Ciroza hepatica

Ficatul cantareste aproximativ 1,5 kg si este cel mai mare organ din corp. El este localizat in partea dreapta superioara a abdomenului, sub coaste. Cand bolile cronice determina leziuni si cicatrici permanente ale ficatului, aceasta stare este numita ciroza. Tesutul cicatricial care apare in ciroza modifica structura ficatului, blocand fluxul sangvin prin ficat.
 
Pierderea de tesut hepatic normal incetineste prelucrarea nutrientilor, a hormonilor, medicamentelelor si toxinelor de catre ficat. De asemenea este perturbata productia de proteine si alte substante care se sintetizeaza sau sunt metabolizate la acest nivel Ciroza este a saptea cauza de deces. Aproximativ 25000 de persoane decedeaza datorita cirozei in fiecare an.

Care sunt principalele cauze ale cirozei?
Ciroza este determinata de mai multi factori. In SUA, consumul cronic de alcool este cea mai comuna cauza. Ciroza de asemenea poate fi determinata de hepatita cronica virala (tipurile B si C). Leziunea hepatica care apare in ciroza de asemenea poate fi determinata de o serie de boli cu transmitere ereditara (mostenite) cum ar fi fibroza chistica, deficitul de alfa 1 antitripsina, hemocromatoza, boala Wilson, galactosemia si boli prin depunere de glicogen. Doua boli mostenite caracterizate prin depunere de metale in tesuturile hepatice in special determina leziune hepatica si ciroza.
 
Cei cu boala Wilson prezinta depuneri mari de cupru in ficat, creier, rinichi si cornee. O alta boala, cunoscuta ca hemocromatoza, este caracterizata prin absorbtie excesiva si depunere de fier in ficat si alte organe, cum ar fi pancreas, piele, mucoasa intestinala, inima si glande endocrine. Daca ductul biliar este blocat, acest lucru de asemenea determina ciroza. Ductele biliare transporta bila, formata in ficat, in intestin unde ajuta la digestia grasimilor. La copii, cea mai comuna cauza de ciroza data de blocarea ductelor biliare este o boala numita atrezia biliara. In acest caz, ductele biliare sunt absente sau lezate, determinanad intoarcerea bilei in ficat.
 
Acesti copii sunt icterici (pielea lor are culoare galbena) dupa primele luni de viata. Uneori acestia pot fi vindecati prin interventii chirurgicale care constau in formarea unui nou duct care sa permita drenarea bilei din ficat. In cazul adultilor, ductele biliare pot deveni inflamate, blocate si lezate datorita unei alte boli hepatice, ciroza biliara primitiva. Alt tip de ciroza biliara poate apare dupa interventiile chirurgicale pe vezicula biliara care pot leza sau sectiona elementele anatomice. Alte cauze de ciroza, mai rare, este reactia adversa la unele medicamente, expunerea prelungita la factori poluanti si episoade repretate de insuficienta cardiaca insotita de congestie hepatica.

Care sunt simptomele cirozei?
Pacientii cu ciroza adesea prezinta la debutul bolii un numar redus de simptome. Doua cazuri majore care, eventual, pot determina simptome sunt diminuarea functiei hepatice si modificarea structurii normale a ficatului datorita formarii de tesuturi cicatriciale. Pacientul poate prezenta fatigabilitate, slabiciune, astenie. Pierderea apetitului un simptom obisnuit, adesea insotit de greata si scadere in greutate.
 
Odata cu scaderea functiei hepatice, scade si productia de proteine a organismului. De exemplu, scaderea productiei de albumina determina acumularea de lichid la nivelul picioarelor (edem) sau in abdomen (ascita). O scadere a proteinelor sangvine necesare coagularii determina aparitia de echimoze (vanatai) sau sangerari la traumatisme minore. In stadiile tardive ale cirozei, poate apare icterul (colorarea in galben a pielii) datorita cresterii concentratiei de pigment biliar care trece din ficat in intestin.
 
O parte a pacientilor cu ciroza hepatica prezinta prurit (mancarime) intens dat de produsii biliari care se depoziteaza in piele. Adesea persoanele cu ciroza biliara prezinta litiaza biliara datorita faptului ca in vezicula biliara nu ajunge suficienta bila. Ficatul persoanelor cu ciroza biliara de asemenea prezinta o deficienta in inlaturarea compusilor toxici din organism, a caror concentratie poate creste in sange. Aceste toxine pot determina o afectare a functiei cognitive si tulburari de personalitate sau chiar coma (encefalopatie). Semnele precoce ale cresterii concentratiei toxinelor la nivelul creierului includ lipsa de ingrijire corporala, lipsa de reactie, amnezie, tulburari de concentratie sau schimbari ale ritmului somn-veghe.
 
Medicamentele in mod normal sunt metabolizate la nivelul ficatului, in cazul cirozei acest proces fiind de asemenea incetinit. Ficatul nu indeparteaza medicamentele din sange suficient de repede, astfel ca medicamentle actioneaza mai mult timp decat in mod normal, crescand concentratia acestora in corp. Persoanele cu ciroza prezinta adesea o sensibilitate crescuta la medicamente si la efectele secundare ale acestora. O problema serioasa pentru persoanele cu ciroza o reprezinta presiunea din vasele de sange care trec prin ficat. In mod normal, sangele din intestine si splina este drenat spre ficat prin vena porta. In ciroza insa, cursul normal al sangelui este incetinit, crescand presiunea in vena porta (hipertensiune portala).
 
Aceasta blocare a fluxului normal determina cresterea dimensiunilor splinei. Astfel sangele de la nivelul intestinelor este drenat de vase de sange noi, ocolind astfel ficatul. Unele dintre aceste noi vase de sange devin foarte largi si se numesc varice. Aceste vase pot apare in stomac si esofag (tubul care uneste gura cu stomacul). Prezinta pereti subtiri si sunt supuse unei presiuni sangvine mari. Datorita acestor aspecte vasele sangvine au un mare risc de ruptura, determinand sangerari grave la nivelul partii superioare a stomacului si esofagului. Daca astfel de probleme apar, viata pacientului este pusa in pericol, necesitand interventia medicului care trebuie sa actioneze pentru a opri sangerarea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor