Urticaria

Urticaria este o afectiune alergica cutaneo-mucoasa ce se caracterizeaza printr-o eruptie trecatoare de papule (basicute rosii), aparute brusc, intens pruriginoase (care provoaca mancarime intensa), similare celor care apar la atingerea pielii cu o urzica (latina = urtica). Angioedemul Quincke este o forma particulara mai severa de urticarie. Aceste afectiuni pot aparea la orice varsta.

Principalele simptome:
Urticaria se caracterizeaza prin papule (basici), bine delimitate, cu dimensiuni care variaza de la o gamalie de ac (urticaria micropapuloasa) la cativa milimetri diametru, de culoare roz-portelanie. Leziunile se pot uni in placi eritemato-edematoase de dimensiuni variate, de la cativa centimetri pana la zeci de centimetri (urticaria giganta). Forma lor poate fi rotunda sau inelara. Se localizeaza oriunde pe tegumente sau mucoase. Pot fi izolate sau imprastiate, asimetrice. Sunt precedate si/sau insotite de prurit intens (mancarime intensa), iar in formele mai severe si de senzatie de intepatura sau arsura. Uneori se asociaza si manifestari generale: cefalee, greturi, febra, ameteli, tulburari digestive, dureri articulare etc.

Principalele tipuri de urticarie:
In functie de circumstantele de aparitie, se disting urmatoarele forme de urticarie:

1. Urticaria alergica, anafilactica sau atopica. In functie de factorul cauzator (alergen), avem:
- Urticaria alimentara (peste, oua, ciocolata, capsuni, conservanti etc.);
- Urticaria la pneumalergeni: praf de casa, polen, fungi, amoniac etc.
- Urticaria medicamentoasa - Principalele medicamente implicate sunt: penicilina, aspirina, piramidon, ampicilina, sulfamide, algocalmin, antideprin etc.
- Urticaria vasculitica, poate aparea dupa injectii cu plasma, sange, dupa administrarea unor medicamente (penicilina), dupa infectii sau unele alimente. Apare la cateva zile (5-20) dupa expunerea la acesti factori declansatori si evolueaza timp de zile, ajungand uneori la luni, chiar ani. In aceste cazuri eruptia este persistenta, uneori dureroasa, chiar cu eroziuni. Se poate insoti de febra, dureri articulare, afectare renala, pulmonara, cardica, intestinala, oculara sau nervoasa.
- Urticaria microbiana, prin sensibilizare la agenti microbieni;
- Urticaria micotica (candida);
- Urticaria parazitara, foarte des intalnita (la giardia lamblia, oxiuri)
- Urticaria prin intepaturi de insecte: albine, viespi, paianjeni, mai ales cand este la nivelul capului; uneori este deosebit de grava, putandu-se solda cu soc anafilactic si deces. Local se caracterizeaza prin edem, roseata, caldura locala ce depaseste zona intepaturii.
- Urticaria de contact, apare la contactul cu unele antibiotice, paracetamol, unele alimente, cosmetice etc.

2. Urticaria fizica, nealergica
- Urticaria histaminica (medicamentoasa, alimentara, datorata unor tulburari digestive etc.);
- Urticaria prin factori mecanici: la zgarierea pielii cu un obiect ascutit (fara a se leza) apare, la aproape 50% din indivizii normali; la presiune, consta in aparitia unor leziuni urticariene, dureroase; la vibratii.
- Urticaria la factorii fizici (frig, soare, caldura, apa)
- Urticaria de contact - poate fi alergica sau nealergica. Apare la contactul direct cu urzici, omizi, meduze, insecte ce injeapa, substante chimice, manusi de cauciuc si plastic
- Urticaria colinergica, mai frecventa la tineri, este declansata la cresteri ale temperaturii corpului

3. Urticaria idiopatica - peste 50% din cazuri


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor