Aspergiloza bronhopulmonara alergica

Aspergiloza reprezinta o infectie fungica ce cuprinde mai multe localizari, cele mai frecvente fiind: aspergiloza bronhopulmonara alergica, aspergilomul pulmonar si aspergiloza invaziva. Aspergiloza se dezvolta mai frecvent la indivizii imunocompromisi.

Exista mai multe forme ale infectiei, acestea fiind favorizate de unele afectiuni preexistente:
- Aspergiloza pulmonara - tipul bronhopulmonar alergic, reprezinta o reactie alergica fungica ce apare la indivizii cu afectiuni pulmonare (astm, fibroza chistica); unele antigene de Aspergillus sunt alergeni fungici si determina reactii alergice bronhopulmonare, în special la gazdele atopice. În astm sau fibroza chistica, producerea excesiva a mucusului la nivelul cailor aeriene asociata alterarii functiei cililor face imposibila eliminarea sporilor de Aspergillus.
- Aspergilomul - reprezinta o formatiune rotunda dezvoltata într-o arie pulmonara afectata de boala (TBC, abces pulmonar, sarcoidoza, bronsiectazii, pneumoconioza); aspergilomul se poate dezvolta si în alte cavitati, aparute în contextul neoplasmelor sau spondilitei anchilopoetice
- Aspergiloza pulmonara - tipul invaziv, reprezinta o infectie severa, o pneumonie extinsa la alte tesuturi ale organismului; aceasta forma de infectie apare la persoanele imunodeprimate (cancer, SIDA, leucemie, transplante de organe, chimioterapie, alte conditii ce presupun scaderea numarului globulelor albe)
- Pentru pneumonia cronica necrotizanta exita o serie de afectiuni predispozante: BPOC, boli pulmonare interstitiale, status imun alterat, alcoolism cronic, boli vasculare de colagen, boala granulomatoasa cronica.

Principalele simptome:

Simptomele depind de forma infectiei. La nivel pulmonar, Aspergillus determina 4 tipuri de sindroame:
 
1) Aspergiloza bronhopulmonara alergica - Este o reactie de hipersensibilitate a organismului la colonizarea arborelui traheobronsic de catre A. fumigatus. În contextul reactiei pulmonare alergice poate aparea si sinuzita alergica. Granulomatoza bronhocentrica si plamânul de fermier reprezinta reactii de hipersensibilitate la Aspergillus, observate mai putin frecvent.
 
Simptomele cuprind: febra si infilitrate pulmonare ce nu raspund la tratamentul antibiotic, tuse, wheezing, sputa mucoasa, hemoptizie, drenaj purulent al sinusurilor în cazul asocierii cu sinuzita cronica. Alte manifestari ale sinuzitei sunt: sensibilitate locala, ulceratii nazale sau orale, necroza septului nazal. Precipitarea anticorpilor va determina aparitia unei reactii de hipersensibilitate de tipul I, cu eliberarea consecutiva de IgE si IgG. Complexele imune si celulele inflamatorii se depun în mucoasa bronsica. Depozitele produc necroza tisulara si infiltrat eozinofilic cu aparitia reactiei de hipersensibilitate de tipul III, afectarea peretilor bonsici si constituirea bronsiectaziilor.
 
2) Pneumonia cronica necrotizanta cu Aspergillus (aspergiloza pulmonara cronica necrotizanta) - Este un proces subacut caracteristic persoanelor imunocompromise, aparut pe fondul unei patologii pulmonare preexistente, alcoolismului sau terapiei corticosteroide de lunga durata. Fiind rar întâlnita, aceasta forma de pneumonie poate ramâne nediagnosticata o perioada mare de timp (pâna la luni), cu aparitia unui infiltrat pulmonar cavitar progresiv.
 
Simptomele includ: pneumonie subacuta neresponsiva la tratament antibiotic, febra, tuse, trasnpiratii nocturne, scadere în greutate.
 
3) Aspergilomul (aspergiloza saprofitica) - Aspergilomul este un ghem fungic (micetom) ce se dezvolta în cavitati pulmonare preexistente. Peretii cavitatii nu sunt invadati, dar poate evolua cu hemoptizie, tuse si febra. Pacientii cu fibroza chistica pot dezvolta hipocratism digital si unghial. La pacientii HIV pozitivi, aspergilomul se poate dezvolta în ariile chistice aparute în urma unei pneumonii cu Pneumocystis carinii.
 
4) Aspergiloza invaziva - Este o infectie rapid progresiva, uneori fatala, aparuta pe fondul imunosupresiei (neutropenie severa, transplant de maduva, transplante de organ, SIDA în stadii avansate, boala granulomatoasa cronica). Procesul infectios este caracterizat de invazia vaselor sanguine, cu aparitia unor infilitrate multifocale. Poate aparea diseminarea la nivelul altor organe, chiar si la nivelul SNC-ului.
 
Simptomele cuprind: febra, tuse, dispnee, durere pleuretica, hemoptizie (la pacientii cu neutropenie severa sau imunosupresati). În transplantul de maduva, aspergiloza invaziva are o distributie bimodala, aparând precoce concomitent cu neutropenia prelungita înaintea grefarii si tardiv în contextul terapiei cu doze mari de corticosteroizi necesare pentru profilaxia rejetului de grefa. La pacientii cu leucemii sau limfoame, aspergiloza poate aparea postchimioterapic în contextul neutropeniei, manifestându-se cu febra si infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului antibiotic administrat.
 
Alte simptome observate în aspergiloza invaziva sunt: dureri osoase, hematurie, dureri toracice, frisoane, oligurie, cefalee, sputa în cantitate crescuta posibil hemoptoica, tulburari de respiratie, tulburari de vedere. În cazul afectarii cerebrale, pot fi observate: alterarea starii generale, convulsii, hemipareze, paralizii de nervi cranieni, edem papilar, semne de meningita.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor