Boala Crohn

Boala Crohn determina inflamatie la nivelul intestinului subtire. Boala Crohn apare de obicei in partea inferioara a intestinului subtire, numita ileus, dar poate afecta orice parte a tractului digestiv, de la gura la anus. Inflamatia se extinde in profunzimea mucoasei organului afectat. Inflamatia poate determina durere si poate duce la cresterea motilitatii intestinale, cauzand diaree.

Boala Crohn
este o boala inflamatorie intestinala (IBD), denumire comuna pentru bolile care determina inflamatie la nivelul intestinului. Boala Crohn poate ridica probleme de diagnostic deoarece simptomele care apar sunt asemanatoare cu simptomele altor boli intestinale cum ar fi sindromul de intestin iritabil si alt tip de IBD denumit colita ulcerativa. Colita ulcerativa determina inflamatia si ulceratia in the top layer a mucoasei intestinului gros.

Boala Crohn
afecteaza ambele sexe in procente egale si se pare ca apare mai frecvent in anumite familii. Aproximativ 20% din pacientii cu boala Crohn au in familie rude cu unele forme de IBD, cel mai frecvent un frate sau o sora si uneori un parinte sau un copil. Boala Crohn poate fi numita de asemenea ileita sau enterita.
 
Care sunt cauzele bolii Crohn?
Exista numeroase teorii referitoare la cauzele care determina aparitia bolii, dar nici una  nu a fost dovedita. Cea mai probabila teorie este ca sistemul imunitar al organismului reactioneaza la prezenta unui virus sau bacterie prin aparitia unei inflamatii anormale la nivelul intestinului. Persoanele cu boala Crohn prezinta anormalii ale sistemului imun, dar medicii nu pot preciza daca acestea sunt cauza sau rezultatul bolii Crohn. Boala Crohn nu este cauzata de stres emotional.
 
Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt durerea abdominala, adesea in partea dreapta inferioara, si diareea. Sangerarea rectala, scaderea in greutate, si febra pot sa apara. Sangerarea poate fi severa si persistenta ducand la anemie.
 
Cum este diagnosticata boala Crohn?
Pentru diagnosticul bolii Crohn pot fi necesare un examen fizic amanuntit si cateva teste. Testele de sange pot fi facute pentru a evidentia anemia, care indica sangerare intestinala. Testele de sange pot de asemenea releva o crestere a leucocitelor, care este semn de inflamatie undeva in corp. Prin testarea unei probe de scaun, medicul poate preciza daca exista sangerare sau inflamatie in intestin.

Medicul poate face o serie de teste ale partii superioare a tractului gastrointestinal (GI) pentru a vedea intestinul subtire. Pentru acest test, pacientul bea bariu, o solutie chalky, care acopera mucoasa intestinului subtire, inainte de a se efectua o radiografie. Bariul apare alb pe radiografie, evidentiind inflamatia sau alte anormalitati ale intestinului.

De asemenea, medicul poate face o colonoscopie. Pentru aceasta procedura, medicul introduce un endoscop - un tub lung, flexibil, care prezinta la nivelulul capatului un beculet si este  legat la un computer si un monitor TV - in anus pentru a vedea interiorul intestinului gros. Medicul poate observa astfel orice inflamatie sau sangerare. In timpul examinarii, medicul poate face biopsie, care consta in  recoltarea unui fragment din mucoasa intestinului pentru a fi studiata la microscop. Daca acest test releva prezenta bolii Crohn, sunt necesare mai multe radiografii ale tractului digestiv superior si inferior pentru a vedea cat din tractul digestiv este afectat de boala.
 
Care sunt complicatiile bolii Crohn?
Cea mai frecventa complicatie este ocluzia intestinala. Ocluzia apare pentru ca boala duce la ingrosarea peretilor intestinali prin tesut inflamator si cicatriceal, ingustand lumenul intestinului. Boala Crohn poate de asemenea cauza inflamatii sau ulcere, perforarea zonei afectate in tesuturile invecinate cum sunt vezica urinara, vagin sau piele. Zonele din jurul anusului si rectului sunt adesea implicate. Tunelele, numite fistule,sunt o complicatie frecventa si adesea se infecteaza. Unele fistule pot fi tratate medicamentos, dar in unele cazuri este necesara interventia chirurgicala.

Complicatiile nutritionale sunt obisnuite in boala Crohn. Deficitul de proteine, calorii si vitamine este bine dovedit in boala Crohn. Aceste deficiente pot sa fie cauzate de un aport alimentar insuficient, pierdere intestinala de proteine sau o slaba absorbtie (malabsorbtie). Alte complicatii asociate cu boala Crohn: artritele, problemele dermatologice, inflamatii ale ochilor sau cavitatii bucale, litiaza renala, litiaza veziculara sau alte boli hepatice sau ale sistemului biliar. Unele dintre acestea se rezolva in timpul tratamentului bolii digestive, dar unele trebuie tratate separat.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor