Purpura alergica

Purpura alergica este o reactie alergica de origine necunoscuta caracterizata prin aparitia unor pete rosietice pe piele si alte simptome. „Purpura” este o tulburare hematologica care apare atunci cand se rup capilare sanguine, permitand acumularea unor cantitati mici de sange in tesuturile inconjuratoare. In purpura alergica, ruperea are loc deoarece capilarele sunt blocate de complexele proteice ce se formeaza in cursul unei reactii imune anormale.

Pielea reprezinta sediul principal al acestei reactii, insa articulatiile, tractul gastrointestinal, si rinichii sunt, de asemenea, frecvent afectate. Purpura alergica se intalneste in special la copii cu varste cuprinse intre 2-7 ani. Baietii sunt mai predispusi decat fetele, iar majoritatea cazurilor apar la sfarsitul toamnei si iarna. In general, persoanele afectate se insanatosesc fara tratament in decurs de cateva saptamani.
 
Principalele cauze:
Purpura alergica este cauzata de o reactie imuna ce implica participarea anticorpilor, niste proteine speciale ale sistemului imun. Anticorpii au rolul de a se lega cu proteinele straine, numite antigeni, formand complexe proteice antigen-anticorp. In anumite situatii, complexele rezultate pot capata dimensiuni prea mari si raman suspendate in circulatia sanguina. Ulterior, ele precipita si se blocheaza in capilare, cauzand rupturi ale peretilor capilari ce permit scurgerea sangelui in tesurile inconjuratoare.

Sursa antigenilor ce provoaca purpura alergica nu este cunoscuta. De obicei, ei ajung in corp in urma unei infectii virale sau bacteriene. Mai mult de 75% din pacienti spun ca au avut o infectie a tractului respirator superior sau gastrointestinal cu cateva saptamani inainte de debutul purpurei. Exista si alte tipuri de molecule complexe ce pot actiona ca antigeni, precum diverse medicamente (ex. penicilina, ampicilina, eritromicina, vaccinuri).

Principalele simptome:
Debutul purpurei alergice poate fi precedat de cefalee, febra, si scaderea poftei de mancare. Majoritatea pacientilor dezvolta eruptii cutanate care provoaca mancarime. Eruptiile au culoare rosie, sunt plate sau proeminente, si pot avea dimensiuni mai mici (ca un pistrui) sau mai mari (ca o vanataie). Ele capata culoarea violet, iar apoi ruginie de-a lungul zilei, si dispar dupa cateva saptamani.

Eruptiile apar frecvent pe fese, abdomen, si membrele inferioare. Mai sus pe corp sunt prezente in special la copii mici. Inflamatia si durerea articulara se intalnesc adesea, mai ales la nivelul genunchilor si gleznelor. Durerea abdominala afecteaza aproape toti bolnavii, si este asociata cu prezenta sangelui in fecale.

Aproximativ jumatate dintre pacienti prezinta sange in urina, un volum urinar scazut, si alte semne de implicare renala. Insuficienta renala se poate dezvolta datorita obstructiei extinse a glomerulilor renali. Simptome mai putin comune sunt cefaleea prelungita, febra, inflamatia si durerea scrotala. Implicarea altor organe poate duce la infarct miocardic, pancreatita, obstructie intestinala, sau perforare intestinala.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor