Alergia la medicamente

Alergiile la medicamente sunt putin cunoscute, studiile au fost putine, iar reactiile alergice sunt uneori dificil de diferentiat de alte reactii adverse ale medicamentelor. Aceste afectiuni implica un sistem imunitar care raspunde la aceasta substanta ce  provoaca alergia, cunoscuta sub numele de alergen.

Principalele medicamente responsabile de alergii:
Printre medicamentele implicate amintim in primul rand, antibioticele, cele din clasa cefalosporinelor (penicilina si derivatii acesteia) si sulfamidelor. Alergia la aspirina si antiinflamatorii nesteroide ( medicamente utilizate pentru a diminua durerile reumatice ) sunt frecvente, precum si cele datorate anestezicelor locale. Pot apare alergii la medicamentele sistemului cardiovascular, medicamentele antiepileptice, medicamentele anticanceroase, insulina, relaxantele musculare, neuroleptice, vitamine, produse care contin chinina, si chiar preparate homeopate. Substantele de contrast pe baza de iod folosite pentru explorari radiologice si extractele  de alergene folosite pentru desensibilizare pot da alergii, uneori severe.

Principalele manifestari ale alergiei la medicamente:
- Reactii cutanate (urticarie, rash);
- Reactii gastro-intestinale (varsaturi,crampe abdominale sau diaree);
- Tulburari respiratorii (tuse, congestie nazala, stranut);
- Iritatii oculare;
- Edem laringian sau soc anafilactic cu scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, uneori pot fi prezente manifestarile clasice ale alergiei, alteori simptomele sunt destul de diferite, cand sunt rezultatul unei anomalii imunologice (formarea de complexe intre alergeni si anticorpi). Aceste alergii se traduc printr-o reactie inflamatorie asociata cu febra si, uneori, umflarea articulatiilor. Unele medicamente pot de asemenea afecta ficatul, plamanii, rinichii, sistemul nervos, maduva osoasa si celulele sanguine.

Exantemul este o eruptie cutanata, caracterizata prin pete rosii, de mici dimensiuni (cativa milimetri), care poate sau nu sa fie insotita de prurit (mancarime). Aparitia sa este foarte variabila: eruptia poate apare la inceputul, la mijlocul sau la sfarsitul tratamentului. Exantemul dispare dupa 1-2 saptamani, de obicei fara sechele.

Urticaria este o eruptie cutanata ,care apare de obicei foarte repede, in cateva minute sau ore dupa administrarea medicamentului. Este o eruptie asemanatoare celei produse de urzica, este de culoare alba, roz sau rosie, pe tot corpul sau o parte a acestuia. Pruritul ( mancarimea) este important si aspectul eruptiei este adesea impresionant.

Edemul Quinke este o forma severa de urticarie, care se manifesta prin umflarea anumitelor zone ale corpului, inclusiv fata. In cazuri rare, edemul Quinke poate ajunge la nivelul gatului si sa impiedice respiratia, fiind necesar tratamentul de urgenta.

Eczema este cel mai adesea cauzata aplicarea locala a unui medicament sub forma de crema, gel sau lotiune. Eczema este caracterizata prin aparitia de placarde roz sau rosii la nivelul pielii, acoperite cu vezicule (mici bule umplute cu lichid). Pruritul (mancarimea) este adesea prezent.

Eritemul pigmentat fix se caracterizeaza prin aparitia de placi rosii la nivelul pielii acoperite cu vezicule sau cruste. Evolueaza spre o coloratie definitiva, maro sau neagra, a pielii lezate.

Fotosensibilitatea este o sensibilitate anormala a pielii la lumina (soare, lampi de bronzat). Acest lucru este reflectat prin aspectul de arsura a pielii sau eruptie cutanata dupa o expunere minima la lumina. Aparitia de vezicule, urmate de detasarea pielii se numeste necroliza. Este de cele mai multe ori limitata, dar pot deveni grave, in cazul in care intereseaza o suprafata mare a corpului.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor