Anemia aplastica

Anemia aplastica este o tulburare in care maduva osoasa hematogena produce un numar mic sau stopeaza formarea de eritrocite (hematii). Maduva osoasa hematogena este tesutul moale localizat in interiorul oaselor responsabil pentru crearea tuturor tipurilor de celule sanguine. Formele mature ale acestor celule includ:
- eritrocitele sau hematiile, care transporta oxigen la tesuturile organismului;
- leucocitele, care intervin in raspunsul imun;
- trombocitele sau plachetele sanguine, ce sunt implicate in coagularea sangelui.

In anemia aplastica, structura maduvei osoase este afectata, iar celulele hematogene (responsabile pentru generarea de celule sanguine) se imputineaza sau sau sunt chiar absente. Ele sunt inlocuite de celule grasoase.

Anemia aplastica afecteaza anual 5-10 persoane din 1 milion. Desi boala se poate intalni atat la barbatii cat si la femeile de toate varstele, exista doua grupuri de varsta care prezinta un risc mai crescut de a dezvolta anemia: adultii tineri (15-30 ani) si varstnicii (peste 60 ani).

Principalele cauze:
Anemia aplastica este clasificata in trei categorii, in functie de originea sa: idiopatica, dobandita si ereditara. In aproximativ 60% din cazuri, boala este considerata a fi idiopatica, ceea ce inseamna ca originea este necunoscuta.

Anemia aplastica dobandita se refera la cazurile in care anumiti factori de mediu si stari fizice par a fi asociti cu dezvoltarea bolii. Printre acesti factori se numara:
- utilizarea anumitor medicamente, in special a celor anticancerigene, antibiotice, antiinflamatorii, anticonvulsivante, si antitiroidiene (agenti administrati in cazul hipertiroidiei);
- expunerea la radiatii;
- contactul cu substante chimice, precum benzenul folosit ca solvent sau insecticidele;
- infectii virale, mai ales cele cauzate de virusul hepatic, virusul Epstein-Barr, parvovirus si virusul imunodeficientei umane (HIV);
- sarcina;
- diverse afectiuni, precum hemoglobinuria paroxistica nocturna sau boli ale tesutului conjunctiv.

Anemia aplastica ereditara se intalneste relativ rar, si poate fi asociata cu anemia Fanconi, sindromul Shwachman-Diamond, si diskeratoza congenitala.

Principalele simptome:
Manifestarile anemiei aplastice tind sa fie asemanatoare celor prezente si in alte tipuri de anemie:
- slabiciune;
- fatigabilitate;
- paloare;
- petesii cutanate (pete mici rosii-violacee pe piele);
- invinetire cu usurinta;
- sangerari gingivale;
- epistaxis;
- hemoragii intestinale sau vaginale.

Daca anemia progreseaza, scaderea cantitatii de oxigen ce ajunge la tesuturi poate cauza cresterea ritmului cardiac si aparitia murmurilor cardiace.

Comentarii 

 
+1 #1 erlangen 11-09-2010 16:37
Daca se primeste transfuzii cu sange la fiecare 2 saptamani cat timp poate dura aceasta anemie?
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor