Hirsutismul

Hirsutismul reprezinta starea in care o femeie prezinta pilozitate excesiva in zone si teritorii, care in mod normal sunt fara par, ca de exemplu: fata, barbie, sani, abdomen, membre etc.

Distingem urmatoarele tipuri de pilozitati:
Hiperpilozitate constitutionala - Se manifesta la nivelul parului de pe cap, sprancene, organe genitale, axile, membre etc. Acest tip de pilozitate este hormono-independenta.
Hiperpilozitate de tip ambosexual - Apare de obicei odata cu pubertatea si este prezenta in regiunea axilara si pubiana unde ia aspect triunghiular cu varful spre omibilic. Acest tip de pilozitate este hormono-dependenta, fiind legata de stimularea hormonilor androgeni suprarenali.
Hiperpilozitate de tip sexual testoid - Este o pilozitate de tip viril, fiind localizata in zonele caracteristice numai sexului masculin ca de exemplu:
- la fata - apar barba, mustata, favoritii, pe urechi, nas si alte zone caracteristice numai sexului masculin;
- la trunchi - pe regiunea mamara si intre sani, linia ombilico-pubiana, intre fese si in jurul anusului;
- la membre - pe fata interna a coapselor, maini si picioare.

Hirsutismul recunoaste 3 cauze importante:
1. Hirsutismul de origine suprarenaliana poate fi cauzat fie de o hiperplazie suprarenala congenitala care insa este descoperita tardiv, fie de o hiperplazie suprarenala dobandita, fie ca este produs de tumori suprarenale, care in peste 80% din cazuri isi manifesta prezenta numai la pubertate. Dintre aceste tumori amintim: corticosuprarenalomul malign si adenomul suprarenalian benign.
2. Hirsutismul de origine ovariana este cauzat in primul rand de: distrofia ovariana in care este inglobat sindromul Stein-Leventhal si distrofia polimicrochistica a ovarelor. In al doilea rand de prezenta tumorilor ovariene ca arenoblastoame si tumorile cu celule de tip Leydig. Acest tip evolueaza cu un hirsutism intens, acnee, caderea parului de pe cap, voce groasa, hipertrofia clitorisului si amenoree.
3. Hirsutismul idiopatic este caracterizat prin absenta tuturor celorlalte semne de hiperandrogenism. In acest caz intensitatea hirsutismului este variabila (intensa sau redusa), antecedentele familiale sunt prezente, iar ca teren predispozant, este vorba de femei brunete. Trebuie pusa in discutie posibilitatea prezentei unei tumori suprarenaliene cu evolutie lenta.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor