Keratochistul odontogen

Chistul reprezinta o formatiune patologica cu forma unui "sac inchis" delimitata de o membrana epiteliala si care prezinta un continut lichid sau semilichid. Keratochistul odontogen este un chist relativ rar ce poate sa apara la orice varsta, dar cu o incidenta maxima intre 20-40 de ani. Este responsabil pentru aproximativ 5-15% din totalul chisturilor odontogene, si afecteaza mai frecvent barbatii.
 
Se intalneste la nivelul maxilarelor (mai des la mandibula) si se poate asemana radiologic cu alte tipuri de chisturi. Microscopic, insa, are un aspect unic si consistent. Keratochistul odontogen poate prezenta o evolutie clinica agresiva si o rata crescuta de recidiva. Ocazional, se asociaza cu sindromul carcinomului bazocelular nevoid.

Principalele simptome:
Cele mai frecvente simptome ale keratochistului odontogen sunt durere, tumefactie si/sau scurgeri. Ocazional, se poate intalni parestezia buzei inferioare sau a dintilor inferiori. O parte dintre pacienti nu sunt constienti de prezenta leziunii pana nu apar fracturi patologice. In alte cazuri, chisturile sunt descoperite intamplator in cadrul unui examen stomatologic de rutina care necesita efectuarea unor radiografii.

Uneori pacientii nu prezinta nici un simptom pana cand chistul nu atinge o dimensiune considerabila, implicand sinusul maxilar si intregul ram ascendent al mandibulei, inclusiv condilul si procesul coronoid. Chistul se poate extinde atat vestibular cat si lingual. Ocazional, apar perforatii osoase si fracturile patologice, precum si deplasarea inferioara a canalului mandibular.

Majoritatea chisturilor sunt uniloculare, 40% fiind adiacente coroanei unei dinte neerupt. Multilocularitatea poate fi prezenta, si tinde sa fie intalnita mai des in cazul leziunilor mai mari. Tipul multilocular este confundat adesea cu ameloblastomul. Leziunile uniloculare si multiloculare pot interesa o mare parte din corpul si ramul ascendent al mandibulei. Keratochisturile odontogene pot sa apara in zona periapicala a dintilor vitali, avand aspectul unui chist radicular.
Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor