Eczema

Eczema este o boala de piele de natura alergica sau infectioasa, caracterizata prin leziuni, umede sau uscate, insotite de mancarimi.
Poate debuta in primii ani de viata si se observa si la sugari. Eczema este cea mai frecventa boala de piele, determinand pana la 30% din consultatiile dermatologice. Intre 10 si 20% din populatia globului sufera de eczema, mai frecvent in timpul copilariei. Conform celor mai recente statistici, numarul cazurilor a crescut de doua sau chiar de trei ori in ultimii 30 ani. Pentru a explica aceasta incidenta in crestere a eczemei, au fost avansate mai multe ipoteze. De exemplu, se crede ca modificarea obiceiurilor alimentare ale sugarului determinata de renuntarea la alaptarea la san si expunerea precoce la alergenii alimentari joaca un rol in aparitia acestei boli la varsta pediatrica.

Tipuri de eczeme: După cauza lor se disting trei tipuri principale de eczemă, care pot, fiecare dintre ele, să îmbrace o formă acută sau cronică.
 - Eczema alergică de contact sau dermita de contact survine cu ocazia contactelor repetate cu o substanţă alergică (nichel, cauciuc, detergenţi, unele substanţe medicamentoase etc.). Unii subiecţi,cel mai des adulţii, ajung astfel să facă un puseu de eczemă la fiecare nou contact.
- Eczema atopică, numită, de asemenea, eczemă constituţională sau dermatită atopică, afectează subiecţii atinşi de atopie, adică predispuşi ereditar la alergii. Ea este foarte frecventă la sugar. Simptomele şi puseele sunt declanşate, în principal, de către pneumalergene (praf de casă, animale microscopice ca acarienii, polenuri) sau de către alte alergene prezente în unele alimente: lapte, ouă, soia etc.
- Eczema prin sensibilizare internă este cauzată de prezenţa unui focar infectios care declanşează un fel de alergie cu manifestari la nivelul pielii. Se poate întâmpla ca o afecţiune cutanată (psoriazis) să aibă leziuni asemănătoare celor provocate de eczemă; această complicaţie este datorată cel mai des aplicării de medicamente alergizante.

Cauzele eczemei raman in mare parte necunoscute. Ceea ce se cunoaste insa este faptul ca atat factorii genetici cat si cei de mediu sunt implicati.
Se disting cauzele interne si cauzele externe (de contact). Acestea din urma sunt frecvente, reprezentand peste 50% din bolile profesionale, dar corespund si eczemelor legate de activitatile de menaj. Eczema se poate datora unei agresiuni fizice sau chimice cu agenti multipli: substante animale, vegetale, produse chimice diverse. Acest tip de reactie este prezenta in 70% din eczemele de contact. Acest fenomen poate fi acut – in contactul cu pielea, unele substante chimice agresive declanseaza reactii rapide, cu senzatie de arsura localizata strict la zona de contact cu pielea (solventi industriali, detergenti, etc.) sau cronic – traumatismul este minim, dar repetat; pielea se usuca si apar fisuri dureroase.
 
Eczema atopica, cel mai frecvent tip de eczema la copii, prezinta deseori o componenta genetica. Dar pacientii observa ca anumiti factori de mediu declanseaza puseele de eczema. Factorii declansatori sunt numerosi, cei mai comuni fiind detergentii, sapunul, praful, scuamele animalelor (piele, par, blana), mucegaiul, polenul si chiar variatiile bruste de temperatura. Eczema de contact este provocata de un obiect care intra in contact direct cu pielea: apa, detergentii, sapunul, saliva, acizii, solventii, fibra de sticla, frunzele unor plante, etc. Eczema de contact alergica este o reactie ce implica sistemul imunitar, declansata de o substanta straina (alergen): unele plante, rasinile, metale (nichelul in special), adezivii, latex, cauciuc, parfumuri, produse cosmetice, medicamente topice (aplicate direct pe piele).

Factorii de risc:
- antecedentele familiale de alergii (astm alergic, rinita alergica, alergii alimentare, urticarie);
- viata intr-un climat uscat sau in zonele urbane;
- iritatiile provocate de contactul cu pielea (lana sau fibrele sintetice, sapunul si detergentii, parfumurile, produsele cosmetice, nisipul, fumul de tigara, etc.);
- alergenii alimentari, sau cei care provin din plante, animale, aer;
- factorii emotionali – anxietatea, conflictele si stresul;
- infectiile pielii, in special cele cu ciuperci – piciorul atletului.

Simptome si semne: După cum este acută sau cronică, eczema îmbracă forme foarte diferite.
- Eczema acută se manifestă prin apariţia de plăci de un roşu aprins prost delimitate, pruriginoase; apoi apar vezicule (băşici minuscule) care în continuare se rup, provocând o scurgere; în sfârşit, se formează cruste mai mult sau mai puţin groase, care cad după una-două săptămâni şi lasă cicatrice de culoare roz.
- Eczemele cronice, mai variate, se clasifică în trei categorii principale:
- formele uscate, care se traduc prin placarde roşii şi cu cruste, prost delimitate, cu o descuamare când fină, când în lambouri mari;
- formele lichenifiate, care se caracterizează prin plaje de piele groasă şi de culoare violet -purpuriu, parcurse de şanţuri cu desen cu romburi;
- formele dishidrozice, care se traduc prin apariţia de vezicule pe feţele laterale ale degetelor; acestea pot să se rupă şi să formeze cruste sau fisuri, în particular pe palme şi pe suprafeţele plantare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor