Zona Zoster

Ce este zona zoster?
Zona zoster este o infectie virala, ce se manifesta prin eruptii cutanate dureroase pe traiectul unui nerv senzitiv, cauzate de reactivarea virusului care cauzeaza varicela – virusul varicelo-zosterian (VVZ). Dupa vindecarea infectiei primare cu VVZ (varicela), virusul ramane in stare latenta in ganglionii nervosi timp de mai multi ani. Odata cu inaintarea in varsta, sau datorita unei boli, sistemul imunitar isi pierde capacitatea de controlare a virusului, care este reactivat. Astfel, in ganglioni si nervi se produce o reactie inflamatorie, ce determina aparitia unor vezicule grupate in buchete. La unele persoane, zona zoster (sau herpes zoster) provoaca dureri ce persista luni sau ani dupa vindecarea eruptiei.
 
Zona zoster afecteaza cel mai adesea toracele, dar pot fi observate si pe spate, fese, ceafa si uneori fata si scalp. O singura parte sau o portiune a unui membru este afectata. Lichidul din interiorul veziculelor cutanate contine particule virale. Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave – cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.
 
Simptomele debuteaza in general cu senzatia de durere pe un teritoriu cutanat, urmata la 2-3 zile de eruptii veziculare, care sunt de obicei diagnostice. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antivirale si uneori corticosteroizi, la 72 ore dupa aparitia leziunilor cutanate. Aproximativ 90% din populatia adulta la nivel mondial este purtatoare a virusului varicelei, iar 20% din aceste persoane vor fi afectate de herpes zoster intr-un moment al vietii. 80% din cazuri survin la persoanele peste 20 ani. Incidenta zonei zoster este egala la femei si barbati.

Factori de risc
Teoretic orice persoana care a avut o varicela poate face zona zoster. Poate aparea la orice varsta, totusi incidenta maxima este la grupa populationala cuprinsa intre al saselea si al optulea deceniu de viata. La copii, reactivarea este, de regula, benigna si lipsita de complicatii, in timp ce, la adulti, complicatiile precum nevrita acuta si nevralgia postherpetica pot fi debilitante. Reactivarea virusului varicelo-zosterian apare in conditiile unei imunitati precare, insa nu se poate preciza cu exactitate care sunt factorii care determina “trezirea” virusului si aparitia zonei zoster. Starea sistemului imunitar influenteaza si evolutia zonei zoster, astfel ca aceasta boala este mai grava la cei cu o aparare mai slaba fata de indivizii normali.
 
Factori de risc sunt:
- leucemia limfoida acuta sau alte boli maligne;
- ubiectii imunocompromisi, ca urmare a tratamentelor pentru HIV;
- expunerea in utero la varicela;
- infectia prima cu virusul varicella zoster in primul an de viata;
- varsta peste 50 ani – doua treimi din persoanele afectate de zona zoster au peste 60 ani;
- bolile ce slabesc sistemul imunitar – cancer, virusul HIV, etc.;
- chimioterapia sau radioterapia;
- medicamentele pe baza de corticosteroizi sau imunodepresive;
- stresul sau tensiunea emotionala intense.

Cum se transmite?
Expunerea la zona zoster nu cauzeaza boala; dar daca o persoana nu a avut varicela si e expusa la zona zoster poate face varicela. O persoana cu zona zoster poate transmite varicela daca se vine in contact cu lichidul din veziculele eruptiei. Un studiu arata ca virusul poate fi raspandit prin aer si din veziculele dureroase ale zonei zoster. Aplicarea pe acestea a unei pelicule ce absoarbe lichidul pare sa fie eficienta.

Cum se manifesta?
Debutul in zona zoster este anuntat de durere in zona in care vor aparea veziculele si de simptome care pot mima un sindrom gripal si care preced aparitia veziculelor: dureri de cap, sensibilitate la lumina, dureri de stomac, diaree, fara sa exista si febra. Uneori poate asocia inflamarea ganglionilor limfatici. In zona eruptiei apar dureri, senzatie de arsura, prurit (mancarime), amorteala, toate acestea fiind acuzate cu cateva zile inainte de evidentierea veziculelor. Discomfortul apare de obicei pe o singura parte a toracelui (pe piept sau pe spate). Dupa 48 - 72 de ore simptomele cu care a debutat zona zooster sunt urmate de aparitia leziunilor de la nivelul pielii sub forma unei eruptii maculopapulare eritematoase care in scurt timp se va transforma in vezicule mici umplute cu lichid. Dupa cateva zile vezicuele se usuca formand o crusta. In afara de torace, eruptia din zona zoster poate aparea si pe frunte, pe obraz, nas si in jurul unui ochi (herpes zoster oftalmic); aceasta poate afecta vederea daca pacientul nu primeste tratament prompt. Este insotita de o durere vie. Leziunile tegumentare din zona zoster pot aparea timp de 3 - 5 zile de la debut. Durata totala a bolii este in general de 7 - 10 zile; totusi vindecarea totala este in jur de 2 - 4 saptamani.

Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a zonei zoster este nevralgia postherpetica. Aceasta este putin frecventa la tineri, insa jumatate dinte persoanele peste 50 de ani cu zona zoster acuza dureri cateva luni dupa disparitia semnelor de pe piele. Durerile pot fi prezente de la 30 de zile pana la cativa ani. Se manifeste prin senzatie de arsura, durere intepatoare in zona afectata, sensibilitate crescuta la atingere. Afecteaza cel mai des fruntea sau pieptul, facand dificile activitatile zilnice al bolnavului. Complicatii de temut reprezinta afecterea sistemului nervos central sau al nervilor cranieni, putand sa dea simptome de la dureri atroce la orbire.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor