzatie de presiune retrosternala sau de stagnare a bolului alimentar. Tulburarile de motilitate si obstacolele mecanice sunt comune. Unele medicamente au fost asociate direct cu afectarea mucoasei esofagiene, in timp ce altele scad presiunea sfincterului esofagian inferior, cauzand reflux gastroesofagian. Antibioticele (doxicilina, tetraciclina, clindamicina, etc.) si medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene sunt cele mai frecvente cauze ale afectarii mucoasei esofagiene.

Manifestari:
Pacientii cu disfagie pot prezenta o varietate de semne si simptome, dar acuza indeosebi tuse, senzatie de presiune retrosternala sau stagnarea bolului alimentar. Uneori, simptomele pot fi subtile sau chiar absente.
 
Disfagie orala sau faringiana:
- tuse sau senzatie de sufocare;
- dificultati in initierea deglutitiei;
- oprirea bolului alimentar;
- sialoree (salivatie abundenta);
- scadere inexplicabila in greutate;
- pneumonie recurenta;
- modificarea timbrului vocii (timbru nazal);
- regurgitatii nazale.
Drept urmare a acestor simptome, pacientii isi modifica deseori dieta, adoptand o dieta bazata pe alimente de consistenta scazuta.
 
Disfagie esofagiana:
- senzatie de presiune sau jena retrosternala;
- regurgitatii;
- pneumonie recurenta;
 
Complicatii:
Efectele disfagiei asupra starii nutritionale a pacientilor sunt profunde. Pe masura ce capacitatea de deglutie este afectata, aporturile de alimente sunt diminuate. Prin urmare, depistarea precoce si tratamentul disfagiei sunt esentiale pentru evitarea malnutritiei. Malnutritia este un factor de risc pentru pneumonie, deoarece reduce rezistenta pacientilor la infectii. In plus, malnutritia este implicata in aparitia osteoporozei, osteopeniei sau anemiei prin deficienta de fier. Intrucat tulburarile de deglutie duc la diminuarea aporturilor lichidiene, disfagia este un factor de risc pentru deshidratare. Daca alimentele sau lichidele patrund in caile respiratorii (aspiratie) in timpul deglutiei, pot surveni infectii sau probleme respiratorii: pneumonie si infectii ale cailor respiratorii superioare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor