Insuficienta renala acuta

Insuficienta renala acuta reprezinta deteriorarea rapida (ore, zile) a functiei renale determinate de actiunea unor factori care afecteaza filtrarea glomerulara (formarea urinii).

Principalele simptome:

- generale: astenie, lipsa poftei de mancare, temperatura scazuta;
- respiratorii: polipnee (frecventa respiratorie crescuta);
- cardio-vasculare: frecventa cardiaca crescuta insotita de cresteri ale tensiunii arteriale, tulburari de ritm, frecatura pericardica;
- digestive: greata, varsaturi, sughit, sindroame dureroase abdominale pseudo-chirurgicale, hemoragii digestive;
- neuromusculare: acroparestezii, crampe musculare, stare confuzionala, coma;
- hematologice: mici hemoragii cutaneo-mucoase.
 
Principalele cauze:

1. Insuficienta renala acuta de cauza prerenala - este reprezentata de situatiile patologice care evolueaza cu hipovolemie (volum sanguin scazut) si scaderea consecutiva a fluxului sanguin renal. Rata filtrarii glomerulare (formarii urinii) scade. Este rapid reversibila dupa restabilirea volumului plasmatic.

2. Insuficienta renala acuta de cauza renala (parenchimatoasa) - apare in leziuni vasculare, glomerulare, tisulare sau tubulare ale rinichiului.

3. Insuficienta renala acuta de cauza postrenala - este data de afectiunile care evolueaza cu obstructia cailor urinare in conditiile unei perfuzii renale normale si absentei leziunilor tisulare renale. Dezobstructia caii urinare este urmata de ameliorarea rapida a simptomatologiei si a probelor de functie renala.

Insuficienta renala acuta parcurge 5 faze:

1. Faza preanurica (de agresiune renala): are durata variabila in functie de cauza, intre 24 de ore si cateva zile. De exemplu: socul hemoragic are durata scurta, iar toxicitatea prin aminoglicozide are durata prelungita. In functie de cauza, aceasta faza se caracterizeaza prin: hemoragii abundente, stare septica, colica renala etc.

2. Faza de instalare a oligoanuriei - Are durata intre 24-72 ore. Se caracterizeaza prin retentie de apa si saruri. Poate fi agravat de manevre terapeutice intempestive care urmaresc fortarea diurezei. Se pot constata: aparitia umflaturilor cauzate de iesirea lichidelor in tesuturi, greutate in respiratie la efort fizic, crestere in greutate.

3. Faza oligoanurica constituita - Are durata intre 7-21 de zile, cu extreme intre 2 si 40 de zile. Durata poate fi scurta in cele prerenale sau postrenale sau mai lunga in insuficienta renala acuta de cauza renala intrinseca. Se caracterizeaza prin: manifestari generale, cardiovasculare, neurologice, respiratorii, renale si cutanate.

4. Faza poliurica - de reluare a diurezei - Are durata intre 8-10 zile. In aceasta faza, se reia diureza de obicei brusc, in 1-2 zile ajungandu-se la 3000-4000 ml/zi. In insuficienta renala acuta de cauza renala reluarea diurezei poate avea loc si progresiv cu o crestere de 300-400 ml/zi. Starea generala a bolnavilor se amelioreaza usor inregistrandu-se o scadere ponderala marcata.

5. Faza de recuperare functionala
- Are durata intre 3-12 luni la persoanele tinere, iar la varstnici pana la 1-2 ani. Poliuria se mentine intial. Celelalte manifestari clinice dispar progresiv.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor