Colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala care determina inflamatie si sangerare, numite ulcere, localizate la suprafata mucoasei intestinului gros. Inflamatia in mod obisnuit apare la nivelul rectului si portiunii inferioare a colonului, dar poate afecta colonul in intregine. Colita ulcerativa afecteaza intestinul subtire doar in cazuri rare, exceptand portiunea inferioara, numita ileon. Colita ulcerativa poate fi numita, de asemenea, colita, ileita sau proctita. Inflamatia determina accelerarea tranzitului intestinal, cauzand diaree. Ulcerele se formeaza in zonele in care inflamatia a distrus celulele mucoasei intestinale; ulcerele sangereaza si produc puroi si mucus.
 
Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala (IBD), nume generic pentru bolile care produc inflamatie la nivelul intestinului. Colita ulcerativa poate fi diagnosticata greu pentru ca simptomele sunt similare cu alte boli intestinale cum este sindromul de intestin iritabil si alt tip de IBD numita boala Crohn. Boala Crohn difera de colita ulcerativa pentru ca determina inflamatie in profunzimea peretelui intestinal. Boala Crohn in mod obisnuit afecteaza intestinul subtire, dar poate afecta si caviatea bucala, esofagul , stomacul, duodenul, colonul, apendicele si anusul. Colita ulcerativa apare cel mai frecvent la persoane cu varsata cuprinsa intre 15 si 40 ani, desi copiii si varstnicii pot uneori dezvolta boala. Colita ulcerativa afecteaza barbatii si femeile in mod egal si pare sa aiba o incidenta mai crescuta in unele familii.

Care sunt cauzele colitei ulcerative?
Exista o multititudine de teorii referitoare la cauzele colitei ulcerative, dar nici una nu a fost confirmata. Cea mai acceptata este teoria care sustine ca exista o reactie a sistemului imun declansata de prezenta unui virus sau bacterie determinand o reactie inflamatorie anormala la nivelul peretelui intestinal. Persoanele cu colita ulcerativa prezinta anomalii ale sistemuli imun, dar nu se stie daca aceste anomalii sunt cauza sau rezultatul bolii. Colita ulcerativa nu este determinata de stres emotional sau sensibilitate la anumite alimente sau produsi alimentari, dar acesti factori pot accentua simptomele in cazul unor pacienti.
 
Care sunt simptomele colitei ulcerative?
Cele mai frecvente simptome ale colitei ulcerative sunt durerea abdominala si diareea sangvinolenta. Pacientii de asemenea pot prezenta:
- Fatigabilitate;
- Scadere in greutate;
- Inapetenta;
- Sangerare rectala;
- Deshidratare.

Aproximativ jumatate dintre pacienti prezinta simptome de intensitate medie. Altii prezinta frecvent febra, diaree sangvinolenta, greata si crampe abdominale severe. Colita ulcerativa poate de asemenea determina probleme cum ar fi artrita, inflamatii ale ochilor, boli hepatice (steatoza hepatica, hepatita, ciroza si colangita sclerozanta primara), osteoporoza, rash cutanat, anemie si litiaza renala. Nu se cunoaste cauza afectarii altor organe. Cercetatorii considera ca aceste complicatii pot apare atunci cand sistemul imun accentueaza inflamatia in alte parti ale organismului. Aceste probleme sunt frecvent mai putin grave si dispar atunci cand colita ulcerativa este tratata.

Este cancerul de colon un motiv de ingrijorare?
Aproximativ 5% dintre pacientii cu colita ulcerativa dezvolta cancer de colon. Riscul de aparitie a cancerului creste cu durata si extinderea bolii. De exemplu, daca sunt afectate numai colonul inferior si rectul, riscul de aparitie a cancerului nu este mai mare decat la persoanele sanatoase. Oricum, daca colonul este afectat in intregime, riscul de aparitie a cancerului poate sa fie mai mare de 32 de ori fata de rata normala.
 
Uneori pot sa apara leziuni precanceroase la nivelul celulelor mucoasei colonului. Aceste modificari sunt numite ,, displazie’’. Persoanele care prezinta displazie prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului decat cele care nu au astfel de modificari. (Medicul cauta semne ale prezentei displaziei in timpul colonoscopiei si prin examinarea tesuturilor recoltate in timpul acestei proceduri).
 
In acord cu ghidurile clinice de screening pentru cancerul de colon, persoanele cu IBD la nivelul intregului colon in ultimii 8 ani si acei care au prezentat IBD numai la nivelul colonului stang in ultimii 15 ani necesita colonoscopie in fiecare an sau la 2 ani pentru a prevenii aparitia displaziei. Screeningul nu reduce riscul de aparitie a cancerului de colon, dar poate ajuta la identificarea precoce a cancerului.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor