Anevrismele aortei toracice

Anevrismul aortic reprezinta o zona slabita si "umflata" in peretele aortei. Aorta este vasul de sange de dimensiuni mari, care transporta sangele bogat in oxigen de la inima la restul organismului. Aorta anevrismala este slabita si se poate rupe, determinand o hemoragie ce poate pune in pericol viata. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 in lista cauzelor de deces si apare la una din 12 persoane in varsta.
 
Exista 2 tipuri de anevrism aortic: anevrismul aortic abdominal si anevrismul aortic toracic. Aceasta clasificare se bazeaza pe localizarea anevrismului de-a lungul traiectului aortei. Regiunea toracica a aortei traverseaza partea de sus (toracica) a corpului si furnizeaza sange bogat in oxigen in aceasta regiune. Regiunea abdominala a aortei este in continuarea celei toracice, de-a lungul abdomenului si asigura aportul de sange bogat in oxigen in partea de jos a corpului. Anevrismele pot aparea in orice zona a aortei, dar cel mai frecvent apar in partea abdominala.

Principalele cauze:
Anevrismele aortice abdominale si toracice pot fi cauzate de numeroasi factori, printre care:
- ateroscleroza - Nu se cunoaste clar mecanismul prin care ateroscleroza duce la aparitia unui anevrism aortic abdominal. Se crede ca ateroscleroza duce la modificarea stratului celular care captuseste peretele arterei, ceea ce face ca aportul de sange si de substante nutritive la nivelul tesuturilor din peretele aortic sa fie afectat. Afectarea si lezarea tisulara care rezulta pot duce la dezvoltarea anevrismului.
- factorii genetici - La unele persoane cu sindrom Marfan, cu sindrom Ehlers-Danlos sau cu alte afectiuni mostenite, peretele arterelor mari, inclusiv al aortei, este slabit. Pana la 28% din persoanele care prezinta un anevrism aortic abdominal au un membru al familiei de gradul intai cu aceasta afectiune.
- varsta - In mod normal, aorta isi pierde elasticitatea si devine mai rigida odata cu inaintarea in varsta, crescand astfel riscul de aparitie a unui anevrism aortic abdominal.
- anumite infectii - Infectii, precum sifilisul si endocardita (o infectie a stratului celular ce captuseste inima), pot provoca un anevrism.
- traumatismele - O lovitura brutala, puternica in piept sau in abdomen, cum ar fi lovirea de bordul masinii in timpul unui accident de masina, pot afecta aorta.
- inflamatia - Inflamatia aortei poate slabi peretele aortic. Desi cercetatorii au facut investigatii in cazul anumitor afectiuni, cauzele exacte care determina infectia aortei sunt inca neclare.
 
Anevrismele aortice toracice sunt mult mai rare decat cele abdominale. Sunt adesea cauzate de o rupere anormala a fibrelor elastice din peretele aortic. Alte cauze de anevrisme toracice includ coartactia de aorta, care apare adesea in cadrul unei afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Turner.

Principalii factori de risc:
Principalii factori de risc ai unui anevrism aortic sunt:
- varsta avansata;
- sexul masculin;
- tensiunea arteriala crescuta;
- fumatul (90% din persoanele cu anevrism sunt fumatori);
- istoric familial de anevrisme aortice abdominale;
Unii din factorii de risc care duc la aparitia aterosclerozei pot fi modificati sau tinuti sub control, cum ar fi:
- fumatul;
- nivelul crescut de colesterol;
- tensiunea arteriala crescuta;
- obezitatea;
- diabetul zaharat.

Principalele simptome:
Majoritatea persoanelor cu anevrisme aortice, mai ales daca sunt localizate in regiunea toracica, nu prezinta simptome. Totusi, pot incepe sa apara simptome in cazul in care anevrismul creste in dimensiuni si exercita compresiune asupra organelor din vecinatate.

Anevrismele aortice toracice

Simptomele unui anevrism aortic toracic sunt cele mai evidente atunci cand acesta este localizat la nivelul curburii aortei (a arcului aortic). Acestea pot fi:
- durere toracica, in general descrisa de pacienti ca fiind profunda si continua sau polsatila (cel mai frecvent simptom);
- dureri dorsale (durere de spate);
- tuse sau scurtarea timpilor respiratori, in cazul in care anevrismul este localizat in regiunea plamanilor;
- raguseala;
- dificultate sau durere la inghitire;
- atunci cand anevrismul aortic se rupe sau se fisureaza, apare o durere brusca, severa si o scadere extrema a presiunii arteriale, precum si semne de soc. In cazul in care nu se administreaza un tratament de urgenta, evolutia este spre deces.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor