Abces pancreatic

Abcesul pancreatic este o colectie de puroi,bine delimitata, care rezulta din inflamatia tesutului necroza al pancreasului asociat cu un proces de lichefiere. Abcesul pancreatic este o complicatie tarzie a pancreatitei acute necrozate, care se formeaza la mai mult de 4 saptamani de la atacul de pancreatita. Abcesele pancreatice pot fi unice sau multiple si variaza ca dimensiune.Aproximativ 3% din pacientii cu pancreatita acuta dezvolta un Abces pancreatic. Nu exista diferente in ceea ce priveste frecventa formarii abcesului pancreatic in functie de sex (apar in proportie relativ egala la femei si barbati).

Pancreatita acuta necrozata este cea mai severa  forma de inflamatie asociata cu pancreatita. Inflamatia determina moartea celulelor pancreatice,cu formarea tesutului necrotic, care se poate infecta. Cantitatea de tesutul necrotic este cel mai important predictor de mortalitate in pancreatita acuta necrozata. Dupa ce se produce necroza pancreatica,evolutia poate fi in 3 directii: rezolutie (vindecare), pseudochist sau abces. Abcesul pancreatic se poate forma prin diverse mecanisme:
- formarea unui perete fibros in jurul colectiei fluide;
- ulcer duodenal penetrant;
- infectia pseudochisturilor.
 
Pseudochisturile sunt o complicatie a pancreatitei acute necrozate. Pseudochistul reprezinta sechestrarea de tesut necrotic (mort) in jurul carui se formeaza o capsula fibroasa. Daca se produce infectia tesutului necrotic conduce la formarea abcesului pancreatic. Infectarea pseudochisturilor este o modalitate prin care se pot forma abcesele pancreatice,desi pseudochisturile nu sunt absolut necesare pentru formarea abcesului. Studiile sugereaza ca abcesul pancreatic rezulta prin translocarea florei bacteriene de la nivelul colonului. Cele mai frecvente bacterii izolate in abcesul pancreatic sunt bacteriile enterice si Candida.

Pacientul acuza dureri abdominale (sugereaza iritatia peritoneului), cu sau fara palparea unei formatiuni la nivelul epigastrului(etaj abdominal superior). Deasemenea poate apare febra,frisonul,greata,varsaturile, scaderea poftei de mancare. Alte semne sunt nespecifice si includ:
- semnele vitale anormale (frecventa cardiaca,frecventa respiratorie,tensiune arteriala) care sunt legate de aparitia sepsisului;
- aparare abdominala (contractura musculaturii abdominale);
- sensibilitate la palparea abdomenului;
- abdomen destins.

Pacientii au risc de sepsis (infectie bacteriana generalizata) si, in cele din urma, chiar deces. Rata mortalitatii este de 100% in cazul in care interventia chirurgicale si drenajul percutanat nu sunt efectuate de urgenta. Abcesul pancreatic poate, de asemenea, determina obstructie prin compresie la nivelul colonului, stomacului, duodenuluii si cailor biliare principale.Alte complicatii sunt fistulele(comunicari anormale intre intestin si piele,intestin si structuri vasculare), hemoragii pancreatice, pancreatite recurente,etc.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor