Hiperhidroza - transpiratia excesiva

Hiperhidroza reprezinta o accentuare anormala si aparent nejustificata a transpiratiei, in diferite zone ale corpului. Unele tipuri de hiperhidroze pot reprezenta simptome ale unor boli sau afectiuni.
 
Se disting doua mari tipuri:
- generalizate pot fi asociate in special unor maladii
- localizate au drept cauze stresul si temperaturile ridicate.
 
Mai exista o alta clasificare a hiperhidrozei:
- esentiala (care nu are o cauza propriu-zisa)
- secundara (este asociata altor afectiuni).
 
O alta clasificare este:
- Hiperhidroza axilara - Cu toata abundenta lor in axila, glandele sudoripare apocrine nu joaca practic un rol important in hiperhidroza axilara. Ea este declansata de stres si exista in afara crizelor sudorale. Constituie un adevarat handicap mai ales pentru femei, prin aspectul inestetic si implicatiile vestimentare.
- Hiperhidroza palmara - Ca si hiperhidroza axilara, cea palmara este deosebit de jenanta si poate fi declansata printr-o simpla sugestie. Este incomoda, putand duce la incetarea activitatii in anumite domenii profesionale: chirurgi, violonisti, electricieni, etc.
- Hiperhidroza plantara - Acest tip de transpiratie antreneaza macerarea, fiind sursa unui miros urat dat de descompunerea bacteriana. Talpa piciorului este adesesa ciuruita de eruptii keratolitice prin actiunea germenilor gram pozitiv. Talpa este hiperhidratata, devine sensibila la presiunea mersului si poate dezvolta dermite de contact la diversi alergeni din incaltaminte (vopsele, lipiciuri, tanini). Astfel se explica necesitatea spalarii frecvente, utilizarea de pulberi absorbante, a talonetelor din carbon, evitarea ciorapilor din fibre sintetice si a incaltamintei din inlocuitori de piele - care impiedica evaporarea.
 
In perioada estivala, transpiratia este mai mult decat normala si necesara, insa in cazul anumitor persoane se constata un exces care poate provoca probleme de-a lungul timpului, in special prin crearea de disconfort si de probleme in cadrul vietii sociale. Atunci cand cauza hiperhidrozei trece de prezenta caldurii, factorii care o declanseaza tin deja de afectiuni ale organismului, puse in legatura cu activitatea hormonala si cea nervoasa.
 
In mod normal, glandele sudoripare produc cam 900 de mililitri de transpiratie zilnic, insa in cazul prezentei hiperhidrozei, cantitatea eliminata este cu mult mai mare. Hiperhidroza generalizata, extinsa pe toata suprafata corpului este cauzata de boli endocrine, afectiuni neurologice, diabet zaharat, alcoolism, guta, hipoglicemie, stari de panica sau instalarea menopauzei.

Cauze
Hiperhidroza poate aparea ca o reactie de aparare in conditii de expunere a organismului la caldura excesiva, cufundare in apa calda sau efort fizic intens. Poate aparea si in conditii patologice:
- Boli febrile (cresterea temperaturii corpului peste 37°) insotite si de alte semne si simptome caracteristice, in functie de particularitatile afectiunii.
- Transpiratii nocturne (TBC pulmonar, bronsite, reumatism, cardiopatii).
- Dezechilibre neuro-endocrine: menopauza, ca urmare a hiperexcitabilitatii neuro-vegetative (transpiratiile sunt abundente si insotite de valuri de caldura). La tinerii cu tulburari vegetative, mai emotivi, pot aparea transpiratii ale fetei, palmei, plantelor (talpa picioarelor).
- Transpiratii reci, in criza de angina pectorala, colica renala, biliara, stari nervoase, frica, oboseala, efort intelectual intens, fiind localizate mai ales pe frunte, palme si plante.
- Aparitia brusca a hiperhidrozei reprezinta un semnal de alarma - putand aparea in infarct miocardic, intoxicatii, hemoragii abundente, rau de mare, coma hipoglicemica la bolnavii diabetici, cresterile bruste ale valorilor tensiunii arteriale.
- Hiperhidroza cu localizari particulare, de exemplu in rahitism, la copii fiind localizata in regiunea fruntii, a cefei si aripioarele nasului. In hipertiroidie localizarea este pe fata palmara a mainilor si regiunea capului. In boli organice ale sistemului nervos (accident vascular cu hemiplegie; hiperhidroza se intalneste de regula pe partea paralizata).
- Micozele (ciupercile pielii) sunt asociate cu hiperhidroza si miros neplacut.
 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor