Psoriazis

Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boala cronica de piele, caracterizata prin aparitia unor placi rosii, bine delimitate, ce contin scuame si sunt localizate pe diferite portiuni ale corpului. Scuamele sunt groase, de culoare alb- sidefii, aderente la piele si usor detasabile, sub forma unor lamele. Boala se intalneste la aproximativ 2- 3% din populatie. Psoriazisul afecteaza cu precadere anumite zone ale corpului, printre care: scalpul, coatele, genunchii si spatele. Mai rar, axilele, palmele si plantele (talpile) sunt atinse. In 50% din cazuri, psoriazisul se poate localiza la nivelul unghiilor, care se ingroasa si se decojesc, devenind verzui.

Cauze:
Nu se cunoaste etiologia exacta a psoriazisului. Majoritatea specialistilor sustin ca afectiunea are determinism genetic (este mostenita). Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei (rude de sange) cu aceasta boala. In orice caz, nu este clar daca factorii genetici actioneaza singuri in determinarea bolii sau daca exista si alti factori personali sau de mediu care au si ei un rol in declansarea bolii. Psoriazisul nu este o boala infecto-contagioasa, astfel ca nu poate fi transmisa de la o persoana la alta.
Specialistii cred ca factorii imunologici (sistemul imun) au un rol in aparitia psoriazisului, dat fiind faptul ca in aceasta boala se pot evidentia in straturile anormale ale pielii (placi hipercheratozice) un numar mare de leucocite (celule sanghine albe, cu rol in medierea raspunsului imun). Un alt argument pentru etiologia de natura imuna a bolii este faptul ca afectiunea raspunde la tratamentul imunosupresiv (care inhiba sistemul imun).

Factori de risc:
- predispozitia genetica – la peste o treime din pacienti, unul sau mai multi membri ai familiei sufera de asemenea de psoriazis. Daca unul dintre parinti prezinta aceasta afectiune, riscul pentru copil variaza intre 5 si 10%.
- reactiile imunologice fata de o alta boala (varicela)
- reactia fata de un medicament (litiu, beta-blocante) sau un vaccin
- o infectie sistemica (faringita sau angina streptococica)
- stresul
- leziunile cutanate
- clima uscata
- expunerea prelungita la radiatiile solare sau la unele substante chimice (dezinfectanti, diluanti de vopsea)
- consumul excesiv de alcool

Semne si simptome:
In functie de aspectul si de localizarea placilor, pot fi definite mai multe tipuri de psoriazis. Forma cea mai frecventa este psoriazisul vulgar. Alte forme sunt psoriazisul gutat (in picatura), inversat, eritrodermic si pustulos.
- Psoriazisul vulgar – este caracterizat prin prezenta unor placi rosii, bine delimitate, rotunde sau ovale, acoperite de cruste groase, albe, care se descuameaza. Sunt localizate in general pe coate, genunchi, scalp si fese.
- Psoriazisul gutat – se manifesta prin aparitia brusca a unor placi cu diametrul de 0,5 -1,5 mm, in special pe trunchi, la copii si adultii tineri. Aceasta forma de psoriazis este cauzata de medicamente sau de o alta boala (de exemplu, faringita streptococica)
- Psoriazisul inversat – placile apar in interiorul articulatiilor (in regiunea axilara, inghinala, in apropierea organelor genitale) si sunt mai mult umede decat uscate, iar uneori devin dureroase deoarece sunt supuse frictiunii.
- Psoriazisul eritrodermic – se caracterizeaza prin aparitia progresiva sau subita a unui eritem difuz (aproape toata suprafata pielii este rosie si inflamata), iar placile psoriatice sunt mai putin proeminente sau chiar absente. Psoriasizul eritrodermic apare deseori la pacientii cu psoriazis vulgar, datorita utilizarii neadecvate a corticosteroizilor topici sau sistemici sau a fototerapiei.
- Psoriasizul pustulos – caracterizat prin prezenta unor placi acoperite de pustule albe, in special pe suprafetele palmare si plantare.

Evolutie si complicatii:
Psoriazisul evolueaza prin pusee imprevizile si foarte variabile de la un individ la altul. Simptomele dureaza intre 3 si 4 luni, dispar timp de cateva luni sau chiar ani (perioada de remisie), iar apoi reapar in majoritatea cazurilor. La cca 7% din pacienti, psoriazisul este insotit de dureri articulare cu inflamatie si redoare. Vorbim in acest caz de artrita psoriazica.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor