Rinita alergica

Rinita alergica, denumita popular febra fanului, reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale, cauzata de o reactie alergica la o substanta purtata in aer (alergen). Rinita alergica este cea mai frecventa boala alergica, afectand 10-20% din populatie. Exista doua tipuri: sezoniera si perena.

Forma sezoniera apare in cursul primaverii, verii si primei parti din toamna, perioade in care alergenii aeropurtati (ex. polenul plantelor) prezinta cele mai ridicate nivele. Rinita alergica perena se poate dezvolta in orice perioada a anului, si este de regula cauzata de poluantii aeropurtati gasiti in incaperi. O persoana poate fi afectata de unul sau de ambele tipuri de rinita alergica. Simptomele rinitei alergice sezoniere sunt mai intense dupa petrecerea unei perioade mai indelungate afara, in timp ce cele ale tipului peren se inrautatesc dupa statul in incaperi inchise.

Principalele cauze:
Rinita alergica este un tip de . In mod normal, sistemul imun raspunde la prezenta microorganismelor sau particulelor straine, precum polen sau praf, producand proteine specifice, numite anticorpi. Acestia sunt capabili sa se ataseze de anumite molecule (antigeni) din componenta particulelor straine. Reactia dintre anticorpi si antigeni declanseaza o serie de reactii ce au scopul de proteja organismul de infectii.

Ca toate reactiile alergice, rinita alergica implica un grup de celule speciale ale sistemului imun, numite mastocite. Mastocitele, gasite in mucoasa cailor nazale si pleoapelor, prezinta pe suprafata lor un tip special de anticorp - IgE. In interior, mastocitele contin substante chimice reactive dispuse vezicule mici, numite granule. Cand anticorpii de suprafata intra in contact cu alergeni, declanseaza eliberarea granulelor, care isi varsa continutul pe celulele invecinate, inclusiv pe vase de sange si nervi. Una dintre aceste substante chimice, histamina, se ataseaza de suprafata celulelor invecinate.

Contactul histaminei cu receptorii de pe vasele de sange duce la cresterea permeabilitatii acestora din urma, determinand astfel iesirea lichidelor din vase si acumularea lor in tesuturi, fapt ce se traduce prin umflare si roseata – semne caracteristice rinitei. De asemenea, histamina stimuleaza receptorii durerii, cauzand mancarimea nasului, ochilor si gatului intalnita frecvent in rinita alergica.

Numarul alergenilor aerieni este enorm. Rinita alergica sezoniera este cel mai frecvent cauzata de polenul ierburilor si copacilor, ce este purtat de vant. Persoanele susceptibile sunt afectate in special primavara, vara sau toamna, in functie de care tip de plante provoaca un raspuns alergic.

Rinita alergica perena este adesea declansata de praful din casa, ce poate contine:
- acarieni sau parti din corpul acestora. In toate casele se gaseste un numar foarte mare de insecte microscopice, numite acarieni. Acestea sunt in general inofensive si se gasesc in saltele, covoare, etc. Bucatile desprinse din corpul lor devin cu usurinta aeropurtate.
- resturi animale - Animalele de casa elimina in mod constant fire de par, celule cutanate, si saliva. Purtate in aer, sau transmise prin contact direct la oameni, aceste resturi pot cauza reactii alergice la persoanele sensibile.
- spori de fungi (mucegaiuri) - Mucegaiurile se pot dezvolta in locurile cu umezeala din casa, precum subsoluri, bai, aerisiri, aparate de aer conditionat, saltele, si mobila inghesuita. Ele pot elibera spori care circula prin toata casa purtati de aer.

Alte cauze potentiale ale rinitei alergice perene includ: fum de tigara, parfum, cosmetice, solutiile de curatat, subtante chimice, cernelurile de la copiatoare etc.

Principalele simptome:
Inflamatia mucoasei nazale, sau rinita, reprezinta simptomul principal al rinitei alergice. Inflamatia cauzeaza mancarime, stranut, curgerea nasului, roseata, si sensibilitate. De asemenea, rinita alergica provoaca si simptome oculare, precum roseata, mancarime si lacrimare. Frecvent sunt prezente si oboseala si cefaleea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor